Sommerens impulskjøp

Jahn Erichsen (61) gjorde årets impulskjøp. – Vi var på vår årlige guttetur til Risør. Jeg fikk jobben med å ta jolla inn til byen for å kjøpe reker. De er kjent for dem i Risør. Rekene, altså. Ikke er de dyre heller. Inntil nå..

Jeg møter Jahn Erichsen i Kostersundet. Lysluggen og kona Astrid koser seg i sommersola, den fineste sommeren i manns minne. De sitter ombord i en Nordkapp Noblesse 760 RS. Som journalist er jeg alltid interessert i en god historie. Og med slikt vær virket denne båttypen perfekt for to personer.

Jahn Erichsen er en glad gutt, gliser og svarer hyggelig på mine spørsmål.

Jeg sveipet bortom Sjøsenteret Risør. Der lå hun. Lekker og innbydende. Hun lokket på meg, følte jeg. Det måtte bli oss.

Fra seilbåt

– Jeg har alltid vært seiler. Helt siden jeg som 24-åring bygde min egen 27-foter. Men etter 35-års flittig seiling, var ikke «Happy 27» så veldig glad lenger. Den har endt sine dager som bobåt på Aker Brygge. Kona Astrid og jeg var klare for en forandring. Båt måtte vi ha. Plassen i Paddehavet i Oslo skulle få en ny beboer. Men hva skulle vi kjøpe? Den nye skulle være liten, enkel å vedlikeholde, rask å forflytte oss i.

– Vi så på mange forskjellige, men fant ikke helt den store kjærligheten. Nåja, den fant vi jo begge for mange år siden… Inntil jeg altså skulle kjøpe reker i Risør.

Annonse
2
Kjøleskuffen er en praktisk detalj Jahn og kona setter pris på.

Jeg sveipet bortom Sjøsenteret Risør. Der lå hun. Lekker og innbydende. Hun lokket på meg, følte jeg. Det måtte bli oss.

Astrid ser bort på gladgutten sin. – Det har vist seg å være en god match. Hun smiler.

– Det er nok bare Jahn som kan kjøpe reker og komme ut med ny båt..

– Nåja, jeg gjorde et godt kjøp på denne demobåten. Den hadde gått femti timer, og avslaget var et fint tilbud.

IMG_2875
Noblesse 760 RS har et hekkparti som innbyr til bading og soling. Legg også merke til den enkle adkomsten til cockpiten. Båten har også kalesjegarasje.

Forandret båtliv

– Det fine er at Astrid koser seg like mye som meg. Vi kommer raskt frem til bestemmelses-stedet, men turen underveis er ikke så behagelig lenger. Vi nyter ikke turen på samme måte, men fordelene er mange. Båtlivet er forandret. Etappene er mer urolige, og vi er avhengig av godvær og bølgehøyde nå. Men nå er vi fremme på en time. Ikke en dag, som tidligere.

IMG_2885
Noblesse 760 RS gjør like over femti knop på maks hastighet, og seileren Jahn bruker dermed en time på turen han tidligere brukte en dag på.

Som sagt, jeg stoppet på denne fantastiske dagen ved Nordkappen, båten som er som skapt for to personer. Soveplass for dem begge i forpigg, som de deler med et lite toalett. Uteplassen rommer fint fire personer rundt salongbordet. Vask, koketopp og kjøleskuff, gjør at båten funker fint til overnattinger.

Nordkapp Noblesse 760 RS med 300 hk Evinrude G2 gjør på flatt vann 51,2 knop. – Ja det er logget fart, sier rekehandleren, som tar fullt ansvar for at rekeprisen i Risør gjorde et byks..

2-takteren bruker 50 liter bensin per time ved 30 knops fart. Det er helt greit. Jeg spør hva de har døpt godsaken. De har ikke funnet det rette navnet ennå.

Det blir latter og smil da jeg på vegne av Båtens Verden foreslår «Reka». Og slik er det blitt. Ser dere gladgutten med sin Astrid om bord i en Nordkapp, er det nok REKA.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2018, og er skrevet av Bjørn Eckhardt

Endret: 22.05.2020
Tagger: Daycruiser