Styrhusbåter - steng været ute

I en pilothouse-/styrhusbåt kan du stenge været ute og åpne for helårsbruk – og andre fritidsaktiviteter som fiske.

Med styrhus kan du lukke vær og vind ute, men samtidig åpne dører og luker når solen steker. Slike båter er spesielt godt egnet for hobbyfiske og helårsbruk, men den siste tiden har vi sett en trend i at båtene utstyres, innredes og designes for normalt familiebruk også.

Henrik Askvik i Askeladden lanserte sin første pilothousebåt i 2009, P66 Pilothouse. Båten selger fortsatt jevnt og henvender seg spesifikt til hobbyfiskeren med utstyr deretter. Han mener markedet har foredlet seg selv i løpet av de siste ti-femten årene, og deler utvalget inn i fire distinkte segmenter:

IMG_1959
Sargo 33 - styrhusbåt med innenbords motor.

Tur og overnatting der styrhusbåten benyttes mye på samme måte som en tradisjonell daycruiser.

Kundene er ofte godt voksne familier som tidligere har eid en DC-båt. De er typisk blitt noen år eldre og vil slippe kalesjen og ha en litt lunere båt med bedre beskyttelse fra naturelementene. I stedet for barn er det nå ofte barnebarn som skal være med på tur.

Hobbyfiske

Dette er et mer mannsdominert segment og stereotypisk er dette menn i alderen 55 år pluss. Dette er en båt der mannen rendyrker sin fritidsfiske-hobby og båtene har mindre kvaliteter å tilby et sosialt familieliv på sjøen.

IMG_1980
Innvendig i Sargo 33 - en styrhusbåt med 3 dører.

Kombinasjonsmarkedet der båten benyttes til turkjøring og overnatting, samt hobbyfiske.

Dette er båter som skal fylle behovene til de to første segmentene samtidig. Det er de samme båtene som i tilhører segmentet med tur- og overnattingsbåter, men de utrustes ulikt og det legges til utstyr som hobbyfiskeren har behov for. Typisk utrustning som legges til for å dekke kombinasjonsbruken er saltvannsspyling av dekk, avanserte ekkoloddløsninger, garn- og linehalere, sløyebord, fisketanker etc. Kundene er ofte hobbyfiskere som også ønsker å dekke familiens behov for en sosial tur- og overnattingsbåt i deler av sesongen.

Transport der båtens primære formål er å frakte personer og utrustning fra A til B.

Kundene er ofte familier som er hytteeiere og som prioriterer en rask transportbåt til og fra landstedet, men båten kan naturligvis dekke andre transportbehov for familien. Dette segmentet appellerer også mer til selve kjøreopplevelsen og hastighetspotensialet er ofte høyere i dette segmentet enn i de andre styrhusbåtsegmentene. Derfor finner vi nok et litt større innslag av matcho-menn i dette segmentet som er på jakt etter en rask og rendyrket kjørebåt med bedre beskyttelse fra naturelementene.

p92_-_krabbetur00_00_10_15.still001
Askeladden P92 med stor uteplass.

Fordeler

  • En lunere båt med bedre beskyttelse fra naturelementene
  • Innbyr til helårsbruk
  • Har gjerne et stort akterdekk ideelt for fiske
  • Har ofte overnattings- og toalettfasiliteter

Ulemper

  • Tilbyr gjerne ikke kjøreopplevelse på lik linje som for eksempel daycruisere og skjærgårdsjeeper kan by på
  • Ikke alltid like mange sosiale soner utendørs

Tips!

Det viktigste er å definere hva båten skal brukes til og hvilke behov den skal dekke. Når dette er definert blir det adskillig enklere å navigere i utvalget av ulike styrhusbåter på markedet.

Annonse
DJI_0035
Styrhusbåt i litt røffere utgave - i helaluminium.

Se hvilke nye styrhusbåter som finnes:

Du kan også gå direkte til Båtsøk.no – der du kan filtrere på en rekke parametere for å finne riktig båt:


Endret: 23.05.2020