Båtforeningen: Alta Båtforening

Den trygge foreningen i Altafjorden

Så tett opptil 70. nordlige breddegrad du kan finne en båtforening, ligger Alta Båtforening med sine over 400 medlemmer.

– 3,5 nautiske mil unna ligger 70 grader nord, forklarer formann Peder Eirik Bergseng i Alta Båtforening. Alta Båtforening er medlem av KNBF og tilhører region Troms og Finnmark, og foreningen har bryggeanlegg i Altafjorden med 260 plasser. Og som en ørliten digresjon til å starte med «harryhandler» mange av de som bor her i Finland – «bare» 22 mil hver vei.

IMG_7717
Alta Båtforening har både motor- og seilbåter liggende i havna, og brorparten består av lukkede, praktiske hobbyfiskebåter av ulike slag.

Alta Båtforening er definitivt en av Nord-Norges største båtforeninger med like over fire hundre medlemmer, og her opplever de særlig etterspørsel etter større plasser – og flere står på venteliste. Havna er gradvis blitt bygget ut gjennom flere tiår, og medlemmene vi møter trekker spesielt frem den solide moloen. Rolf Pedersen har vært med på dugnader her i over femti år.

– Det var en bitteliten holme til å begynne med, som nå er blitt en del av moloen. Båtforeningen ble etablert i 1974, men før det leide vi båtplasser direkte av grunneieren her. Moloen ga på mange måter grunnlag for å anlegge havn her og hele anlegget er bygget på dugnad. Her i Alta har du bydeler hvor det nesten bare bor maskinentreprenører, så medlemmer stilte med hjullastere og det hele. Selv de første bryggene bygget vi selv, men klart, de siste årene har dugnadsinnsatsen gått ned, så når vi nå fornyer gjøres mindre av foreningen selv. Moloen er utvidet i tre omganger og sto ferdig for ti år siden, forklarer Pedersen.

Annonse

Her i Alta har du bydeler hvor det nesten bare bor maskinentreprenører, så medlemmer stilte med hjullastere og det hele.

– At dugnadsånden ikke er på topp er gjengs med det mange andre foreninger og klubber opplever. Dessuten er det utfordrende å rekruttere nye, yngre medlemmer, og derfor har vi satt ned en komite med dette som formål, så vi har et forhold til det, forsikrer formannen.

IMG_7754
Alta Båtforening er bygget på dugnad, og takket være den solide moloen har det blitt båthavn her i Altafjorden. F.v. kommunikasjonssjef i KNBF, Geir Giæver, leder i havneutvalget Geir Ulf Eliassen (bak), Rolf Pedersen og nede formann Peder Eirik Bergseng.

Rimelige plasser

Det store klubbhuset med tilhørende selskapslokale er rester fra det gamle samvirkelaget som ble flyttet hit på 80-tallet og siden bygget på. – Her hadde vi blant annet den årlige «Båthavnfesten». Det var vår viktigste inntektskilde på et tidspunkt med dans og servering. Tyve år skulle det gå før vi måtte innse at interessen ikke var stor nok lenger, sukker formann Bergseng.

En god inntektskilde er imidlertidig foreningens egen slipp for båter inntil femten tonn og 42 fot, som benyttes av både medlemmer og andre båteiere i området. Men det er få opplagsplasser på foreningens område, og de fleste båter ligger på sjøen året rundt.

At mye av anlegget er bygget av medlemmene gir også gunstige priser. For en tremetersplass må du for eksempel ut med 5 000 kroner, mens selve innskuddet er på ubetydelige 1 000 kroner breddemeteren. Største båt i havna er i dag på 46 fot.

Foreningen har også gjesteplasser med toalett- og dusjfasiliteter. – Faktisk har vi besøk av en del langturseilere som kommer innom, og vi har flere jordomseilere som medlemmer også, forklarer formannen.

IMG_7770
Foreningen og leder i havneutvalget, Geir Ulf Eliassen, er stolt over å kunne tilby slipp til både medlemmer og andre båteiere i distriktet.

Mye fiske

Om hvordan medlemmene bruker båten her nord, forklarer de:

– Det er nok sjelden vi ligger på dekk og soler oss på båttur. Stort sett består båtturen av fiske, og det nok generelt sett få langturer. Veldig mange her har juksemaskiner og fisker torsk på inntil tyve kilo, men flere har rekord på førti kilo. Og vi må ikke glemme den kjente Alta-laksen, smiler et av medlemmene. Og været er heller ikke alltid så galt:

– Vi kan få tretti varmegrader her også, men det er ikke så ofte. Og flo og fjære med tre meter gir også visse begrensninger når det er få tilrettelagte uthavner, bortsett fra fiskevær og andre havner, avrunder leder for havneutvalget, Geir Ulf Eliassen.

Annonse
IMG_7765
Både den lokale kajakk- og dykkerklubben holder hus sammen med Alta Båtforening.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2017, og er skrevet av Vetle Børresen

Endret: 22.05.2020