Utstyret du må ha om bord

Her er utstyr som er påkrevd – og utstyr som er kjekt å ha om bord.

IMG_0053
Flyteplagg er moderne og trendy!
Skjermbilde
Oppblåsbare redningsvester er trygge og snur deg i vannet - så fremt de er riktig vedlikeholdt.

Flyteplagg er påbudt

Du blir bøtelagt dersom du ikke har flyteplagg til alle som er om bord (under fart). I båter under åtte meter og som ikke er lukket (styrhusbåter), er det i tillegg påkrevd at hele mannskapet bruker disse.

Flyteplagg er trendy og finnes i mange forskjellige former og farger. Kort forklart kan vi dele inn i:

Redningsvest

Redningsvester har en krage som hjelper en bevisstløs person å holde hodet over vannet. Disse vestene egner seg spesielt godt for barn eller andre som ikke kan svømme. Ulempen er at bevegeligheten gjerne er dårlig.

Oppblåsbar redningsvest

Pølseformede vester som gir god bevegelighet, og som blåses opp manuelt eller ved hjelp av en gasspatron når den kommer i kontakt med sjøen. Fordelen med en oppblåsbar redningsvest – sammenliknet med flytevestene – er at den også skal kunne holde hodet flytende over vannet, som for eksempel er en stor fordel om du blir bevisstløs eller får panikk. Bakdelen er selvfølgelig at vestene krever vedlikehold og jevnlig ettersyn. Allikevel har de oppblåsbare vestene blitt meget populære.

Flytejakke/-vest

Du får flytejakker og -vester som nærmest er like bevegelige og lette som vanlige fritidsjakker – med flyteelementer. De holder deg flytende, men vender deg ikke rundt og holder ikke hodet over vannet.

1021223_XXL
Båtshaker finnes i mange varianter. Her er en kombinert med skurekost.

Båtshake og åre

En båtshake er enkelt forklart en stang med en krok på som for eksempel er praktisk i tilleggingssituasjoner – enten for å dytte ifra eller dra deg inntil bryggekanten. Båtshaker finnes i alle båtutstyrsbutikker, og velg gjerne en som er teleskopisk med utskiftbart endestykke. Da kan du også kjøpe til et åreblad – som er neste punkt vi må innom. En padleåre er nemlig alltid kjekt å ha om bord – spesielt for mindre båter som enklere kan roes dersom uhellet er ute.

Annonse
1022908_XXL

Øsekar

En del mindre båter/joller er ikke selvlensende (regn- og sjøvann renner ikke ut av seg selv), og spesielt om bord i disse må du ha et øsekar som gjør at du kan lense vann.

H1022554_XXL

Dregg eller anker

Når du skal legge til ved en holme (naturhavner) må du ofte ha en dregg – som du haster ut i vannet akter med tau til båten – som et ekstra fortøyningsfeste. Noen båter velger også å ligge på svai med ankeret forut. En dregg er dessuten smart å ha om bord om du skulle få motorstopp.

H1028060_1_XXL

Fendere og tauverk

Å ha fortøyningstau og fendere om bord er en selvfølge – noe må du jo fortøye med. Det som flere ikke tenker på, er imidlertidig å ha tilstrekkelige lengder på tauverket. Vi anbefaler minimum å ha 4 stk. liner på 4 meter og 2 stykk liner på 10 meter eller lengre om bord.

Fendere er viktig for å beskytte båten for brygge eller fjell, og også her kan det være smart å ha en kulefender eller to liggende om du skal ligge longside inntil fjell eller en brygge og det blåser kraftig mot brygga.

1010691_XXL
Det finnes et stort utvalg av slukkeutstyr for båt. Her en Aerosol.

Brannslukkingsutstyr

Å ha en form for slukkemiddel om bord er veldig smart nesten uavhengig av båtstørrelse. Har du motorrom med innenbords motor anbefaler vi at du har slukkeutstyr også her, som utløses automatisk ved brann/varmgang. Ellers i båten fungerer både vanlige brannslukningsapparat med pulver, brannteppe eller brannslukkespray (som gjerne ikke etterlater noen rester/skum).

53711_Navi_NAVILIGHT_360_lanterne_1
Det finnes både fastmonterte og løse lanterner på markedet. Her Navi Safe.

Lanterner

Mørket kommer fort på sjøen – og kan være livsfarlig om du ikke har lanterner. Dessuten er det påbudt å bruke lanterner i mørket. De fleste båter er utstyrt med dette fra verft, men på mindre båter, vannscootere og joller er ikke det alltid realiteten.

For motorbåter som er mindre enn 7 meter (22 fot) og som går saktere enn 7 knop kan du klare deg med en hvit lanterne som er rundtlysende. Går båten over syv knop må du ha full lanterneføring – som betyr to sidelanterner: Rød på babord og grønn på styrbord, en hvit topplanterne og en hvit akterlanterne (kan kombineres på «mindre» båter). Har du en båt som ikke er utstyrt med lanterner finnes med bærbare, batteridrevne lanterner i alle farger. To av dem er Navi Safe og Renskib Norway.

Skjermbilde
VHF er en stor og rimelig trygghet. Finnes både som håndholdte og fastmonterte.

Kommunikasjonsutstyr og kart

For båtturer i indre skjærgård holder det gjerne med mobiltelefon til kommunikasjon, men for lengre turer – eller generelt – anbefaler vi en maritim VHF. Du kan lese mer om VHF i vår VHF-skole her.

Du bør også ha kart over den strekningen du skal ferdes i, enten det er i form av papirkart (gjerne vannavvisende), navigasjonsprogram på telefonen eller egen kartplotter. Du kan lese mer om mulighetene her.

H1034014_XXL

Ekstra drivstoffkanne

Den mest håpløse årsaken til å få motorstopp på, er å gå tom for drivstoff. Vi anbefaler derfor at du alltid har en 5-15 liters kanne liggende om bord, slik at du i det minste kan komme deg til nærmeste marina.

Verktøy

Det kan være smart å ha nødvendig verktøy – og eventuelle reservedeler – liggende om bord i båten.

H1028110_XXL

Drivanker

Et drivanker sørger for at baugen kommer opp mot vinden, og «forsinker» avdrift. Får du for eksempel motorstopp, driver mot land, mens dybden eller bunnforholdene ikke tillater ankring – er dette en god venn i nøden.

1010680_1_XXL

Røykvarsler, gassalarm og CO-alarm

Båter med kabin(er) bør ha røykvarsler om bord. Det finnes egne, små og hendige røykvarslere for fritidsbåt.

Gassalarm er praktisk og et must å ha for båter med gassanlegg. Også her finnes flere varianter.

En CO-varsler egner seg godt om bord der det brukes drivstoff-forbrennende apparater – som dieselvarmer, gassdrevet kjøleskap og motorer. CO (karbonmonoksid) er en svært giftig gass uten farge og lukt, og kalles også kullos.

Endret: 23.05.2020
Tagger: Sikkerhet