Prøvekjørt: Strømsø Electric Folkboat

Den nye elbåten som kurerer mytene

Den er splitter ny, helelektrisk med «uendelig» rekkevidde og bygget i Norge. Nå håper Strømsøboat på folkebåt-suksess med deres svar på en helelektrisk hyttebåt.

Det tar tid og koster penger å utvikle en helt ny båt, uavhengig av hvilken fremdrift den har. Etter å ha hentet inn i overkant av seks millioner kroner, hvorav tre millioner kroner fra 150 investorer og småsparere gjennom Folkeinvest, er drømmen til daglig leder Ståle Sørensen og kompanjong, styreleder og medinvestor Joachim Bekkevold Hansen snart blitt til virkelighet.

Vi har fått teste prototypen over tre dager. Vårt mål var først og fremst å få en god feeling med konseptet disse høstdagene i oktober. Nå skal båten CE-godkjennes, modifiseres og snart skal byggenummer to i produksjon. Den offisielle utgaven blir lansert til våren.

Annonse

El-fantast

Det er Ståle Sørensen fra Drammen som har vært primus motor for prosjektet. Han omtaler seg selv som en av de første som kjøpte elbil her i landet, og ble etterhvert så fornøyd at han ønsket å elektrifisere fritidsbåten også. Studiet startet i Nederland for fire år siden, gikk videre til båtmessen i Düsseldorf og endte med at Ståle kjøpte en Haber 660 uten mast og byttet den fossile motoren med en elektrisk pod fra Nederlandske Arka. Det er samme system som nå sitter i Strømsø Electric Folkboat. Hele reisen har han dokumentert gjennom en videoserie på YouTube-kanalen Grønnere Tider.

– Når du ser på hva som typisk finnes i elbåtmarkedet er det enten åpne «snekker» eller mer eksperimentelle og dyre båter. Båten jeg hadde i mitt hode, med lukket hytte, lugar, toalett og mulighet til å trakte seg en kaffe på tur, fantes ikke, og det overrasket meg litt. Spesielt når en elektrisk båt uten å bli for tung eller dyr per nå trives aller best i lavere hastigheter, forteller Sørensen.

Vil du ha flere slike artikler? Få Båtens Verden hjem til fordelaktig pris nå.

DJI_0898

Tegnet i Nederland og Norge

Han fikk med seg seriegründer Joachim Bekkevold Hansen og stiftet Strømsøboat i 2021. I noen år har de testet markedet med å selge mindre, åpne båter med elektrisk utenbordsmotor, samt levert pod-motoren fra Arka til noen elektrifiserings-prosjekter.

– Vi har fått testet de elektriske podmotorene fra Arka på flere båter, jeg har selv kjørt noen hundre timer med min båt, og har opparbeidet oss mye kunnskap og erfaring. Arka lanserte sin første elektriske båtmotor allerede i 1978, har blant annet elektrifisert flere av turistbåtene i Amsterdam, og er en viktig leverandør og partner i vårt elbåtprosjekt også, forteller han.

DJI_0962

Strømsø Electric Folkboat startet på tegnebrettet hos Ståle og Strømsøboat, ble videreført av en naval architect i Nederland, før de som har produsert båten, Innofiber i Fredrikstad, gjorde mer av engineeringen og sluttførte prosjektet sammen med Strømsøboat.

– Båten er designet med tanke på to elektriske undervannspoder, der motoren sitter i selve podden. Det gir mye ekstra plass om bord. Foran hver pod har den to «beskyttelsesfinner». I tillegg er den såklart optimalisert for batteripakkene og det elektriske systemet. Skrogformen skal gjøre at det er mindre våt flate og friksjon i sakte fart, samtidig som at den er nokså tradisjonell. Båten er bygget for sakte fart. Med motorene på 2 x 4kW har båten en maksfart på 7 knop og en mer gunstig marsjfart på 5 knop. Jeg tenker folk må få oppleve hvordan det er å seile lydløst, vibrasjons- og luktfritt i denne hastigheten. Da blir det fort en opplevelse i seg selv, sier han.

Annonse

Flere utgaver

Båten vi har kjørt er en standard-versjon, og i 2024 er planen å sjøsette en Fish-utgave, og deretter en Comfort-versjon. Fish får mer rustikt materialvalg, stangholdere, fiskekum og utstyr tuftet på fritidsfiske. Comfort blir en mer luksuriøs variant med mer ekstrautstyr, i følge Sørensen.

Allikevel har Standard-utgaven bysse med utslagsvask med innbygget vanntank, interiør gjort i heltre bambusfinér, et åpent toalettrom med porta potti, en kabin i front for to personer, samt mulighet til å gjøre om salongen i styrhuset til sengeplass. Samtidig er fordelen med å ha såpass mye strøm tilgjengelig at du kan benytte espressomaskinen eller kaffetrakteren hjemmefra. Båten har rikelig med USB-uttak og 220V stikkontakter takket være inverter, som gir 3000 watt.

IMG_7266

Ut på tur

Vi tar prototypen med på tur fra forhandler Stokken Båt og Motor på Hvaler en vakker høstdag i oktober. Vindmåleren viser fem sekundmeter utenfor Strømtangen fyr, og vi velger å sette kursen mot fyret og fortsette til Hankø – en tur på 8 nautiske mil og kanskje en nokså normal dagstur. På gammel og naturlig refleks er vi svært forsiktige med de to gasshendlene på vei til Hankø. Turen gir kun små dønninger og et par hekksjøer fra passerende hummerfiskere. Den 7,99 meter lange båten er 2,74 meter på sitt bredeste og veier cirka 2 500 kilo. Den har et relativt flatt v-bunnet skrog, men når toppfarten er i området syv knop er det begrenset hva vi kan få av slag og utfordringer, annet enn at vi såklart i en styrhusbåt som dette vil høre sjøen klukke mot skrogsidene. Spesielt når det er helt tyst fra motoren.

Strømsø benytter begrepet «hviskebåt», og det med god grunn. Opp til cirka 5 knop oppleves båten som helt vibrasjonsfri, og hører du etter kan du såvidt høre noe susing fra poddene. Lyd- og støynivået tar seg opp når vi passerer 5,5 knop hvis vi først skal bemerke det, men vi er fortsatt under et normalt støynivå.

 

Vil du ha flere slike artikler? Få Båtens Verden hjem til fordelaktig pris nå.

IMG_7762

Vi gjør 4,1 knop og forbruket viser 1 351W. Solcellepanelet på taket gir denne oktoberdagen med sol og skyer på himmelen cirka 160W. Går vi opp til 5,1 knop viser forbruket 2 558W, 5,6 knop 3 658W og 6 knop 5 026W. Toppfarten vi klarte å måle med to personer denne dagen var 6,7 knop med et forbruk på 8 814W. I følge Sørensen hos Strømsøboat vil solcellepanelet trolig gi 1 000W en sommerdag, og da vil du med andre ord kunne seile helt uten å belaste batteribanken i 3-4 knop.

Etter cirka 10 nautiske mil og 2,5 times blandet kjøring viser batteribanken 92 %. Vår testbåt har største batteripakke på 45 kWh, mens den minste pakka er på 15 kWh.

IMG_7917

Glem rekkeviddeangst

Vi forstår etterhvert at vi kan kaste den såkalte rekkeviddeangsten over bord. Med våre målinger kan vi «teoretisk» seile 33 timer og 136 nm i 4 knop, 12 timer og 68 nm i 5,6 knop. På full gass kan vi seile i 5 timer og 34 nautiske mil. Vi kommer mest sannsynlig til å bli lei lenge før batteriet nærmer seg flatt, spesielt om vi er påpasselig med gassen. For som våre målinger viser koster de siste knopene mye strøm og gir totalt sett en lavere rekkevidde i antall nautiske mil.

Vi kan også ta med noen raske, teoretiske regnestykker basert på våre målinger, men dersom vi hadde valgt den minste batteripakka på 15 kWh. Da ville rekkevidden i 4 knop vært 45 nautiske mil, mens vi på topp i 6,7 knop hadde kunne seile røflig 11 nm. Det er såklart flere elementer som vil påvirke våre målinger og tall, som strøm, vind, annet elektronikkforbruk om bord, men vi mener de beviser at det skal mye til å få rekkeviddeangst om bord i denne båten. Det skal også mye til å måtte stoppe for å «hurtiglade» midt på dagen. Om sommeren vil et vanlig båtbruk mest sannsynlig bety at du ikke trenger å lade fra bryggestrøm i det hele tatt – i og med at solcellepanelet sørger for påfyll.

Annonse

Svinger rundt aksen

Takket være de to undervannspoddene kan båten svinge rundt sin egen akse, men under tilegning i trange havner tar vinden fort tak i det høye forskipet. Med litt erfaring har du bra manøvrerbarhet med to podder, men vi ville virkelig vurdert å ha en baugpropell eller likt å teste å ha poddene koblet til en joystick.

Vel fortøyd etter første etappe på Hankø og ved – nettopp bensinbrygga til den lokale Joker-butikken, vekker båten oppmerksomhet. Kommentarene går både på at den faktisk er lydløs i det vi manøvrerer båten rundt i havnebassenget, og at den har et nokså ikonisk utseende. Den har et styrhus med store sidevinduer, nokså smale «sjarkvinduer» i front og et forhøyet baugparti – som gjør at du vil behøve stige for å entre baugen fra flytebrygge eller ute i naturhavn. Akterdekket har en sofa for tre-fire personer og godt med stuveplass i dørken. Sofabenken kan enkelt fjernes slik at du kommer helt ut til skrogsidene.

IMG_7919

I styrhuset gjenstår fortsatt noen finishdetaljer, men planløsningen og layouten skal videreføres til første produksjonsbåt. Det betyr en midtstilt førerposisjon helt akter i hytta, der føreren sitter på en nokså høy stol eller kan stå, en virkelig stor bysseseksjon i god høyde på babord side, samt salong for fire på styrbord side i forkant av førerposisjonen. Fra salongen ser du akterover og ut gjennom store sidevinduer, men for å se ut over baugen må du stå. Det er godt med stuveplass i bysseseksjonen.

Helt fremme i baugen finnes en dobbeltkøye, åpen skapplass og toalettrom med Airhead komposttoalett, som Strømsøboat er forhandler for. I tillegg kan salongen gjøres om til soveplass.

IMG_7832

Vi seilere videre

Fra Hankø er vi klare for å seile videre til en populær naturhavn 4,5 nautiske mil unna. Denne gangen har skuldrene virkelig senket seg. Selv om det blåser sur nordavind og prototypen ikke har varme i styrhuset, holder det seg overraskende varmt her inne. Å seile lydløst gjennom en høstskjærgård gir en helt ny dimensjon til båtlivet. Nå ligger vi i 5,5 knop uten å tenke på forbruk eller rekkevidde. Så lenge turen er målet og 6 knop er tilstrekkelig marsjfart fungerer konseptet utmerket. Standard-modellen av Strømsø Electric Folkboat koster fra 1 250 000 kr. for minste batteripakke til 1 900 000 kr. for vår testbåt. En av Strømsøs målsettinger er nettopp å lage en elbåt som kan konkurrere på lik linje med båter med fossil motor. Utgangsprisene så langt viser at det er en realistisk målsetting.

Annonse

– Vi ser også for oss at båten vil egne seg godt til utleiemarkedet også, med bruk gjennom hele dagen. Her skrur du på strømmen, trykker på en knapp for hver motor også er du ute og kjører, forteller Sørensen. Han kan fortelle at Strømsøboat har mål om å produsere 4-5 båter år nummer to, for relativt raskt komme opp i 25 båter i året, fortsetter han.

Siden eksemplaret vi fikk teste var en prototype med en lang liste av forbedringer, kommer vi tilbake med prøvekjøring av båten når første produksjonseksemplar er klar. Vi gleder oss!

 

Vil du ha flere slike artikler? Få Båtens Verden hjem til fordelaktig pris nå.

Endret: 18.11.2023