En foregangsmodell i Karmsundet

Hos 50-årsjubilanten Kobbernaglen Småbåtforening i Kopervik har et spesielt samhold og et ryddig styre sørget for god utvikling i havna.

En av Haugalandets største båtforeninger – med sine nøyaktige 1 539 bryggemetere og 310 medlemmer – fyller femti år i år. I tillegg til den egenutviklede havna på Skoleodden administrerer foreningen havnevesenets 49 båtplasser – og der det hele startet i sin tid – i Stangelandsvågen. I tillegg drifter foreningen gjestehavna i Kopervik sammen med Karmøy Seilforening.

2016-10-12 18.01.09-1
Dagens formann, Knut Finn Sund, er tydelig stolt over det de har fått til her.

Dagens forening ble stiftet i 1966 som «Kopervik og Stangeland Småbåtforening» av tolv båteiere, og allerede to år etter telte foreningen hele 68 medlemmer og endret navn til Kobbernaglen Småbåtforening. Havna i Stangelandsvågen ble for liten, og foreningen begynte å søke nytt tilholdssted. Først i 1983 fikk småbåtforeningen muntlig tillatelse fra kommunen til å anlegge båthavn på Skoleodden. Siden det har havnebassenget gradvis blitt bygget ut. Dagens formann, Knut Finn Sund, er tydelig stolt over det de har fått til her, og over den veldrevne foreningen han representerer.

Annonse
2016-10-12 18.12.49
Alle flytebryggene er nøye merket på et oversiktskart på foreningshuset.

– Siste byggetrinn i havna ble ferdiggjort i fjor, og nå skal det utvides igjen. Alt på dugnad. Brygga kjøpes flytende, men helst til en god pris, gjerne i forbindelse med båtmessa i Haugesund. Moringer, utriggere og prosjektering gjøres på dugnad, forteller han engasjert. Bare på denne måten får medlemmene et spesielt forhold til foreningen – og ikke minst får de gjort et større arbeid i forhold til budsjettet. Og uten banklån.

– Og vi lærer så mye av hverandre på dugnadene. Det er alltid en som kan sveise, en som kan støpe og en som er god på det tredje, forteller Vegard Vermundsen. I årstider der været tillater det er det dugnad en dag hver uke, og hvert medlem skal minimum jobbe fem timer per år.

– Det er også slik at når du «kjøper deg båtplass» forplikter du deg til å jobbe 25 timer dugnad første året. Da blir medlemmet kjent med andre medlemmer og det bygges relasjoner.

2016-10-12 18.16.10

Strandpromenade

Foreningen er særlig stolte over den om lag 640 meter lange promenaden de har laget langs hele havneområdet, et resultat av et stort antall kubikk med stein og en ivrig dugnadsgjeng. Her har kommunen laget reguleringsplan og foreningen arbeidet dugnad, slik at alle kan ha glede av det flotte havneanlegget i hjertet av Kopervik. I tillegg har foreningen fått sponset rasteplassbord laget av en lokal Rotaryklubb langs hele promenaden. Og til høsten skal kaien sluttføres med enda nitti meter – og en flytebrygge til når etterspørselen tilsier det.

Foreningsområdet var et søppeltømmingsområde frem til 1950/60-tallet, og klubbhuset var opprinnelig lager og verksted for kommunens parkvesen.

– Vi har rett og slett utviklet en veifylling, så det er ingen tvil om at Kobbernaglen Småbåtforening er en stor samfunnsbygger her ute, men det har vært en lang vei å komme hit, smiler de.

2016-10-12 18.17.06

Juletorsken

Det sosiale miljøet trekkes frem som en viktig faktor, og hvert år har foreningen noen viktige samlingsplasser for medlemmene – med høydepunktet i desember. «Juletorsken» har vært en bauta siden 1988, og selv om fisket har variert har det kun blitt avlyst to ganger. På et trofé i klubbhuset er nemlig alle vinnere blitt inngravert med størrelse på torsken – fra 0,5 kilo til 4,6 kilo.

– Det er et familiearrangement der alle reiser ut og fisker først, så er det julegrøt, og på kvelden hyggelig lag med fiskesuppe, forteller Knut Finn.

– I tillegg har vi andre samlinger gjennom året, blant annet en medlemskveld i måneden med foredragsholdere og det hele. På 90-tallet la vi også til rette for hyggelig samvær i en uthavn sør på Bokn. Her ble det laget kaianlegg og feiret St.hans med bål fiskekonkurranser, leker og natursti for store og små, sier han.

Uthavna brukes fortsatt av foreningen, men de felles aktivitetene er trappet ned med tiden.

2016-10-12 19.47.42-1
Noen ivrige medlemmer av Kobbernaglen Båtforening, flere siden tidlig 80-tallet, bruker skjærgården flittig. Favorittsteder som Drevsund på Bokn, Hamnaren, Hervik, Toftøy, Muslandsvåg, Nedstrand, Skartveit og Økstrafjorden kommer høyt på lista. F.v. Knut Finn Sund, Malvin Thomsen, Åse Thomsen, Kjell Sund, Vegard Vermundsen, Geir A. Gundersen og Torleif Mathiassen.

Formålsparagrafer

Småbåtforeningen har også blitt kjent for godt styrearbeid og orden. Ved hver eneste flytebrygge er det orienteringsskilt med viktige telefonnumre. På utsiden av foreningslokalet henger det en stor HMS-orienteringstavle hvor hele havna er inntegnet. Tavla ser helproff ut med alle sikkerhetsdetaljer fargekodet. Dette er en båtforening som har satset på gode styringsverktøy og satt «det tørre arbeidet» i system. På «kaffebordet» i klubbhuset ligger miljø-, sikkerhets- og beredskapsplanen, som foreningen var en av de første i landet til å utvikle i 2006, og som revideres hvert år.

– Den er også innlemmet i kommunens planer, og har fått mye skryt fra KNBF. Det var der – på et båtting – at ideen ble sådd, og alt arbeidet ble gjort helt fra skratch her, forteller Malvin Thomsen. Foreningen så tidlig hvor viktig det er å være en del av et større fellesskap, og tegnet medlemskap i KNBF allerede i 1976.

«Juletorsken» har vært en bauta siden 1988, og selv om fisket har variert har det kun blitt avlyst to ganger.

Formann Knut Finn kan hver eneste formålsparagraf til punkt og prikke.

– Der står det for eksempel at vi skal drive opplæring – og derfor arrangerer vi både båtfører- og VHF-kurs for medlemmene. At alt er på stell gir medlemmene trygghet, og vi blir samstemte om hvordan vi faktisk vil og skal ha det i foreningen. Alt fra søppel- og avfallshåndtering til instrukser ved brann, strømstans og forurensning. Alle scenarioer, fremhever han.

2016-10-12 19.48.49

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2016, og er skrevet av Vetle Børresen

Endret: 22.05.2020