Gode tips for kjøp av stor bruktbåt:

Vi ser stort på det

Båtlivet er noe som er i stadig endring og kravet til komfort har økt med årene. Mange bruker båten som en flytende familiehytte, gjerne året rundt. Koronasituasjonen har også gjort at mange prioriterer opplevelser i Norge, ikke minst opplevelser på sjøen. Det kan være mye penger å spare på å kjøpe bruktbåt.

– Vi har opplevd en veldig stor interesse for større båter, båter mellom 40 og 50 fot. Når vi får inn en større bruktbåt, blir den som regel videresolgt umiddelbart. Og i 2020 var det nesten ville tilstander og enorm interesse for båt. Særlig de større båtene, forteller Ståle Daa Børnes. Den erfarne bruktbåtselgeren inviterer oss om bord i en Princess V62 for storbåt-samtale. Det er imponerende mye plass om bord, mer som en moderne hytte enn båt. Eller som en moderne leilighet. Her er ikke lugarer, men soverom. Ingen trange toaletter, det er vaskemaskin og oppvaskmaskin. Men når Båtens Verden skal snakke storbåt, tenker vi ikke fullt så stor båt. Selv om Ståle kan fortelle at det er stor etterspørsel etter slike farkoster, skal vi i denne omgang konsentrere oss om båter mellom 40 og 50 fot. Altså båter som er hakket større enn de typiske familiebåtene på vel 30 fot, men ikke så store at man trenger fritidsskipper sertifikat (D5L). Det må du ha for å føre båt med skroglengde over 15 meter, altså rundt 50 fot.

13-red
STOR STORBÅT: Vi tok storbåtsamtalen med Ståle Daae Børnes om bord i en Princess V62. Det er eventyrlig mye plass, men hakket over det segmentet vi snakker om. Det kreves fritidsskippersertifikat for å føre slik båt.

Stor interesse for storbåt

Ståle Daae Børnes etablerte Bergen Marinesenter i 2011. Bedriften har i stor grad konsentrert seg om salg av bruktbåter av en viss standard og har mye erfaring med salg av større båter – fra 30 fot og helt opp til rundt 70 fot. I gullåret 2020 solgte Ståle og kollega Snorre Nilsen ikke mindre enn i overkant av 200 båter, og 2021 ser ikke ut til å bli dårligere. Per begynnelsen av februar hadde de allerede solgt unna 25 båter, i en tid med bitende kulde. Nå er ikke Ståle noen novise i båt-sammenheng. Han har tidligere jobbet for Frydenbø Båtsenter og vært daglig leder i Norsk Båtsenter – stor på salg av Princess-båter. Ikke minst har han bakgrunn fra Marinen, hvor han har gått hele løpet og seilte mange år som maskinsjef på fregatt.

Med teknisk bakgrunn og lang erfaring med salg av båter, kan han det meste om båt. I tillegg har han helt fra barnsben av vært en lidenskapelig båtmann og bruker av kysten. Det meste av fritiden tilbringer han sammen med familien i båt og om sommeren blir det gjerne kontor om bord. Spesielt i segmentet storbåt med kjente merkenavn, er Bergen Marinesenter en betydelig aktør i det norske markedet. Det gjør at de har opparbeidet seg et renomme som gjør at de har stor tilgang på bruktbåter og kunder har de fra hele landet. De har kjennskap til hva som rører seg i bruktbåtmarkedet til enhver tid. Det var derfor naturlig å søke råd hos Ståle når vi skal skrive om storbåt. Han bekrefter også at det stadig etterspørres større båter.

– Går vi 20 år tilbake var en Scand Baltic 29 noe av det største og gjeveste man kunne ha. I dag regnes selv ikke en 40-foter for å være spesielt stor, sier Ståle.

Annonse

Mye å spare på å kjøpe brukt

Man kan undre seg over hvorfor man skal kjøpe brukt når det finnes så mye fint nytt. Til det er det flere grunner, men først og fremst økonomiske. Man får rett og slett mer båt for pengene. Vi har tidligere testet ulike bruktbåter i størrelse opp mot det segmentet vi her snakker om. Prismessig har konklusjonen vært at en 10 år gammel, velholdt og ferieklar båt ligger på omtrent halv pris i forhold til det en tilsvarende båt koster i dag. Det er en kjent sak at båtens verdi stuper ganske mye straks nybåten sjøsettes. Ved kjøp av bruktbåt vil ikke verdien falle så mye per år, i alle fall ikke om man sørger for godt vedlikehold og utfører service. I tillegg kommer at man slipper innkjøringsproblemer. Ved nybåt går det gjerne minst en sesong før alt er på stell, uansett merke. Ofte får man dessuten med mye ekstrautstyr og ettermontert utstyr ved kjøp av bruktbåt.

17-edit
SJEKK ALT TEKNISK: Dersom du skal vurdere bruktbåt, trykk på alt som finnes av knapper for å sjekke om apparater og elektronikk fungerer.

Ståle anbefaler å gå for en båt som ikke er eldre enn 14-15 år, om du da ikke er spesielt båtkyndig. Han forteller at det var et slags generasjonsskifte rundt 2008. Båter fra dette årstallet og nyere har som regel ganske moderne utstyr, kurant elektronikk og ofte dobbeltinstallert motorisering. Dette er båter som kan tas i bruk umiddelbart og som ikke trenger noe større oppgradering av verken maskineri eller elektronikk. Ståle forteller også at mange av dem som kjøper bruktbåt bytter den ut etter noen år, kanskje etter 3-5 år. Kjøper man fornuftig og sørger for godt vedlikehold, behøver ikke kostnadene med å bytte båt bli så store. Ståle Daa Børnes sier også at denne type båter ofte er godt vedlikehold. Eierne har brukt mye penger på båt og som regel brukt fagfolk til service, vedlikehold og reparasjoner. Dette er ikke båter brukerne «mekker» så mye på selv. Man har folk til slikt.

28-edit
STORT MARKED: Princess er fortsatt kongen blant storbåtene i Norge og det er solgt fryktelig mange av dem. Det gjør at det flere steder er store Princess-klubber – som jevnlig har samlinger. En fordel er at det er lett å få hjelp råd og hjelp om det er noe man er usikker på.

Riktig båt til riktig bruker

Ofte er det en snakkis i den lokale båtforening eller blant venner hvilke båt mans skal kjøpe. Er man på jakt etter bruktbåt, da vet alle best. Ståle sitt soleklare råd er å ikke bry seg om hva andre mener du skal ha, men selv analysere hvilke ønsker og behov du har og kjøpe båt etter det. Ikke minst synes han at det er avgjørende å involvere hele familien. Bli enige om hva dere vil ha, hva som passer deres bruk – hva som oppfyller deres drømmer. Dersom noen i familien ikke trives om bord, blir det lett til at båten ikke blir brukt. Ståle synes også at det er viktig at man er bevisst på båtens forbruk. Det krever en del motorkraft å drive en stor båt og utgiftene til drivstoff kan bli store. Det behøver ikke å bety så mye om man i stor grad bruker båten som flytende hytte. Om man derimot skal gå mye og langt, bør man kanskje kjøpe en farkost som ikke er så dyr i drift.

Noe annet er at folk i større grad enn tidligere bruker båt hele året, ikke minst på Vestlandet og i Nord-Norge, hvor havnene sjeldent fryser til. Båtene er så bekvemme at man kan ha det behagelig om bord uansett hvor kaldt og surt været er. I Bergen ser vi det ved at havnen i helgene er full av båter uansett årstid. Helårsbruk av båt kan i større grad forsvare investeringene. Det blir som en helårs-hytte på kjøl.

31-EDIT
TØFT: De andre båtene ser ganske små ut når det ligger en Princess V65 ytterst på bryggen ved Bergen Marinesenter. Innenfor en liten prinsesse på noen og førti. Foto: Bergen Marinesenter.

Ikke så krevende å håndtere

Går man over til større båt, er det mange som er urolig for om man greier å håndtere båten. Ståle sier at det vanligvis ikke er noe stort problem. Det er ikke så mye mer krevende å håndtere en stor båt, men man må selvfølgelig øve litt for å bli kjent med den. Ofte er båtene godt utstyrt med trustere både her og der. Tidligere har det vært et problem at mange gjestehavner langs kysten ikke har vært dimensjonert for større båter. Dette er i ferd med å endres. – Folk stiller større krav i dag. Bryggeanleggene blir stadig bedre og infrastrukturen for stor båt blir bare bedre og bedre, slår Ståle fast.

33
BÅTSELGEREN: Ståle Daae Børnes (46) ved Bergen Marinesenter, midt i Bergen sentrum.

Konkurs ingen katastrofe

Det har jo vært en del konkurser i båtbransjen, og vi lurer på hvordan det er å kjøpe båter fra produsenter som har vært gjennom konkurs. Hvordan er det å få tak i deler og slikt? Ståle forteller at det ikke er noe særlig problem, i alle fall om garantitiden er over. For alle båter er mer eller mindre satt sammen av deler fra de samme produsentene og det er vanligvis ikke vanskelig å få tak i reservedeler. Han anbefaler likevel å holde seg til de mer kjente produsentene, som for eksempel Fairline eller Princess. Det er også båter som holder seg godt i verdi. Han advarer mot helt ukjente merker, gjerne tatt inn i veldig få eksemplarer av uerfarne (og kanskje useriøse) importører. Det er slett ikke sikkert disse båtene er CE-godkjente og det kan være vanskelig å få dem solgt videre. – Er det et merke du aldri har hørt om før bør du være ytterst varsom, sier Ståle bestemt.

29
STORT MARKED: Princess er fortsatt kongen blant storbåtene i Norge og det er solgt fryktelig mange av dem. Det gjør at det flere steder er store Princess-klubber – som jevnlig har samlinger. En fordel er at det er lett å få hjelp råd og hjelp om det er noe man er usikker på.

Båter du trygt kan kjøpe

Ståle vil være litt forsiktig med å fremheve noen spesielle merker, men det er lett å se hvilke båter som er mest etterspurt. Det er for at det er båter med godt omdømme. Blant de mest etterspurte er britiske Fairline og de fleste modeller fra Princess. I segmentet enda litt større båter er Sunseeker en stor aktør. Windy er stadig etterspurt og så også italienske Azimut. Tyske Bavaria har markert seg de siste årene med stort salg av større båter, og mange av dem vil nok ende opp som bruktbåter. Ståle bemerker at populære båter alltid vil ligge litt over i pris i forhold til de mindre etterspurte. På en annen side vil det komme deg til gode når du så skal selge båten. Å kjøpe populære og etterspurte merker kan dermed være en god og fornuftig investering. Samtidig er det lett å søke råd og tips om det skulle oppstå problemer. Vi har fått Ståle til å lage en liste over merker/modeller de har spesielt god erfaring med (rangert i tilfeldig rekkefølge):

  • Princess alle V-modeller (39, 40, 42, 45, 52, 53, 58, 62)
  • Princess alle P-modeller (38, 40, 42, 45, 50, 54, 58, 62)
  • Fairline 43, 46, 48
  • Azimut 43
  • Absolute 39, 41, 45, 47
  • Windy Chinook/Maestro 40
Annonse

Tips ved båtkjøp

Ståle har en del tips å komme med for dem som skal kjøpe båt. Disse gjelder uansett størrelse, men det er klart at ved kjøp av stor båt vil det få større følger om man gjør feil.

  • Kjøp aldri båt usett. Dersom du ikke selv har anledning til å se på båten, få noen du kjenner og stoler på til å gjøre det.
  • Involver hele familien i valg av båt. Se etter den båten som passer dere best.
  • Ta deg tid til å sjekke motorrommet, det «kjedelige» rommet. Sjekk historikk til motor(er) og sjekk om servicer er fulgt. Se om det er lekkasjer og i det hele tatt om motorrommet ser ordentlig ut.
  • Du bør sjekke båten under. Det kan være skader du ikke er klar over. Sørg for et kranløft sammen med selger. Unntaket kan være om båten nylig er behandlet under av fagfolk.
  • Prøvekjør båten, eller få noen du kjenner og stoler på til å gjøre det.
  • Gå over alt av teknisk utstyr. Slå på alle brytere for å se om apparater og utstyr virker.
  • Ta opp eventuelle feil og mangler med selger. Oppfatning av hva som er strøken båt kan være veldig forskjellig. Kjøper man bruktbåt må man forvente at det kan være noen mangler og kjøper må ha realistiske forventninger.
  • Vær nøye med papirarbeidet. Det er mye som skal ordnes, alt fra finansiering og registrering til å melde fra om eierbytte av VHF.
10
STOR STORBÅT: Vi tok storbåtsamtalen med Ståle Daae Børnes om bord i en Princess V62. Det er eventyrlig mye plass, men hakket over det segmentet vi snakker om. Det kreves fritidsskippersertifikat for å føre slik båt.

Ikke minst når det gjelder så store beløp det er snakk om ved kjøp av stor båt, vil det vanlig vis være fornuftig å bruke en etablert og velrenommert båtselger/mekler. De vil ta seg av alt papirarbeid og pengene vil bli satt inn på klientkonto og overført når alt er i orden. Papirarbeidet kan være spesielt krevende dersom båten er og/eller skal registreres i skipsregisteret. Ståle forteller at mer enn halvparten av båtene de selger blir registrert i skipsregisteret. Dette har først og fremst med pant og finansiering å gjøre, uten at vi skal komme nærmere inn på det i denne omgang. Uansett er det viktig at dette arbeidet gjøres riktig, og det bør håndteres at dem som kan slikt. En båtmegler vil også fungere som en mellommann om det i etterkant skulle oppstå tvister. Selvfølgelig skal en båtmegler ha betalt for arbeidet, men det gir en ekstra trygghet.

 

Artikkelen er skrevet av Trond J. Hansen

Endret: 13.02.2021