Bispebrygga Båtforening
En perle i Oslofjorden
Bispebrygga Båtforening ble stiftet 28.juni 1928, og lå den gang sentralt i Oslo ved Sørenga i Akerselvas utløp.
Ved grunnleggelsen av Foreningen i 1928 som den gang ble kalt BISPEBRYGGEN BAATFORENING var det ca. 30 medlemmer. Nå snart 90 år etter, er vi i dag flyttet fra «Sterrset» som det den gang ble kalt, og til Ormsund ved Ormøya i Oslo. I dag omtales vi som Bispebrygga Båtforening og vi er ca. 70 medlemmer.
Vi har et godt skjermet anlegg for vær og vind og besørger i tillegg til havneplass for medlemmer om sommeren også kunder om vinteren. Vi har plass til i overkant av 100 båter på land om vinteren som inkluderer medlemmer og kunder. Vi har i tillegg plass til 30 båter som kan vinterlagres i boblehavn.
Hele foreningen er blitt bygget opp igjennom årene ved medlemmene selv som dugnadsgjeng, og det drives fortsatt etter dugnads-
prinsippet. Dette gjør at vi har lave kostnader og kan nyte båtlivets gleder i fulle drag.
Sjøsettingsrampe
Det er ikke mange plasser å sjøsette båt fra henger i indre Oslofjord, men her hos Bispebrygga Båtforening er alle velkomne til å benytte vår sjøsettingsrampe.
Hele foreningen er blitt bygget opp igjennom årene ved medlemmene selv som dugnadsgjeng, og det drives fortsatt etter dugnadsprinsippet. Dette gjør at vi har lave kostnader og kan nyte båtlivets gleder i fulle drag.
Til rådighet for medlemmene har vi også egen truck som kan benyttes dersom det er behov for landløft midt i sesongen. Ellers er trucken i bruk for å heise båter på land for vinterlagring. Også denne operasjonen foregår på dugnad av medlemmer med truckførerkort.
Vårt klubbhus ble bygget av ivrige medlemmer av Bispebrygga Båtforening i årene 1989-1990.

Bispestua
Klubbhuset er et koselig lite lokale som blir brukt til møter og sosiale sammenkomster. Medlemmene kan også benytte Bispestua til private arrangementer dersom de ønsker dette.
Styret i Bispebrygga Båtforening holder møter 1 gang i måneden igjennom hele året. Det er stadig saker som skal behandles og vi behandler ca. 130 saker i året.
Vi har ingen fast ansatte, men noe vakthold må besørges og dette er det medlemmene som tar seg av.
De siste årene har vi lagt ut nye utriggere, forsterket moringer og festeanordninger for hele bryggeanlegget. Vi har laget nye brygger og bryggeskjegg rundt hele havna. Mange som kommer innom vår Båtforening omtaler denne som en sørlandsperle i indre Oslofjord. Noe vi som medlemmer er stolte av å høre!
Beliggenheten for vår forening er som nevnt sentralt i Oslo med korte båtturer til rekreasjonsområder. De som ønsker dagsturer har holmer, kanaler, byliv og strender innenfor 2 nautiske mil i omkrets.

Gode havner
Er det tanker om weekendtur starter overnattingsstedene allerede ved 1 nautisk mil.
Kjører man utover Oslofjorden og tilbakelegger få nautiske mil, med retning for kjente steder som middagsbukta, H-øya, Hurumlandet, Drøbak og SOON, vil man ved å kaste et blitt akterover, se Oslo speile seg som et bilde man gjerne kunne henge på veggen i stua. Både Oslos Rådhus og Holmenkollbakken er fremtredende med sine byggverk og synes godt på mange mils av avstand.
Hvert år arrangeres det sommerfest for medlemmene. Da står grillene varme fra tidlig på kvelden og alle medlemmene koser seg utover kvelden med god mat og godt drikke. Grillene er også flittig i bruk igjennom sommerhalvåret av medlemmer som velger å bli ved båten sin i havna i stedet for å legge ut på tur.
Historiebok
Vi er deleiere i et samfunnshus i området og her holder vi julebord for alle medlemmene hvert år. Det er staslige lokaler med maritimt preg med utsikt over havneanlegget i indre Oslofjord.
Neste år (2018) fyller vår forening 90 år og vi planlegger en feiring i anledningen. Da vi fylte 75 år ble det skrevet bok om Bispebrygga Båtforening sin historie av daværende medlem Hans Larsen og flere medlemmer som ivrige hjelpere til boken. Dette er et nyttig oppslagsverk for oss som har tiltrådt i styret i ettertid, hvor vi enkelt kan tilegne oss kunnskap og historie om vår egen Båtforening.
Ønsket er vel kanskje at vi kan klare å supplere boken med de neste 25 år når vi fyller 100 år i 2028? Uansett. Det blir feiring med stor stas i 2018.
Artikkelen sto på trykk i Fritidsbåten i 2017