Vi vurderer portable varmere

Det går mot kjøligere dager, og kaldere kvelder. Da er det ikke lenger like trivelig å nyte livet på akterdekk når man er i havn. I alle fall om man ikke har en god akterdekksvarmer – en portabel ovn på gass eller parafin. Vi har sett nærmere på noe av det som er på markedet.

Selvfølgelig kan man gjøre det så enkelt som at man bruker en godkjent 230 volt vifteovn dersom man er på landstrøm. Eventuelt at man har uttak på akterdekk for dieselvarmeren. Da kan det også bli lunt og godt på akterdekk, selv når nettene blir lange og kulden kommer snikende. En god varmer kan bidra til å forlenge båtsesongen.

08
BUTANGASS: Disse gassovnene går på butangass, som kommer i bokser på cirka 220 gram. Man får tak i slike nærmest overalt, pris fra cirka 25 kroner. Ulempen med butanbrennere er at de er mindre effektive når det er kaldt, og de fungerer ikke i kuldegrader.

Mange bruksområder

Men ekstern varmer på gass eller parafin har også andre fordeler enn at de er effektive, gir rask oppvarming og behagelig varme. Vi har vært på Vestlands-tur med båt en riktig kjølig og regnfylt sommer. Det var ikke særlig hyggelig da dieselvarmeren ånder ut. Det ble både kjølig og fuktig. Da er det kjekt å hjelpe seg med en portabel varmer. Andre ganger kan det være at man ikke har landstrøm og har behov for å spare strøm For dieselvarmeren er en av de store strømtyvene. Da er det greit å fyre opp en gass- eller parafinovn – enten det nå er inne i båten eller bare på akterdekk. Det kan gi deg lengre tid i uthavn. En parafin- eller gassovn er så effektig at den også sprer god varme om man samles rundt den på kaien eller i fjæren. Noen kan man til og med koke kaffe på. En portabel varmer kan dessuten brukes for eksempel under vårpussen om man har båten pakket inn i telt eller lignede.

Annonse

Det finnes en del varmere på markedet, men de aller fleste er bare varianter av samme produktet. Noen av parafinovnene er så store at de ikke egner seg i båt. Vi har sett nærmere på to typer, en på gass og en på parafin. Begge er bra i båt, men hvem er å foretrekke?

07
GASSOVN: Denne gassovnen er på 1300 watt og går på butangass. Den finnes under ulike produktnavn og i forskjellige farger. Pris cirka 800 kroner.

Gassovn

Det finnes en del større gassovner som går på propan. Modellen vi har sett på går på butangass og har en effekt på cirka 1300 watt. Den finnes under flere produsentmerker og i forskjellige fargevarianter. Den vi har vurdert er fra Seatronic, som selger den for kr 849,-. De fleste båtbutikker har den i sortimentet. Det bruker 220 gram butanbokser og disse kan kjøpes nesten overalt, og det er angitt at en flaske varer cirka 2 timer ved full effekt. Denne type bokser brukes også blant annet til minikjøkken (1 bluss) og til portable griller. Butanboksene selges for 20-40 kroner, kr 24,90 hos Biltema. Etter bruk kastes de i søppelet (husk å stikke hull på flasken før du kaster den). Det er uhyre enkelt å sette gassflasken på plass, det er gjort på et øyeblikk og det er ikke mulig å gjøre feil. Varmeren har innebygget piezo-elektrisk tenning, så du slipper å tenke på fyrstikker og slikt. Tenning og effekt betjenes enkelt med et ratt. Ovnen er kompakt. Den veier bare cirka 1,5 kg og har mål (BxDxH) 30x13x26 centimeter. Huset er i stål/ABS-plast og det er keramisk brenner. Den er CE-godkjent.

Annonse

Sikkerhet

Vi har egentlig vært litt skeptisk til slike ovner, men sikkerheten er godt ivaretatt. Den finnes i en enklere utgave, men du skal se etter den med sikkerhetsfunksjoner som:

  • ODS (Oxygen Depletion Sensor): Oksygensensor som automatisk stenger for gasstilførselen dersom oksygennivået blir farlig lavt (16% mot normalverdi 21%).
  • TS (Tilt Switch): Veltesikring, automatisk avstengning av gasstilførsel dersom ovnen velter.
  • FSD (Flame Safety Device): Tennsikring, gassen stenges automatisk dersom flammen skulle slukke.
  • UPS (Ultra-Pressure Sensor): Trykksensor, slukker ovnen dersom gassbeholderen skulle bli overopphetet og trykket i beholderen blir unormalt høyt. Kan for eksempel oppstå dersom beholderen blir eksponert for sterkt sollys over lang tid.

Ulemper

Butan har den ulempen at den (i motsetning til propan) ikke er like effektiv når det er kald, fordi trykket i boksen da reduseres og brenneren får mindre gass. Slutter å virke om det er kuldegrader. Effekten blir også mindre når det er lite gass igjen på boksen. Et tips er å ta ut boksen og riste den litt når den snart er tom. Dersom det er veldig kaldt kan man varme boksen litt inne i båten, eller ha den innenfor jakken en stund.

19
GLØDER: Når ovnen blir varm begynner gitteret rundt brenneren å gløde. Det skaper en litt lun atmosfære.

Parafinovn

Dette er noe de fleste kjenner fra hytteturer, militære og så videre. Parafinovner er veldig effektive og billige i drift. Ja, billig i innkjøp også. Modellen vi har sett på koster ikke mer enn 779 kroner hos Maritim, og mange andre båtutstyrsbutikker (og hyttebutikker) selger den. Det er mye ovn for pengene. Den har en effekt på hele 2600 watt. På full styrke vil det rett og slett være i meste laget på akterdekk, men det er enkelt å justere effekten etter behov.

Vær oppmerksom på at denne ovnen også finnes i en utgave med veltesikring. Den er noen hundrelapper dyrere, men er sikrere – og absolutt å anbefale.

26
KAN KOKE: Tar man bort toppen, så kan man koke på parafinovnen. Om litt er kaffen klar…

Mye varme

Ovnen er betydelig større enn gassovnen vi har sett på. Vekten er på 4,8 kg (tom). Den er 45 centimeter høy og har en diameter på 33 centimeter. Tanken rommer 3 liter, og det er integrert tankmåler.  Det brukes renset parafin eller lampeolje. Åpningen i tanken er liten, og det må brukes trakt for å fylle på brensel. Det er oppgitt opp til 17 timers brenntid på full tank. På samme måte som en parafinlampe er det veke ned i tanken, som justeres opp og ned for regulering av effekt. Veken kan enkelt skiftes om den blir oppbrukt. Det anbefales at det alltid står litt parafin i tanken, slik at ikke veken blir tørr. En av fordelene med denne ovnen er at lokket på toppen kan tas bort, og da kan man koke på den.

10
ENKELT: Det er veldig enkelt å sette på plass butanbeholderen. Den legges inn i ovnen, og låses ved hjelp av en hendel. De er sikret slik at man ikke risikerer gasslekkasje. Beholderen kan tas ut, selv om det er gass på den. Ovnen skal så oppreist ved bytte av boks.

Som nevnt er ovnen uhyre effektiv. Den egner seg derfor veldig god for eksempel i relativt romslige trebåter, hvor den raskt kan få opp varmen. Likeså kan den være veldig anvendelig om man skal få opp varmen der båten er vinterlagret eller klar for vårpuss. I større fritidsbåter kan den også være anvendelig. I mindre fritidsbåter trenger man vanligvis ikke så mye effekt, og det kan også være vanskelig å stuve den bort. Den er så effektiv at den gjerne kan brukes på kaien for å spre varme til dem som samles en kjølig kveld. Og så kan man holde lunk i kaffen samtidig.

Annonse

Ulemper

Det er litt mer plunder å fyre denne opp enn en gassovn. Det må brukes fyrstikker eller annen tenner. Det kan lett bli søl under påfylling og selv med luktsvakt brensel blir det litt parafinlukt. Også under transport risikerer man søl, særlig om tanken er full. Det er også flere deler å holde styr på. Den største ulemen er imidlertid at den er litt vanskelig å stuve bort. For ikke å lekke er det viktig at den står oppreist – særlig den uten veltesikring. Det beste vil nok være å ha den i esken den kommer i, eller lage en egen eske eller kasse.

Konklusjon

Parafinovnen gir utrolig mye varme for pengene. I større båter, ikke minst trebåter, er den veldig bra. Kanskje kan den gjøre nytte som eneste oppvarming man trenger. Både i utforming og med (svak) lukt utstråler den litt nostalgisk hyttefølelse. Eller tankene går mot det indre i en solid Colin Archer-skute. Det er noe trygt og trivelig med en parafinovn. For dem med en vanlig bobåt vil det nok være mye mer praktisk med en liten gassovn. Den gir tilstrekkelig varme for de fleste forhold, er renslig og enkel og lett å stuve bort. Enkel å finne frem om man vil ha et alternativ til dieselvarmer og elektriske ovner. Super i mindre båter som ikke har dieselvarmer. Men ikke like super om det er kuldegrader. Da er det parafin som duger.

NB: Både olje- og gassdrevne varmere må brukes med fornuft. Sørg for god ventilasjon og stabil oppstilling. De skal ikke stå på om natten, og heller ikke under fart – med mindre man har laget et system som sikrer varmeren. Uhyre viktig at den står slik at ikke noe brennbart (tekstiler) kommer nær ovnen. Bruk aldri bensin på en parafinlampe. Ved kjøp av gassovn bør du sjekke at den har veltesikring og  ODS.

 

Tekst og foto: Trond J. Hansen

Endret: 19.11.2022
Tagger: Høstbåtliv