Glade gutter deler seilbåt
Dette er historien om «å eie en dyr båt til halve prisen». Ved å inngå partnerskap med en kompis. Uten at vennskapet ryker....
Det skal godt gjøres å komme nærmere det grønne skiftet enn en seilbåt. Ja, hvis vi ser bort fra en førstereisgutt, da. Å forflytte seg med hjelp av vinden, er mer enn miljø. Det er økonomi, ferdighet, stolthet og glede. Det er faktisk sant, at det er turen mellom A og B som er viktig og det eksotiske. Men, det grønne skiftet går videre: I sameier og borettslag oppfordres bileiere til å bosse på kjøretøy. Akkurat det, høres ikke så fjernt ut. Bil inneholder ikke så mange private eiendeler og følelser som hvis spørsmålet hadde dreid seg om å eie båt med andre.
Og det er akkurat det denne saken skal handle om: «Å eie en dyr båt til halve prisen».
Ved å inngå partnerskap med en kompis. Uten at vennskapet ryker…
Jeg er på vei til Stavern, Norges minste by inntil kommunesammenslåingen for få år siden. Stavern, sommer-paradiset, der hvor Luftforsvarets skoler er blitt erstattet med Politihøyskolen. Losstasjon siden… Fredriksvern til 1930, Citadelløya med festningsverker siden Gyldenløve og 1600-tallet.

«Fire i en»
Det er her «partsrederiet Bohlin-Hansen og Stensgaard» har havn og bor. Det er idyll og stillhet som råder her nå, i mars. En isende kald vind fra nord, gjør at bryggeslengen blir kortere enn forventet.
Jeg har avtale med Roy og Annar om å møtes i båten deres, «Fie». Forkortelse for «fire i en». For selv om det er gutta som er mest ivrige, er ikke damene deres, Brit og Marianne, langt etter.
Om bord er det fyrt skikkelig. Varmen slår mot meg idet jeg åpner luka til denne Bavaria 37 CR. Kaffelukten er heller ikke å forakte. Det er et velholdt eksemplar av arten som så vannet i 2007. På bordet venter en fristende wienerkake, sammen med glovarm kaffe.
«Fie» ligger uten presenning, helt klar til tur.
Roy og Annar gliser litt…
– Ja, du skjønner, vi seilte Vinterseilasen. En lavskuldret regatta fra Østre Bolærne til Strømstad. Den arrangeres hvert år første helgen i februar. Deltagerne møtes torsdag. Fredag er start, men etter at 20 cm nysnø ble måket! Så, derfor er vi startklare til Påsken.
Sameiekontrakt
– Vi kan bare anbefale en slik båtform. Men, selv vi, som er gode venner, har laget en «Sameiekontrakt». Den er omfattende, vi har laget den selv, etter nøye overveielser. Det er nok stor forskjell om det er flere som skal vær deleiere, og om alle er gode venner. Vi har likevel laget en avtale som tar for seg hele vårt samliv, inntil båten skal selges eller om en av oss gir seg.
Stikkord er:
- Selve objektet
- Varighet
- Oppsigelse
- Forkjøpsrett
- Budsjett, regnskap, drift og vedlikehold
- Registrering i båtregister
- Disponering. Også av lugarene
- Kunnskap, kurs og erfaring

– Vi avtaler for hver gang vi skal seile regatta. Helst seiler vi sammen. Passer det for alle, drar vi på helgeturer sammen også.
Guttene ser på hverandre, smiler og er helt tydelig fornøyd med hverandre og tilværelsen.
– Det er Annar som har mest erfaring, og han har lært opp min kone Brit, til å føre båten. Legge til, fendring og fortøyning. Mange her i Stavern havn lurte fælt da vi repeterte og repeterte. La til, gang på gang. Ut igjen, helt til det satt. Begge damene våre behersker det meste og er fortrolige. Vi er i en særstilling når det gjelder dette med sameie. Vi vil likevel helt klart anbefale denne formen for effektiv bruk av båt og ikke minst deling av alle utgifter. Men, pass på. Dere må ha en god avtale.
Saken er skrevet av Bjørn Eckhardt