Disse adapterne bør du ha

Vi som ferdes langs kysten vet at det av og til kan være en utfordring å få plugget til landstrømmen - som vi er så avhengig av. Det er ikke sikkert støpselet på landstrømkabelen passer i strømuttaket på kaien. Da trenger du et adapter, en overgang.

Det er absolutt en del forvirring når det gjelder strømadaptere, kontakter med forskjellige navn og betegnelser. Og så er det dette med enfase og trefase. Vi skal rydde litt i begrepene, og fortelle deg hva du MÅ ha av adaptere, og hva det kan være greit å ha.

03
TO TYPER: Hovedsakelig skiller vi mellom Schuko-kontakter og CEE-kontakter. Førstnevnte er dem man bruker hjemme, mens CEE er dem vi også kaller industrikontakter. De som er aktuelle for oss er blå.

Landstrømkabel

 • Først av alt er det viktig å nevne at alle kontakter vi bruker i båt skal være jordet. Det skal ALDRI brukes ujordete kontakter, verken på landstrømkabel eller om bord i båten.
 • Landstrømkabel skal være for utebruk. Slik kabel er merket H07RN-F eller tilsvarende. Den bør være på minst 2,5 kvadrat (3 x 2,5 mm2).
 • Både komplette landstrømkabler og kontakter for utendørsbruk er merket med IP44, eller høyere. Komplett landstrømkabel kan ha IP56.
04
ENFASE: I en enfase CEE-kontakt er det tre pinner (støpsel) eller tre hull (stikkontakt eller skjøtekontakt). To av dem er til ledere, den siste til jord. Ved trefase er det fire pinner/hull – 3 ledere + jord.

Hjemme og til industri

 • Mange blander dette. Støpsel er «hannpluggen» som stikkes inn i fastmontert stikkontakt. Skjøtekontakt er en «hunnkontakt» som sitter på kabelen.
 • Det er snakk om enfase og trefase vekselstrøm. Alle vanlige apparater går på enfase, mens en del større motorer går på trefase. Kobler vi oss til trefase, så benyttes bare to av lederne. I tillegg er det jord. Det er ingen ting som heter tofase.
 • De kontaktene vi er vant til hjemme kalles Schuko-kontakter. De har to pinner til strømførende ledninger, mens jordingen er festet til en bøyle i kontakten. Støpsler uten jording mangler denne bøylen og skal aldri brukes utvendig. Schuko-kontaktene er enfase.
 • De runde, blå kontaktene vi ofte møter på kaien kalles CEE-kontakter, gjerne kalt industrikontakter. De finnes i andre farger, men de er ikke aktuelle for oss.
 • Noen steder kan det også være trefase-stikkontakter. Dette er ikke så vanlig i gjestehavner, men kan forekomme på mer kommersielle kaianlegg.
 • På trefase-kontaktene er det fire plugger. Tre av dem er til vanlige strømførende ledere, mens den fjerde er til jording. 3-pinns rund-støpsel og -skjøteuttak er til enfase, som altså er to vanlige ledere og én jordledning.
 • Kontaktene vi bruker til landstrømsystemet er til 16 ampere kurser. Uttak på kaien er sikret 10 ampere eller 16 ampere. Nyere anlegg har normalt 16 ampere.
 • Vår anbefaling er å bare bruke blå CEE-kontakter på landstrømkabel, siden disse holder bedre sammen enn vanlige Schuko-kontakter og dessuten er mer vanntette. Strekkavlastninger og kontaktskruer er som regel også kraftigere. Altså mindre fare for at de slites ut av stikkontakten. De fleste strømuttak i nyere havner har stikkontakter for rundplugg (CEE).
Annonse
09
RETT ELLER I VINKEL: De ferdigstøpte kommer enten som rette kontakter, eller med vinkel. Utformingen er slik at det er lett for at de trekkes ut av stikkontakten. Vi synes den i vinkel fungerer best i så måte. Den i vinkel er litt dyrere enn den rette (kr 199,- hos Jula).

Overganger

For å være sikker på at du skal kunne koble deg til strømuttaket på kaien, er det greit å ha et utvalg av overganger. De kan enten kjøpes ferdiglaget, eller du kan lage dem selv.

 • Dersom du har landstrømkabel med blå CEE-kontakt, så er det spesielt en overgang du MÅ ha. Det er overgang fra «vanlig» stikkontakt til CEE-kontakt. Altså overgang fra Schuko støpsel til CEE-skjøtekontakt.
 • Det finnes ferdigstøpte adaptere, eller du kan bruke adapter med kabel mellom kontaktene. De ferdigstøpte kommer enten som rette kontakter, eller med vinkel. Ferdigstøpte adapterne er kompakte, men det er lett å glemme dem igjen når du forlater havnen. Utformingen er dessuten slik at det er lett for at den trekkes ut av stikkontakten.
 • På mindre båter er det ofte landstrømkabel med Schuko-støpsel. Da trenger du en overgang fra CEE-stikkontakt til Schuko-skjøtekontakt. Disse finnes også som ferdigstøpte, eller med kabel mellom kontaktene.
 • Overgang fra CEE til Schuko-støpsel kan være praktisk også for dem med landstrømkabel med CEE-støpsel. Skal du for eksempel bruke et 230 volt verktøy eller apparat i havna kan du ved hjelp av adapter koble det til en CEE-kontakt.
 • Dersom man legger til andre steder enn i gjestehavner kan man oppleve at det står trefase stikkontakter der. Da må du ha en overgang fra trefase CEE-kontakt til enfase CEE-kontakt. Den kan det være du må lage selv.
 • Har du landstrømkabel med Schuko-støpsel kan du ha en overgang fra trefase CEE-kontakt til Schuko-skjøtekontakt. Den lager du selv.
 • Enkelte industrikaier har også større trefase-kontakter på land, men disse er sikret mye høyere (for eksempel 32 ampere). Du kan lage overgang for dette også, men da må du huske på at skjøtekabelen til båten ikke er forsvarlig sikret.
 • Det kan være veldig greit å ha en forgreiningskontakt med CEE-støpsel og to CEE-kontakter. Da kan to båter dele én kontakt med CEE-stikkontakt. Disse er det like greit å kjøpe ferdig.
11
MANGE MÅ HA: På mindre båter er det ofte landstrømkabel med Schuko-støpsel. Da trenger du en overgang fra CEE-stikkontakt til Schuko-skjøtekontakt. Kommer ferdigstøpte eller med kabel mellom kontaktene.
12
DISSE SKAL DU HA: Dette er de mest brukte overgangene. Den med gul kabel fra enfase CEE-kontakt til Schuko støpsel. Den med oransje kabel fra Schuko kontakt til CEE-skjøtekontakt. Lurt å ha farge på kabelen eller merke kontaktene på andre måter.
14
FORGREININGER: Det kan være veldig greit å ha en forgreiningskontakt med CEE-støpsel og to CEE-kontakter. Da kan to båter dele én kontakt med CEE-stikkontakt. Disse er det like greit å kjøpe ferdig.

Lag selv

Det er ingen heksekunst å lage overganger og skjøteledninger selv. Du har lov til å utføre el-arbeid på løst anlegg, sette på støpsel og skjøtekontakter og så videre. Men det skal gjøres skikkelig. Når du tar av den ytterste isolasjonen av kabelen skjærer du forsiktig med en skarp kniv. Pass på at du ikke skader ledningene inni. Lederne inni kan avisoleres med en kniv eller en avisoleringstang. Pass på at du ikke kutter kordelene (kobbertrådene).

Klipper du for mange av kordelene vil de kunne oppstå varmgang i kontakten. Kobbertrådene tvinnes. La alltid ledningene være litt for lange, slik at de ikke ligger i strekk. Det aller viktigste er at jordingen, som alltid er gul/grønn kobles mot jord i støpselet/skjøtekontakten. Jord er alltid merket med et tegn som ser ut som et lite juletre, og jordingskontakten skiller seg fra de andre. Det kan være svært farlig om du kobler denne feil. De andre lederne i kabelen kan være i forskjellig farge, gjerne merket med bokstavene L og N. Det betyr ingen ting hvilke av disse du kobler til kontaktene. I motsetning til likestrøm (som på batteriet) kan ikke vekselstrøm kobles mot feil pol.

I støpslene/skjøtekontaktene er det alltid en strekkavlaster. Det er viktig at denne skrues godt til rundt den ytre kappen på kabelen Om ikke risikerer du at kabelen slites ut av støpselet eller skjøtekontakten. Alle skjøtekontakter bør av og til åpnes for å etterse kontaktene inni. Sjekk at de er i orden og spray med kontaktspray.

15
FORGREINING: Du kan også ha forgreininger fra Schuko til CEE. Denne skjøtekontakten har ett Schuko-uttak og ett CEE-uttak.

Tips! Enten du lager overganger selv, eller kjøper dem, så kan det være lurt å bruke fargesterk kabel og/eller merke dem på en spesiell måte. Da skiller den seg fra andre sine overganger, og det er lettere å huske på å ta dem med seg når man forlater havnen.

17
SJEKK: Du kan enkelt sjekke at overgangene er riktig koblet. Bruk et voltmeter/multiinstrument. Mellom de to lederne skal det da være cirka 230 volt.
18
SPENNINGSTESTER: Da kan du bruke en spenningstester for å enkelt sjekke om det er strøm på kabel eller kontakt. Den ser nesten ut som en litt velvoksen kulepenn. Spissen er plastbelagt og sitter på en plasthette med innebygget lysdiode. Når du holder plastspissen mot en strømførende kabel eller ledning, så lyser plasthetten kraftig rødt.

Kjekt å ha

En av utfordringene når det gjelder landstrøm, er å finne et uttak eller skjøtekontakt med strøm. Samtidig som det kan være vanskelig å feilsøke om det er en kurs som er ute.

Da kan du bruke en spenningstester, et enkelt men genialt hjelpemiddel. Den ser nesten ut som en litt velvoksen kulepenn. Testeren har en plastbelagt spiss med innebygget lysdiode i ene enden. Når du holder plastspissen mot en strømførende kabel eller ledning, så lyser plasthetten kraftig rødt. Dette uten at du berører noen strømførende komponenter. Absolutt ingen fare for å få støt. Kan brukes på både kabel og stikkontakter. Koster rundt 100 kroner, blant annet hos Biltema og Jula. Da følger det med 2 stk AAA (R03) batterier. Innebygget er det en minilommelykt med LED-pære. Det er en nyttig funksjon, det kan for eksempel være at man må lyse inn i sikringsskapet for å finne riktige sikringer. Absolutt anbefalt å ha om bord.

19
SPENNINGSTESTER: Da kan du bruke en spenningstester for å enkelt sjekke om det er strøm på kabel eller kontakt. Den ser nesten ut som en litt velvoksen kulepenn. Spissen er plastbelagt og sitter på en plasthette med innebygget lysdiode. Når du holder plastspissen mot en strømførende kabel eller ledning, så lyser plasthetten kraftig rødt.

Artikkelen er skrevet av Trond J. Hansen

Endret: 23.05.2020