Praktisk

Vi vil her gi deg en liten innføring i det praktiske som følger med å bli/være båteier.

Hva slags båttype og båt du til slutt ender opp med, er delvis uavhengig av det praktiske. For alt praktisk løser seg vel?

Båtplass og opplag

Du må ha et sted å ha båten liggende hele året. For de aller fleste betyr det at båten ligger på sjøen i vår- og sommermånedene og på land gjennom høst og vinter, mens noen velger å ha båten på sjøen året rundt for å kunne bruke den også om vinteren. Her er en enkel oversikt over de ulike mulighetene:

 

Båtplass i en båtforening/bryggelag
+ Fellesskap – du kan få mange gode tips og nye båtvenner
+ Ofte veldig prisgunstig
– Krever ofte dugnad i form av fysisk arbeid eller nattevakt
– Har ofte begrensning på båtstørrelse

 

Båtplass i en marina
+ Profesjonell driver
– Koster ofte mer

 

Opplag i en båtforening
+ Fellesskap – du får ofte en hjelpende hånd ifm. båtpussen
+ Du kan gjøre alt selv
– Mangler ofte opplag innendørs
– Har ofte begrensning på båtstørrelse

 

Opplag i en marina
+ Profesjonell driver som ofte tilbyr tjenester ifm. båtpuss
+ Ofte mer moderne opplagsfasiliteter – som innendørs opplag og «nøkkelferdig båtliv»
– Koster mer
– Ikke alle marinaer tillater deg å gjøre vedlikeholdet selv

 

Opplag på tilhenger
+ Du styrer deg selv og kan benytte de mange utsettingsrampene som finnes. Det betyr at du ikke nødvendigvis behøver verken båt- eller opplagsplass.
– Maks lovlig bredde på båt, på henger på norsk vei, er 2,55 m. I tillegg må du sette deg inn i regler mht. førerkortklasser og totalvekt.

Annonse

Båthold

Å holde en båt vedlike er ikke stort mer avansert enn for bilen, sykkelen eller huset ditt – og du kan velge om du vil gjøre alt selv, deler av det eller sette bort alt til et verksted. Her er en enkel introduksjon til årlig vedlikehold. Enkelte velger også å gjøre noe av «vårpussen» allerede etter opptak på høsten.

 

Før sjøsetting / på vårparten

  • Vask av hele båten utvendig, over vannlinjen
  • Bunnstoffe (påføre «maling» under vannlinjen). Må ikke nødvendigvis gjøres hvert år.
  • Polere og vokse båten over vannlinjen
  • Vask innvendig
  • Enkel motorservice

 

I sesongen

  • Spyle av ev. saltvann og vedlikeholdsvaske enkelt over vannlinjen

 

Etter opptak / på høsten

  • Spyle av ev. saltvann og vaske båten over vannlinjen, samt høytrykksspyle/skrape av ev. rur under vannlinjen, og ev. vinterkonservering.
  • Enkel motorservice (ferskvannskjøre)
Vårpuss
Båtpussen kan gjøres selv - eller av verksted eller forhandler. Mange foretrekker å gjøre dette selv - og koser seg med det!

Finansiering og forsikring

Finansiering

En rekke banker tilbyr båtfinansiering, og et båtlån har gjerne effektiv rente på 5-10 %. Du kan selvsagt også finansiere båtkjøpet over et huslån om det er mulig – men for mange vil det likevel være smart å benytte båten som sikkerhet – og du sparer ledig sikkerhet i boligen til andre viktige formål.

 

Forsikring

På vannet gjelder andre forsikringsregler enn til lands. Det er ikke påbudt med båtforsikring, men desto verre om du kommer utfor en ulykke – eller forårsaker en. Du kan faktisk i enkelte tilfeller måtte betale for skader på egen båt selv om en annen båt er skyld i skaden.

DJI_0041_red
Det stilles enkelte krav til kompetanse for å føre egen båt.

Kompetanse

Det kreves i de fleste tilfeller formell kompetanse for å føre båt – men ta det med ro! Se på det som en nyttig innføring i viktig navigasjon og sjømannskap!

Er du født etter 01.01.1980 og skal føre båt med lengde over 8 meter eller med motorkraft større enn 25 hk., må du ha Båtførerprøven. Skal du føre større båt enn 15 meter må du ha Fritidsskippersertifikatet (D5L).

Er du født etter 1. januar 1980 må du ta Båtførerprøven om du skal føre båt med lengde over 8 meter eller med motorkraft større enn 25 hestekrefter – men vi anbefaler alle å ta prøven uansett. Du kan avlegge prøven fra fylte 14 år, men vil ikke få utstedt beviset før fylte 16 år. Selve eksamen tar du på et godkjent testsenter. Det hele er en multiple-choice-prøve med femti spørsmål, der du må ha 80 % riktige svar for å bestå. Du kan forberede deg ved å gå på kurs eller drive selvstudium på internett eller bok.

Båtførerprøven gjelder for båter opp til 15 meters lengde (49,21 fot). Skal du føre større båt, må du ta Fritidsskippersertifikat (D5L), som gjelder for båter fra 15 til 24 meter (78,7 fot). Det er en noe mer krevende prøve med 120 undervisningstimer fordelt på åtte moduler, der hver modul har en skriftlig eller praktisk avsluttende eksamen. Men fortvil ikke – den er fullt oppnåelig og veldig lærerik.

Endret: 26.05.2020