Båtforeningen som går foran

Denne formannen og hans båtforening har vyer og fremtidsvisjoner som baner vei for nye medlemmer og de yngste båtbrukerne. I tillegg har Molde Båthavnlag lagt grunnlaget for en profesjonell ivaretakelse av de eksisterende 930 medlemmene.

Like utenfor sentrum av rosenes by, med nær tilgang til både flytrafikk, fjorder og skjærgård, ligger en båtforening som har vokst seg veldig stor. Det har gitt behov for en tydelig leder, moderne fasiliteter og en mer profesjonell driftsmodell. Vi har mye å lære av formann Kenneth Sandberg og hans gjeng.

IMG_6313
Havnesjef Jon Olav Lillebostad (f.v.) er heltidsansatt i havna og jobber med både båtopplag og vedlikehold. Her sammen med formann Kenneth og havnearbeider Kjell Fostervoll.

– Nå er vi også nybakte medlemmer av et enda større samfunn for båteiere – KNBF. Jeg har alltid vært for å samles for å stå sterkere, både på forenings- og forbundsnivå. Vi har gjennomført en grundig og lang prosess for å bli medlemmer, og det er ekstra hyggelig å se at vi allerede benytter oss av medlemsfordelene, blant annet den juridiske bistanden, sprudler formann Kenneth i det Båtens Verden og KNBFs kommunikasjonssjef, Geir Giæver blir ønsket velkommen av han og den daglige lederen av havna, Reidar Gussiås. Gussiås vet hvordan han skal behandle medlemmer som skal ha sine behov ivaretatt, etter en mannsalder som politimann i Molde.

– Kort fortalt bruker jeg å si at vi ikke hører noe fra åtti-nitti prosent av medlemmene, mens de resterende har meninger og spesielle behov. Men en ting vi alltid har praktisert, er at en regel gjelder for alle, forteller han. Reidar er ansatt på deltid for å ivareta den daglige driften. Mens formann og styreleder Kenneth er opptatt av å se inn i fremtidskula.

Annonse
IMG_6609
Formann Kenneth Sandberg leder en båtforening med 930 medlemmer og ønsker flere – gjerne ungdommer.

2 200 bryggemeter

– Vi har alltid et nytt prosjekt gående som vi jobber med, hele tiden. Vi forvalter en båtforening som begynte med at en lokal entreprenør så store muligheter for området og båtlivet, og som begynte å bygge båthavnlag her. Det var i 1982, og 35 år senere teller vi altså 2200 bryggemeter og 960 båtplasser. Vi har nytt og moderne klubbhus med selskapslokaler fra 2012, egen travellift som kan løfte inntil 50 tonn og 20 meter med egen dokk, egen arbeidslekter med kran, en fast ansatt servicemedarbeider og eget serviceverksted med alle moderne fasiliteter, forteller Sandberg, tydelig stolt over det de har fått til i Molde. Og ja, du hørte riktig. Egen travellift og verksted.

IMG_6644
Jobber tett sammen: f.v. formann Kenneth Sandberg og daglig leder Gunnar Gussiås, her utenfor klubbhuset.

– Her velger veldig mange å la båtene ligge ute om vinteren, så vi tilbyr ingen opplagsplasser, men gjør opptak for at båteieren kan stoffe, polere og vaske over noen dager. Da løfter vår mann båten, spyler den av på godkjent spyleplass og gir den et sted å stå på land. Dette er noe vi også tilbyr andre båteiere, og blant annet bruker vår gode nabo Aktuell Marin dette tilbudet på flere av båtene de selger.

– Det er Molde Båthavnlag som eier tomta, og denne skal være en del av bybildet og derfor skal vi være positivt innstilt til at arealet kan brukes i forbindelse med større arrangement og så videre. Dessuten har både Molde Dykkerklubb og Veterandykk tilhørighet her, og det er viktig for å skape aktivitet.

Foreningen har også gjestebrygge med GoMarina for betaling av havneleie på mobil. I tillegg står et helt nyåpnet sanitetsanlegg tilgjengelig for besøkende, og det er trådløst nett.

IMG_6710
Båthavnlaget har egen slipp og travellift for inntil femti tonn.

Neste 50 år

Samtidig jobbes det med å fornye det gigantiske bryggeanlegget bak den store moloen.

– Vi fornyer pir for pir og tar igjen det som er fra 1982. I løpet av de siste to årene har vi fornyet a-, b- og c-brygga – som totalt utgjør 450 meter, og forsetter bortover med en ny brygge hvert 1,3 – 1,5 år, forteller formannen, og fortsetter: – Og dermed er foreningen klar for femti nye år. Vi gjør mye av monteringen selv med eget utstyr, men ikke gjennom organiserte dugnader. Det er det ikke kultur for her lenger.

Bryggene leveres av Marina Solution og er i betong med flere godt merkede redningsstiger på utriggerne og så videre. I tillegg har foreningen fått på plass ti egne vannscooterplasser. – Molde Båthavnlag ønsker å tilrettelegge for et variert båtliv, og samtidig bane vei for litt nytenkning. Derfor fikk vi kjøpt disse fire vannscooter-dokkene og leier ut plassene på lik linje med andre båtplasser, forklarer Kenneth. Per dags dato er det cirka tretti ledige båtplasser i havna, men fire på venteliste for de største plassene for inntil 50 fot.

IMG_6587
Tilrettelegger for vannscooter.

Konfirmanten har kanskje råd til å kjøpe båt, men ikke båtplassen, og det er et problem for rekruttering til havna.

Ungdomsplasser

Båthavnlaget er innskuddsbasert, og i dag må nye medlemmer ut med et sted mellom 60 000 – 300 000 kroner. Det er mye penger for ungdom og nye båtbrukere, noe formannen har lyst til å gjøre noe med. – Jeg vil tro det gjelder for hele landet – at det er vanskelig å tiltrekke seg ungdommer – de nye båtbrukerne. Konfirmanten har kanskje råd til å kjøpe båt, men ikke båtplassen, og det er et problem for rekruttering til havna. Det er et prosjekt styret jobber med nå for tiden – som går ut på å etablere båtplasser som vi øremerker ungdommer. Vi kommer trolig til å sette en aldersgrense eksempelvis i regionen på 15-20 år, og sette et krav til at de tar båtførerprøven som en del av pakken, forteller den visjonære formannen som har sittet ved roret i to år.

Hva vil de neste ti årene innebære for foreningen?

– Jeg er sikker på at vi om ti år ser en totalt fornyet havn, vi vil ha en strandpromenade som er pusset opp kraftig og et godt tilbud til de unge, forteller Kenneth entusiastisk.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2017, og er skrevet av Vetle Børresen

IMG_6426
Torbjørn Størksen i Aktuell Marin har solgt bruktbåter i tretti år – med base på samme tomt som Molde Båthavnlag. Det moderne kontorbygget hans ligger ytterst på moloen i bakgrunnen.

Selger båter til hele landet

Nærmeste nabo til båtforeningen, Aktuell Marin, driver utelukkende med båtmegling, og fra sin demobrygge bak moloen selges båter til hele landet.

– Jeg startet med båtutleie i Molde sentrum i 1981 som en ren sommergeskjeft, men i 1984 flyttet vi hit og startet på fulltid. I tretti år har vi nå drevet med bruktbåtmegling, og vi har hele landet som arbeidsområde. Vi har jo kontor omtrent på flyplasstripa midt i Norge og får servet landet både nord og sør, og har en ideell beliggenhet sammen med båtforeningens fasiliteter, forteller Torbjørn Størksen.

Endret: 22.05.2020