Midtpunktet for båtfolk i Farsund

Farsund Motorbåtforening har i 94 år satt sitt preg på Farsund by og bidratt til å øke båtinteressen og miljøet i den gamle sjøfartsbyen. Snekkerace, båtkonvoi og tilrettelegging av skjærgården har satt foreningen uten egne båtplasser på kartet.

I «båtbyen» på Sørlandet – Farsund, finnes tre større båthavner og en rekke små, samt flere private anlegg. Flere av dem er båthus, noe som har satt det idylliske stedet på kartet for mange. – Vi har så å si ikke tidevann her, så Farsunds beliggenhet som nabo til Lista er ideell for båthus. Det er veldig kjekt og greit å ha en garasje til båten, forteller foreningens fremmøtte.

IMG_7360
Et gammelt båtbyggeri er restaurert og bygget ut av medlemmene selv, og sikrer foreningen gode leieinntekter og et sosialt liv. Her er deler av styret samlet, f.v. Henning Syvertsen, Gunnar Fosseland, Alf Erik Martinsen og Gunnar Ludviksen.

I sentrum, på Naudodden, ligger Farsund Motorbåtforenings egne klubblokaler, og like over veien finner vi den lokale seilforeningen. Ingen av de organiserer en eneste båthavn, men er til for båtfolkets – og medlemmenes interesser. Farsund Motorbåtforening har om lag 400 medlemmer.

– Samarbeidet med kommunen fungerer veldig bra i dag, og vi er godt fornøyde med både slippen, klubbhuset og det lille kaianlegget vi har her, forteller formann Gunnar Ludviksen. Klubbhuset var opprinnelig det gamle båtbyggeriet til Nils Skomedal som foreningen kjøpte i 1993 og senere restaurerte og la et stort antall dugnadstimer i. Og nå er det utbyggingsplaner igjen. Møte- og forsamlingslokalet i andre etasje skal utvides og terrassen mot sjøen blir større.

Annonse
IMG_7445
I «Paradisbukta» har foreningen arrangert «Paradis Live» for andre året på rad dette året, en tirsdag i juli. En pram fungerer som scene, og 1 500 personer finner veien hit denne dagen.

Ledige plasser

Farsund har en velkjent gjestehavn og et båtliv bestående av både noe yrkesfiske, hummerfiske om høsten og fritidsbåtliv på sommeren. Dessuten har det blitt enklere å skaffe seg båtplass i Farsund etter at kommunen gikk over fra innskuddsbaserte plasser til kun årsleie, og tvangsinnløste alle plasser. Det gjorde at flere kvittet seg med plassen de ikke brukte.

– Status i dag er at det finnes noen ledige plasser, både kommunale og private, sier Gunnar Fosseland i foreningen. Han mener også å huske at flere fikk gratis båtplasser på et tidspunkt i Farsund. For båtplasser og fritidsbåtliv har det vært i Farsund gjennom mange, mange år.

IMG_7325
En praktisk garasje for båten. Båthus er populært i Farsund, takket være den gunstige beliggenheten nærme Lista, hvor det er minimalt med tidevannsforskjell.

Selve Farsund Motorbåtforening ble nemlig stiftet allerede i 1923. – Det var nok en gjeng med glade gutter som ønsket en unnskyldning for å gå på fest, men det fantes båtplasser her på den tiden, og da hovedsakelig i form av båthus. Min morfar kjøpte en tresnekke og drev fritidsbåtliv i 1927 – og hadde båthus her, forteller Henning Syvertsen.

IMG_7509
Foreningens fremmøtte trekker frem et godt samarbeid med kommunen og skjærgårdstjenesten – og den lokale «Skjærgårdsparken». Sammen har de bidratt til å legge til rette i skjærgården. Her fra foreningens samlingssted, Prestøya.

Kreative inntektskilder

Som båtforening uten utleie av båtplasser må båtforeningen i Farsund finne andre inntektskilder til driften. Og foreningen har en sunn økonomi takket være jevnlig utleie av det populære klubbhuset. – Dessuten er vi flinke til å finne alternative inntektskilder, og blant annet disponerer vi Elias-båten her i området, forteller mannen som har på seg en tskjorte med logoen til «Paradis Live», Gunnar Fosseland. Han er nemlig prosjektleder for et arrangement som har blitt en viktig inntektskilde, markedsføring og samlingspunkt for motorbåtforeningen – og andre i omegn.

For i en bukt i Farsund-skjærgården med navn Paradisbukta arrangeres en stor sommerkonsert for andre året på rad i år. Foreningen rigger til en scene på en pram, og folk kommer både sjø- og landeveien for å samles i bukta – og i fjor nådde konserten publikumstaket på 1 500 besøkende. I år gjestet både De Lillos, Greni, Billig Lykke og ESO konserten en tirsdag i juli, og i fjor var Morten Abel på besøk.

Annonse
a
En lekter blir scene når Farsund Motorbåtforening arrangerer Paradis Live i Paradisbukta. Foto: Farsund Motorbåtforening

Bygger opp skjærgården

Som samlingspunkt har også foreningen og deres medlemmer hatt et spesielt kjærlighetsforhold til Prestøya gjennom mange, mange år – ja faktisk helt tilbake til da foreningen kjøpte øya på tvangsauksjon i 1925. Her hadde også foreningen eget klubblokale frem til 70-tallet, og nå er det tilrettelagt med både brygge og renovasjon her, som den lokale skjærgårdstjenesten står for. Øya er nemlig blitt en del av den populære «skjærgårdsparken» som foreningen setter stor pris på.

Fortsatt avlegger foreningen noen dugnadstimer på Prestøya, i likhet med flere andre øyer i den lokale skjærgården. For eksempel har flere av medlemmene laget enkle gapahuker og grillhytter på flere av øyene, og lagt til rette for allmenn bruk – og takket være skjærgårdsparken har kommunen fått tilskudd til å bygge brygger og legge til rette de også.

Det var nok en gjeng med glade gutter som ønsket en unnskyldning for å gå på fest.

IMG_7445
I «Paradisbukta» har foreningen arrangert «Paradis Live» for andre året på rad dette året, en tirsdag i juli. En pram fungerer som scene, og 1 500 personer finner veien hit denne dagen.

Snekkerace

Foruten å bruke skjærgården jevnlig har Farsund Motorbåtforening to faste årlige samlinger for medlemmene. På høsten arrangeres skalldyrbord og på våren en årsmøtefest. – Og vi må ikke glemme St.hans-feiringen som med værforbehold gjennomføres på Prestøya med felles båtkortesje gjennom Farsund by. Ser vi i historieboka er det faktisk noe foreningen har drevet med gjennom flere generasjoner, og vi er opptil 100 båter på det meste, fra de minste jollene til båter over førti fot. De siste femten årene har vi også arrangert snekkerace i byen der vi kårer raskeste, beste kostymer, fineste båt og så videre. Målet vårt er å sette farge på byen og vise frem båtlivet fra sin beste side, og ikke minst jobbe for å fremme båtfolkets beste lokalt. I medlemsmassen finner du derfor også flere hytteeiere og turister, forteller de oppmøtte.

Derfor meldte foreningen seg også inn i Norges største båtfellesskap, Kongelig Norsk Båtforbund tidligere i år. – Det gir våre 400 medlemmer et talerør inn mot myndigheter og det offentlige. Dessuten gir det jo flere fordeler for både medlemmene våre og foreningen i seg selv, med rimeligere båtforsikring, en dedikert båtadvokat til disposisjon og liknende, avrunder han.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2017, og er skrevet av Vetle Børresen

Endret: 22.05.2020