Byens egen motorbåtforening

– Det ligger ingen overdrivelse i å mene at Bergens Motorbåtforening er landets beste forening for båtentusiaster, hevder formannen Roald Stigum Olsen. – Vi ble etablert i 1914, har tidligere hatt en omskiftende tilværelse, men for mange tiår siden ble det lun og flott havn her i Nordåsvannet like innenfor Straume Bro.

– Foreningen styres og drives fullt ut av medlemmene på dugnad. Dette gir tilhørighet, vennskap og ansvarsfølelse og er en sentral forutsetning for vår virksomhet. Nye medlemmer som måtte tenke ”marina”, får velvillig og nødvendig veiledning på medlemsmøter og på bryggekanten, sier Stigum Olsen.

2017-06-03 Pinsetur_BM
Alle foto: Rune Haugseng

Eldre Bergenskjennere husker nok BMs karakteristiske hvite klubbhus da det tidligere var et kjent landemerke i Store Lungegårdsvann. Her måtte foreningen vike området sitt flere ganger for utfyllinger og nye veisystemer. Senere har foreningen bl.a. vært rammet av store branner. Dette er kanskje en viktig grunn til at BM har utviklet et HMS-opplegg som det neppe finnes maken til.

I dag fremstår Bergens Motorbåtforening som særdeles godt vedlikeholdt og komplett med eget tank anlegg for diesel, egen kaikran med løftekapasitet på 10 tonn, egen truck, 3 store opplagsnaust, egen vaktbu, flytebrygger i topp kvalitet med strøm, lys og vann, flott klubbhus med havnekontor og egne kurs og forsamlingslokaler.

Annonse
2
Alle foto: Rune Haugseng

Pinseturene og -konvoiene går det gjetord om. Opp til 60 båter i konvoi ser du neppe maken til andre steder.

Pinseturene og -konvoiene går det gjetord om. Opp til 60 båter i konvoi ser du neppe maken til andre steder. Da Bergen var europeisk kulturby var BMs pinsetur et av arrangementene med TV-innslag fra konvoien. Som leserne skjønner, er sosiale aktiviteter av stor betydning for foreningsfellesskapet.

Her er åpnings- og avslutningfester, juletrefester og medlemsmøter i egne lokaler. Og foruten pinseturene der lokale ordførere og musikkorps pleier å ønske velkommen, blir det arrangert mange båttreff både i uthavner og på steder i distriktet med servering og muligheter for dans.

Hørt om ”persetorsk”? En bergensk spesialitet som andre landsdeler burde ta etter. Den fortæres i tradisjonsrike maritime lokaler der foreningens medlemmer i galla ofte foretar æresmarkeringer for fortjenstfulle medlemmer.

20170328-DSC_3740-Pano
Alle foto: Rune Haugseng

Konklusjonen etter å ha lest om denne båtforeningen er at de som er så heldig å få være medlem her, blir godt ivaretatt. Forøvrig har foreningen egen gjestebrygge til andre KNBF-medlemmer som måtte trenge det. Her kan man låne dusj og koble seg til strøm. Vil man til Bergen sentrum, så går bussen ”rett oppe i veien”, kun 20-30 meter å gå. Så velkommen til Bergen Motorbåtforening!

Artikkelen sto på trykk i Fritidsbåten i 2017

Endret: 05.06.2020