Beskytt øynene til sjøs

Vi hører rett som det er at vanlig sollys gjorde at det ble feilmanøvrert og båten gikk på et skjær. Gode solbriller på sjøen er viktig for både den som står ved roret som for de andre ombord.

Ute ved sjøen kan øynene bli utsatt for mer enn 50 % stråling på grunn av reflekser fra vannoverflaten. Da er det desto viktigere å velge solbriller med god optikk som beskytter øynene 100 %.

– Det er veldig stor forskjell på solbriller med høy eller lav kvalitet på optikken og linsene, sier Øystein Dalen, innehaver av Ses Optikk i Oslo, og fortsetter: – Optikk av høy kvalitet forsterker fargeopplevelsen, har polarisering som fjerner blending og gjenskinn, i tillegg til at glassene tåler mer. Alle briller filtrerer UV greit, men det er store forskjeller på synskomforten, som gjør at øynene slapper av, sier han.

Annonse
Brille Jonas
Passform for barn: For barn er det minst like viktig å ha gode solbriller som for en eldre person. Å venne barn til å bruke solbriller fra de er små kan være en god lekse å ta med seg inn i voksenverden. Denne brillen fra Maui Jim har en spesielt god passform for barn i aktiv lek. Pris hos optiker er kr. 1 890.- for solbrillen ho´okipa, som betyr gjestfrihet på Hawaii. Dette er en polarisert brille med sterke polikarbonatlinser. Den blå linsen forsterker fargene og klarhet. En ultralett solbrille.

Ting å tenke på

1. Solbrillen skal beskytte øynene og den tynne huden rundt øynene. Da trenger du polarisert glass av høy kvalitet som sperrer ute 100 % av de farlige UV-strålene. Dette vil forebygge både øyesykdommer, rynker og hudkreft.

2. Solbriller skal få øynene til å slappe av. Da må du velge solbriller med polarisert glass som fjerner refleksjoner og blending. Ikke minst er dette viktig for sikker seilas når solen står lavt på himmelen. Du får skarpere syn med klarere farger og øynene beskyttes for anstrengelser og stress.

3. Har du en aktiv livsstil, om det er sjøliv, golf, ski eller andre aktiviteter, er det viktig at brillen tåler en trøkk. Viktig er også at brillen er lett og behagelig å ha på. Ripefrie, vann- og oljeresidente brilleglass er et stort pluss.

4. Bruk briller som passer ditt ansikt og har god passform.

Brille voksen
Knivskarp optikk: Denne brillen fra Maui Jim på Hawaii heter Kaupo Gap og koster ca. 2 290.- kroner hos optiker. Denne har Maui Jim sin mest avanserte bronselinse og passer til skiftende vær- og lysforhold.

Vi har sett på Maui Jim-brillene fra Hawaii, som er en av verdens ledende solbrillefabrikanter, som produserer briller som selges hos optikere. Å handle briller fra anerkjente brillemerker vil du få optikk som er i ypperste klasse. Maui Jim-brillene har et patetentert PolarizedPlus2-teknologi, for nettopp å ta vare på øynene og huden rundt og gi et klart bilde over sjøflaten.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2019, og er skrevet av Astor

Endret: 25.05.2020