Behovsanalyse

Etter å ha fått inspirasjon, drømt litt og gjort deg opp et lite inntrykk av hva båtlivet kan by på, er det på tide å definere noen behov.

Dette legger grunnlag for bedre å kunne vite hva slags båttype du bør se etter. Og er dere flere om kjøpet og drømmen, la hele familien få delta!

Hvilke kriterier har dere for den nye båten? Bli enige og skriv dem ned.

DJI_0022
Dagsturer? Overnattingsturer? Vannski eller saktegående båt? Valgets kvaler :-)

Spørsmål du bør stille deg – og familien

Hvem og hvor mange skal bruke båten?

Foruten at en båt har x antall sitte-/soveplasser, er den også CE-godkjent for x antall personer. Ser du for deg å ha med venner på tur også? Skal flere personer i husstanden bruke båten, kan det være smart å gi dette en tanke også.

 

Hvordan skal båten brukes?

Skal du bruke båten i den lokale skjærgården på dagsturer, til å fiske med, til dykking, vannsport, ønsker dere å dra på tre ukers ferie eller kunne overnatte et par netter? En båt, nesten uansett størrelse, har kompromisser. Start med å tenke på hva slags bruk dere vil ha og bygg på med sekundæregenskaper. Skal båten gå fort eller sakte? Les gjerne mer om hva du bør tenke på og hvilken båttype du bør vurdere ut ifra bruk her.

Annonse
På benken
Å definere egne behov, og deretter begynne båtjakten, gjør hele prosessen enklere.

Hvilket budsjett har du på selve båtkjøpet?

Husk at en båt taper seg mindre i verdi enn bil, og flere båtmerker og -typer holder seg godt i verdi. Hvis du kan tillegge båten flere bruksområder, kan du kanskje øke budsjettet ditt også. Men husk at det koster å bruke og holde en båt vedlike. Du leser mer om båthold senere i Båtkjøperskolen.

 

Hvilken tid på året skal du bruke båten?

Noen båttyper egner seg gjerne bedre om for eksempel vinteren enn andre.

Endret: 28.05.2020