Der båtlag møter bygd

Som på et maleri av en vennlig bygd omkranset av rå, vakker natur, ligger Uskedalen Båtlag. Her har foreningen en helt sentral rolle i samfunnet.

KNBFs styremedlem i region vest, Terje Stensletten, tar oss med til Uskedalen for å treffe et av forbundets medlemmer. Uskedalen med knappe 1 100 innbyggere ligger sentralt i Kvinnherad kommune, mellom Rosendal og Husnes og i innløpet til Hardanger. Med sin vakre beliggenhet på sørøstsiden av Hardangerfjorden er foreningen port for opplevelser på sjø og land.

DJI_0018_preview.jpeg-edit

– Når det kommer båtturister til foreningen er vi veldig opptatt av å formidle tilbudene vi har i Uskedalen og opp i dalen. Vi har en veldig bra nærbutikk og helt fenomenale tur- og naturopplevelser i gåavstand fra foreningen. Mange vil inn i den en mil lange dalen. Da kommer du inn i noen voldsomme fjellmassiv med unike klatremuligheter, gapahuk, turstier, vann og et veldig flott område. Det er også verdt å få med seg det helt nye treningssenteret som er laget ved skolen her. Det er en treningsløype som passer veldig bra for alle i familien. Vi har også Kvinnherads lengste strandpromenade og en av Sunnhordlands beste lakseelver. Her byr vi på en hyggelig gjestfrihet mellom fjord og fonn, der du kan bevege deg raskt fra båt til fonn og fjell, reklamerer Kristian Bringedal.

Annonse
55
Gjestfriheten står sterkt i bygda Uskedalen, og båtlaget ønsker båtturistene velkommen. F.v. styremedlem Jan Henrik Hansen, styremedlem i KNBF region vest, Terje Stensletten og formann gjennom tre år, Hans Gustav Musland.

Bidrar

Han representerer Uskedal Utvikling og skriver om stort og smått som skjer i området, og fullroser båtlaget for den rollen de har i bygda – både for innbyggerne og turistene. – Båtlaget stiller arealet sitt til disposisjon for arrangementer og er veldig rause med fasilitetene. De samler også innbyggerne, som under en felles aktivitetsdag for barn og unge i juni og ikke minst i slutten av juli når rockefestivalen «Festidalen» går av stabelen – med over 3 000 deltakere. Da er det liv og røre i hele dalen, og dugnadsånden står sterkt. Foreningen har også tatt initiativet til en felles strandryddedag i skjærgården, og til våren skal vi også ha allsang i strandkanten her, forteller Bringedal.

Da kommer «Strandstova» godt med, som foreningen bygget på dugnad i fjor – et stort forsamlingslokale som er åpent for alle mot en symbolsk sum.

9999
Leier ut boder til medlemmene.

500 gjestedøgn

Uskedalen Båtlag har bygdas eneste gjesteplasser, og hadde rundt 500 gjestedøgn i året. – Båtfolket kommer gjerne fra Rogaland og Bergensområdet, men vi har også gjester fra blant annet Tyskland og Holland her. Vi har få dedikerte gjesteplasser, men alltid ledige plasser i havna for besøkende. Vi har skilt som viser hvor det er ledig, og vi finner alltid løsninger. Ytterst har vi fint plass til 60 fot. Gjestene betaler havneavgift gjennom Vipps eller i postkassa her, og har tilgang på nytt sanitæranlegg. Vi har totalt 113 båtplasser her, og har femten på venteliste nå. Havna er egentlig ikke basert på utleie, men vi synes det er veldig kjekt å kunne ha dette som en møteplass for turister og bygda.

I følge representantene vi møter har det alltid vært et godt samarbeid mellom båtlaget og resten av bygda. Helt siden foreningen ble stiftet i 1970. Styremedlem Jan Henrik Hansen var tilstede på et fellesmøte på skolen da laget ble stiftet. – Vi var en blanding av private og næringsdrivende som så mulighetene ettersom behovet for båtplasser presset seg på, og flere stilte areal til disposisjon for å få anlagt havna akkurat her. Vi var et førtitalls medlemmer som bidro med startkapital og flere garanterte for et lån, mens entreprenør sto for den grove utbyggingen av blant annet moloen. Resten ble gjort på dugnad og er bygget ut med årene, forteller han.

Annonse

Gjestene kommer gjerne fra Rogaland og Bergensområdet, men vi har også gjester fra blant annet Tyskland og Holland her.

vivillain-23
Festidalen trekker flere tusen mennesker til Uskedalen og båtlaget. Foto: Jorun Larsen

Båtlivet i Sunnhordland

For fem år siden meldte båtlaget seg inn i Kongelig Norsk Båtforbund, og havneanlegget er forsikret gjennom Norske Sjø. KNBFs representant under vårt besøk, Terje Stensletten, roser også den lille foreningen for å være en del av noe større – og ta del i det båtpolitiske arbeidet. – Jeg vil også trekke frem båthavnlagets vilje og evne til å skape synergier av andre gjennom formelle og uformelle samarbeid.

Skjermbilde
Det gamle, store partyteltet er byttet ut med «Strandstova», som foreningen har bygget på dugnad.

Båthavnlaget tilhører Sunnhordland – fra Austevoll i nord til Sveio i sør. Kysten her preges av den røffe kyststripa langs Austevoll, Bømlo og Sveio – som gir møte med storhavet, til mer lunt farvann i fjordene – som her i Hardangerfjorden. – Vi har veldig mange fine uthavner i kort radius herfra. Og så er det kort vei opp til Bergen og Sognefjorden. Noen av mine favoritter er Bekkjarvik, Fjeldberg, Espevær og øyene utenfor Fitjar, forteller formann Hans Gustav Musland.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2019, og er skrevet av Vetle Børresen

Endret: 23.05.2020