Lanserer norsk verdensnyhet for tette båttoaletter

Som rørlegger har Thomas Garnes møtt på utallige tette båtdoer – og savnet et produkt som gjør noe med det. Derfor utviklet han det selv. Nå lanseres Eco Clean.

– Vi vil at folk skal kose seg i båten i stedet for å måtte stake opp tette rør, sier Thomas Garnes og Sølvi Hjelmeland.

Rock bottle 16-9
Eco Clean leveres i flasker på 500 ml. Bruksmengde pr sesong er ca. 1,5 liter, får vi opplyst. En flaske koster kr. 399,-.

Tette båttoaletter er rett og slett en drittjobb, og til nå har det ikke eksistert noe produkt som fjerner urinstein. Det finnes mange produkter som hevder at de renser rørene, men jeg som rørlegger har sett at det ikke funker. Da må man stå og stake, eller bytte ut rør.

Løser velkjent problem

De er duoen bak Eco Clean, et biologisk nedbrytbart renseprodukt som fjerner forkalkninger i toaletter på båter og andre fartøy på farten.

At det er noe mange har savnet, er ikke Thomas i tvil om. Som erfaren rørlegger i skipsindustrien vet han at urinstein – som blant annet oppstår når urin møter rustfrie materialer – er et stort problem.

– Tette båttoaletter er rett og slett en drittjobb, og til nå har det ikke eksistert noe produkt som fjerner urinstein. Det finnes mange produkter som hevder at de renser rørene, men jeg som rørlegger har sett at det ikke funker. Da må man stå og stake, eller bytte ut rør, forteller han.

Thomas& Sølvi sittende ved RS
Thomas Garnes og Sølvi Hjelmeland vil at båteiere skal kose seg i båten i stedet for å måtte stake opp tette rør.

Møttes på marinaen

Med kunnskapen han har om både rør og kjemi, begynte han derfor å prøve seg fram med ulike sammensetninger som han selv blandet. At alle ingrediensene er biologisk nedbrytbare, er viktig, for å unngå å skade både rørene og naturen. Bærekraft står i høysetet hos rørleggeren, som også var røransvarlig da de tre Nesodden-fergene gikk over fra gass til elektrisitet.

Etter hvert traff han blink – og imponerte også kundene han testet produktet hos, som Nesodden-ferga MS «Prinsen». Thomas visste han hadde kommet fram til et produkt som både var bra og etterspurt. Nå gjensto det bare å få det ut i markedet.

Det skulle et møte i Tvedestrand gjøre noe med. De to møttes på marinaen i sørlandsbyen i sommer, da Sølvi satt og sang med to musikervenner. Thomas og guttegjengen han var på båttur med, kom bort til benken for å bli med i det lystige selskapet.

–  Da vi etter hvert begynte å prate om hva vi drev med, skjønte jeg raskt at Sølvi var den personen jeg hadde vært på utkikk etter. Hun har erfaring til fingerspissene, og er en jeg kan stole på 100 prosent, sier Thomas.

1039528_3_XXL
Produsentens egne før-etter-bilde. Båtens Verden skal teste EcoClean i løpet av våren.

Unikt, bærekraftig og internasjonalt

Med lang erfaring innen markedsføring, salg og ledelse, blant annet i Aftenposten og Telenor, og også som mentor og coach, har Sølvi kunnskap om hva som kreves for å få et produkt ut i verden. Da Thomas fortalte mer om produktet, innså hun fort at dette var noe helt spesielt – og de begynte samarbeidet. Etter en telefon til Innovasjon Norge, tok det for alvor av.

– Eco Clean er et produkt som det ikke finnes tilsvarende av på markedet i dag, det er biologisk nedbrytbart, og det kan selges internasjonalt. Da Innovasjon Norge fortalte at de ville støtte oss, måtte vi bare kaste oss rundt. Siden har ingen av oss hatt fritid, smiler Sølvi.

Annonse

Store visjoner

Thomas er opprinnelig fra Skien, men har i mange år bodd i Åsgårdstrand i Horten kommune. Sølvi er stryning, bosatt i Asker. Med mye skipsindustri er Horten en naturlig base for Eco Clean, og de har fått en varm velkomst av kommunens næringssjef, Karl Jørgen Tofte. De fullroser også Jarle Bergli i Kjemihuset Effekt i Fredrikstad, som står for produksjonen, og Marianne Zaitzow i designbyrået Affair i Larvik, som har designet logo og etikett i rakettfart.

– Uten dem hadde dette aldri gått, understreker de.

Et stort parti er allerede produsert, og selges gjennom eco-clean.no.

Endret: 04.12.2020