Stalltips for salg av bruktbåt

Her har vi samlet noen gode tips og råd til deg som planlegger å selge båten på bruktmarkedet.

Ikke vent med å legge ut båten til sesongen starter i april-mai, legg den like gjerne ut ved årsskiftet. – Du blir kort og godt mer synlig i disse månedene. Og det er ingen skam å vise frem båten mens den ligger i vinteropplag, så lenge det er ryddig om bord og at den gjør et godt førsteinntrykk, forteller Jon Ebbestad i Norsk Lystbåtformidling.

Han er også formann i Norges Båtmeglerforening og autorisert båtmegler av Norboat. Båtbransjeforbundet har også autoriserte båttakstmenn, og spesielt for eldre og dyrere båter anbefaler han å få en tilstandsrapport på båten.

Skjermbilde
Jon Ebbestad er autorisert båtmegler gjennom Norboat.

– Tradisjonelt er større og dyrere seilbåter og cabincruisere båter som omsettes hyppig i vinterhalvåret. Det ligger ofte mer planlegging og ettertanke bak kjøp i disse segmentene, og etterspørselen påvirkes i mindre grad av sjøtemperaturer og værprognoser. Går du med planer om å selge er det ingen grunn til å vente. Ofte kan det dessuten være lettere å få en god pris for båten i denne perioden om du ikke ligger i konkurranse med femten andre tilsvarende båter, understreker Sindre Jacobsen i House of Yachts.

For selger anbefaler han å starte utbedringer av eventuelle feil og mangler allerede nå for å gi en potensiell kjøper et bedre førsteinntrykk av båten. Dagens kjøpere er langt mindre villig til å handle båter med kjente feil og mangler enn tidligere, og ofte må det gis en uforholdsmessig stor rabatt for å få solgt båter med slike feil, påpeker han.

Annonse
sindre
Sindre Jacobsen i House of Yachts

Presentasjon mye å si

– Skal du selge båt er bilder, tekst og oppfølging tre stikkord. Dersom bildene ikke er gode nok, klikker interessentene seg videre til neste båt. Det er også viktig med en selgende og interessant heading og tekst som fremhever båt og utstyr. En god oppfølging av potensielle kjøpere er en selvfølge, forteller Jens-Arne Dammyr i Aker Yachts.

jens-arne
Jens-Arne Dammyr mener presentasjon har "alt" å si.

Andre tips kan være:

  • I alle fall om du skal selge en litt dyrere/mer komplisert båt, kan det være verdt å vurdere å selge båten gjennom en båtmegler, og da fortrinnsvis en Norboat-autorisert båtmegler. En profesjonell og autorisert båtmegler gjør jobben for deg og tar hånd om hele prosessen fra start til slutt. Du som kunde kan være trygg på at oppdraget blir utført innenfor rammene av god forretningsskikk, og at gjeldene lover og forskrifter blir ivaretatt. Et viktig poeng er også at megleren blir et profesjonelt mellomledd.
  • Dagens kjøpere er mer opptatt av at båten er tatt godt vare på – og at du kanskje har et ess i ermet – som en ny kartplotter eller at noe av utstyrsparken er oppdatert ila. de siste årene. Sørg også for at båten er vasket – også i kjølen. Har du mye treverk om bord koster det lite å pusse ned og lakke et par strøk.
  • Lag en perm og samle alle kvitteringer og dokumentasjon på båten.
Endret: 23.05.2020