Portable strømaggregat:

Bærbar strøm

De bråker og kan være uvillige, men det er veldig kjekt å ha litt ekstra strøm når landstrøm ikke er tilgjengelig. Det finnes mange små, kompakte strømaggregater med moderne teknologi. Vi har sett nærmere på noen av dem.

Vi snakker om portable strømaggregater, vi kan være fristet til å kalle dem bærbare stikkontakter. Skjønt det er mer enn det. De fleste av disse aggregatene er bygget på det produsentene kaller inverterteknologi. Det vil si at de leverer en ren sinuskurve. Enkelt forklart innebærer det at de er godt egnet til å drifte elektroniske apparater som datamaskiner, TV og så videre. På de fleste aggregatene er det også 12 volt uttak for lading av batteri. Aggregatene vi har sett på er lette å transportere. De er kapslet og har håndtak, ser nesten ut som små kofferter. Det er utvendig ingen bevegelige deler og heller ikke noe som kan grise til omgivelsene. Det minste aggregatet, på 700 watt, veier ikke mer enn 8,5 kilo. Det vil si at man kan ta den med nesten overalt.

02
MODERNE TEKNOLOGI: De små, bærbare strømaggregatene er bygget på det produsentene kaller inverterteknologi. Det vil si at de leverer en ren sinuskurve, slik at de er egnet til drift av elektroniske apparater – som TV og datamaskiner.

Spenningsvariasjoner

Når produsentene oppgir at aggregatene leverer ren sinuskurve, og dermed er egnet til elektroniske apparater, kan det være de overselger litt. I 2015 utførte Den svenske Energimyndighetens Testlab en test på åtte mindre bensin- og dieselaggregater. Testen viste at flere av dem leverte det vi kan kalle dårlig strøm, altså strøm ugunstig for elektroniske apparater. Dette på grunn av skadelige spenningsvariasjoner. Dette skjer først og fremst når man kobler inn nye apparater eller slår av et apparat.

Annonse

Regnet i prosent var spenningsforstyrrelsene som aggregatene produserte fra to og helt opp til 47 prosent. På vanlig strømnett skal det være maksimalt seks prosent. Honda var blant dem som kom godt ut på levering av jevn strøm, og teknologien utvikler seg stadig. Uansett er det slik at dersom man kobler til følsomme apparater, skal man være forsiktig med å samtidig koble til eller fra andre apparater. Testen viste også at de rimeligste aggregatene rett og slett røk etter en tids bruk. Dette var under en langtidstest på 150 timer, altså om lag seks døgn. Bare tre aggregater kom seg helskinnet gjennom, blant annet Honda. Testen stresset aggregatene langt mer enn det som er aktuelt for båtfolk flest.

15
STORT UTVALG: Det finnes et stort utvalg kompakte, moderne strømaggregater på markedet. Fra venstre modell fra Hyundai, Honda, Flak, Stanley, Hyundai, Gebe og Kipor. Størrelse fra 700 til 2000 watt. Mange av aggregatene kommer med ulike produsentnavn. FOTO: Produsenter.

Til lading av batterier

Aggregatene vi her snakker om er ikke for fast montering om bord. Da er det andre aggregater som gjelder. Det er viktig at de bare brukes utendørs og at eksos ikke trekkes ned i båten. Nå er det ikke all verden med strøm de leverer, mellom 800 og 2000 watt – cirka 3,5 – 8,5 A. Det finnes mye større aggregater, men de er vesentlig tyngre og betydelig dyrere – og de har andre bruksområder.

Disse små kraftverkene fungerer nesten som leverandør av «nødstrøm». Det vil si at man kan fyre dem opp når man trenger litt ekstra strøm, eller for å lade batterier. Når det gjelder lading av batteri kan det enten gjøres ved at man kobler landstrømkabelen til generatorens 230 volt uttak og benytter båtens lader, eller ved at man lader direkte via aggregatets 12 volt uttak. De fleste aggregatene vi omtaler leveres 12 volt ladestrøm fra 4 til 8 ampere.

Merk at aggregatet kan bli ødelagt om man bruker 12 volt og 230 volt uttaket samtidig. Det skal heller ikke være belastning på batteriet under lading. Om man kobler til landstrøm til aggregatet for å lade, er det viktig at man slår av andre ting som trekker mye strøm – for eksempel varmtvannstank. Aggregatene leverer énfasestrøm. De minste av dem har ett 230 volt uttak, mens de litt større har to. Mest vanlig er det med Schuko-kontakter (vanlige), men noen aggregat kommer med 1-fase industrikontakter. Du kan trenge overgang om du skal koble til landstrøm. 

20
BILTEMA: Biltema har rimelige strømaggregater, også moderne aggregat med inverterteknologi. Her deres modeller DG 1250 is og DG 2000is. FOTO: Produsent.

Mange anvendelsesområder

Foruten lading av batterier, kan disse små aggregatene være nyttig til drift av verktøy og apparater som går på 230 volt. Det kan for eksempel være pussemaskin, loddebolt, arbeidslys, høytrykksspyler og så videre. Det kan også være til lading av batterier for elektrisk verktøy. Husk å sjekke om apparatene bruker mer strøm enn det aggregatet leverer. Strømaggregatene er laget slik at de automatisk slår seg ut dersom de belastes mer enn de tåler. Det er dessuten varsellampe som indikerer overbelastning. Det er oppgitt en maks effekt ut og hva den kan levere kontinuerlig. Det vil si at de tåler en høyere belastning over kort tid. På for eksempel Hyundai HY1000Si er maks effekt ut 1000 watt, mens kontinuerlig ut er oppgitt til 900 watt. Modell HY900Si har en maks effekt på 900 watt, mens den kontinuerlig kan belastes 750 watt.

Småaggregatene har mange anvendelsesområder, ikke bare i båt. De kan være kjekke å ha på hytta, i bobil eller campingvogn eller når man er på biltur. Mange av dem er så liten og lett at man kan ha dem med nærmest overalt.

Annonse

Enkle å håndtere

Denne type aggregater blir drevet av 1 sylindrede firtaktsmotorer, går på blyfri bensin og har egen oljetank. Alle har snorstart. Et fellestrekk er at de sammenlignet med tidligere generasjoners generatorer er relativt støysvake. Betjeningen av dem er veldig enkel og de krever heller ikke mye vedlikehold. Det er oljepåfylling, bytte av luftfilter, tennplugg og så videre. Merk at de leveres uten olje og at man må huske på å fylle olje før man tar dem i bruk.

Ketil Svennberg Jakobsen hos Seatronic ber oss huske på at bensin er ferskvare og at dersom aggregatet ikke skal brukes på en stund (mer enn 4 uker), bør man bruke bensintilsetning for å holde bensinen «fersk». De minste aggregatene har en bensintank på rundt 2 liter. Forbruket er cirka 0,5 liter i timen (ved 50% belastning), noe som altså tilsier rundt fire timers driftstid per tank. 2 kw aggregatene har større tank og høyere forbruk, omtrent det doble. Aggregatene har automatisk fartsregulering og vil ha redusert bensinforbruk og lavere støy når belastningen er mindre. 

29
HYUNDAI: Vi tror at Hyundais nyeste modell, HY900Si på maks 900 watt, kan bli en bestselger når det gjelder små strømaggregater. Den veier ikke mer enn 9 kg. Foto: Produsent.

Mange modeller

Tilsynelatende er det veldig mange produsenter av små strømaggregater, men det er ikke helt riktig. Ser man på mange av de ulike modellene, er det helt åpenbart at de kommer fra samme fabrikk og at det bare er små, kosmetiske forskjeller – kanskje forskjellig farge på skallet. Noen av dem har ikke et eget produsentnavn, men bare typebetegnelse og hvor mye de leverer. Mange av båtutstyrsbutikkene selger disse, blant annet Seatronic og BestMarin. Prismessig ligger den minste modellen (XYG950i) på cirka 4.500 kroner. Flak har også bærbare aggregat på 2000 watt og på 3100 watt. Biltema har bra utvalg strømaggregater i forskjellige størrelser, og de er rimelige. Deres modell DG 1250is leverer maks 1,1 kw, og koster kr 3 599,-. DG 2000is leverer maks 2.0 kw, og koster kr 5 999,-.

22
KIPOR: Produsenten Kipor har et godt utvalg relativt prisgunstige og populære strømaggregater. Mange bilutstyrsbutikker har dem, hytte- og caravanbutikker selger dem og det gjør også flere nettbutikker. Kjennes lett igjen på sin gule farge. FOTO: Produsent.

Produsenten Kipor har et godt utvalg relativt prisgunstige strømaggregater, og de selges en rekke steder, blant annet hos byggevarebutikker. Kjennes lett igjen på sin gule farge. Kipor aggregater har mange venner blant båtfolk. På nett kan man finne dem hos blant annet kpn.no, modell IG 1000 for knapt 4000 kroner og modell IG 2000 for 7-8000 kroner. Gebe har også aggregater som er regnet for å være av god kvalitet. På nett finner man deres modell PM 2000i (1,8 kw) for rundt 8000 kroner, på tilbud fra cirka 6000 kroner.

33
SNORSTART: Det er omtrent som å starte en liten påhengsmotor med snorstart. Choke i spalten oppe. Ikke alle aggregatene er like velvillige om det er kaldt.

Hyundai har flere kvalitets-modeller og deres nyeste aggregat, modellen HY900Si, kan utvilsomt bli en bestselger når det gjelder små strømaggregater. Den er moderne, lett og leverer nok strøm for de fleste: maks 900 watt. Vekten er på bare 9 kg, og i tillegg til 230 volt (ett uttak) og 12 volt ladeuttak, har den USB-uttak. Den skal kunne konventers til gassdrift i stedet for bensin. Designmessig ser den også riktig fin ut, om det skulle ha noen betydning. Flere båtutstyrsbutikker har modellen i sitt sortiment. Seatronic tar kr 6 699,- for den. For Hyundai HY 1000Si (1000 watt) tar de kr 8 499,- og for HY 2000Si (2000 watt) tar de kr 11 399,-. Seatronic selger også modellene fra Flak. De tar kr 4 499,- for minste modell, 950i (700watt), og kr 9 499,- for modell DY2000LBI (2000 watt).

35
LADESTRØM: På aggregatene er det også 12 volt uttak for lading av batteri. Aggregatene vi omtaler leveres 12 volt ladestrøm fra 4 til 8 ampere. Merk at man aldri skal bruke 12 volt og 230 volt uttaket samtidig.

Honda har meget bra transportable strømaggregat, men de er ganske dyre – cirka kr 13 tusen for 1000 watt aggregat og cirka 5 tusen mer for den på 2200 watt. Selv om aggregatene fra Honda er dyre, er de populære blant båtfolk. De er regnet for å være veldig driftssikre, levere ren strøm og være støysvake. Dette er trolig de beste aggregatene på markedet. Det er mange ulike butikker som selger disse. Sjekk for tilbud.

Annonse

Støy

Selv om de nye, kompakte strømaggregatene er relativt stillegående, skal man vise hensyn ved bruk. Ikke la aggregatet surre og gå på bryggen eller i uthavn. Dette med støy er absolutt noe man bør ta med i vurdering om du skal kjøpe aggregat. I den svenske testen var lydnivået på aggregatene veldig vekslende, fra 89 dB til 107. Laveste tilsvarer lyden fra en gressklipper, mens høyeste lyden fra en rockekonsert. Det er verd å merke seg at en forskjell på 10 desibel oppleves som at lyden er dobbelt så høy. Dess mer aggregatet belastes, dess mer støy.

Til-fra verdiene er normalt oppgitt fra 25% til 100% belastning. Problemet er at det ikke er så lett å forholde seg til lydnivået som de ulike produsentene oppgir. Man opererer både med lydnivå, lydeffekt og garantert støynivå og refererer til ulike målenorm og ISO standarder. Vanligvis er det slik at når man oppgir dB, er det garantert (høyeste) lydnivå. Noen oppgir dBA. Det er en skale som ofte blir brukt på ulike maskiner og er verdier oppgitt på en viss avstand – vanligvis 7 meter for apparater som generatorer. dBA vil være mindre enn garantert lydnivå. Noen ganger står det dB, andre ganger dBA, men ofte er det ikke oppgitt målemetode.

Når vi har googlet ulike aggregater har samme produkt komme opp med mange ulike verdier – i ett tilfelle fra 59 til 92 dB. De oppgitt støyverdier er ikke nødvendigvis sammenlignbare. Det ser ut til å være en sammenheng mellom pris og støy. De rimeligste aggregatene ser ut til å bråke mer enn de dyrere. I tabellen tar vi med produsentens oppgitte lydnivåer, uten at vi kan stole helt på dette.

37
DEKSEL: Alle aggregatene har et deksel som skrues av for å komme til blant annet oljepåfylling og peilepinn. Under dekselet er også bensinpumpe, luftfilter og oljefilter.

Valget

Behovene vil variere fra båtbruker til båtbruker. Noen ønsket et lett og kompakt aggregat for i nødssituasjoner kunne lade batterier, og for å kunne drive enkelte 230 volt apparater. Kanskje også lade datamaskiner og annet elektronisk utstyr. Da kan det passe med et av de små og rimelige aggregater, for eksempel aggregat modell XYG950i som ikke veier mer enn 8,5 kg og ikke koster stort mer enn drøyt 4 tusen kroner. Kipor eller modell fra Biltema kan også være et godt alternativ for dem som ønsker et aggregat til fornuftig pris.

Har man et båtliv som tilsier at aggregatet stadig brukes ville vi gått for en dyrere modell, for eksempel Honda eller Hyundai. Kanskje trenger man også et større aggregat enn de aller minste, som ikke leverer så mye strøm. Uansett vil det alltid være en sammenheng mellom pris og kvalitet, og på sikt lønner det seg vanligvis å gå for kvalitet.

 

Av Trond J. Hansen

Endret: 15.05.2022