Båtforeningen: Trondheim Båtforening

Sentrumsnært og eksotisk

De jobber på bred front for å forhindre drukningsulykker og har en havn som kalles Trondheims Dubai. En av landets største båtforeninger har sikkerhet øverst på dagsorden.

Opprinnelig hadde Trondheim båtforening kun båtplasser sentralt i byen, men da kommunen satte i gang med en gigantisk utfylling av havnen på Grilstad en liten mil fra sentrum, øynet Trondheim båtforening muligheten til å utvide.

Ideen til den omfattende utfyllingen på Grilstad var det arkitekt Kim Sørensen som kom med. Etter en ferie i Dubai i 2003, satt han og så ned på området fra flysetet sitt på vei mot Værnes. Derfra så han for seg noe som lignet på de kunstige øyene han hadde sett i Dubai.

Trondheim_1
Boligene ligger helt ned til vannet og båthavna i Nedre elvehavn og Dokkbassenget.

Han sendte inn en skisse til kommunen, som tente på ideen. Selv om det var andre arkitekter som fullførte prosjektet, kan Trondheim båtforening takke Sørensen for en nesten splitter ny, moderne havn, stor kapasitet og gode utsikter til flere utvidelser hvis behovet skulle melde seg.

Styremedlem Stig Bjørnstad bor selv i det boligområdet som er under utbygging på Grilstad, delvis på fastlandet og delvis på det de kaller «øya». Om fem-seks år står 800 boenheter ferdig.

– Jeg er overrasket over hvor fort det gikk å få plass til så mange båter. Fremdeles er det tre-fire pirer som ikke er bygd opp, så potensialet er der. Det er et kontinuerlig tema i styret hvorvidt vi skal gå videre med det, sier han.

Annonse
Trondheim_4

Satsing på sikkerhet

Stig Bjørnstad forteller at sikkerhet lenge har vært et av satsingsområdene i foreningen. Til daglig prioriteres rydding og vedlikehold av bryggene, slik at det skal være trygt å oppholde seg på dem. På Grilstad er det montert redningsstiger med jevne mellomrom, og i sentrumshavna er det planer om å montere flere stiger slik at sikkerheten øker også der.

– Vi jobber med et prosjekt med bevegelsessensitiv kameraovervåkning som oppdage og varsle nødetatene om noen skulle falle i vannet. Foreløpig er det på utredningsstadiet, vi jobber for fullt men er ikke i mål, forteller Bjørnstad.

I fjor arrangerte KNBF Region Trøndelag Maritim Sikkerhetsdag på Grilstad Marina, og båtforeningen var sentral i arrangementskomiteen. Det ble en dundrende suksess med 3000 besøkende. Planene er klare for en svært ambisiøs Nasjonal maritim sikkerhetsdag i år også, men den planlagte datoen, 14. juni, er usikker på grunn av koronasituasjonen. Vekten skal ligger på opplæring og demonstrasjoner med temaene forebygging, redning, egenredning og livreddende førstehjelp.

Trondheim_2

Ikke dugnad lenger

Trondheim båtforening har fire ansatte, hvorav to jobber kun med vedlikehold og teknisk drift. Foreningen har en båt med kran, en bil med utstyr og en bod på en av bryggene i sentrumshavna.

– Fordi vi har ansatte som driver foreningen, har vi skalert ned dugnadene. Heldigvis har vi økonomi til det, og vi har inntrykk av at medlemmene er godt fornøyd, sier Bjørnstad.

Båtforeningen har ikke lenger opplagsplasser, og har ikke planer om å jobbe for å få nye. Det er ikke lenger så stor etterspørsel fordi mange velger å ha båten på vannet hele året. Mindre båter blir oppbevart på private tomter eller andre steder i og utenfor byen.

Vi har inntrykk av at medlemmene er godt fornøyd

Nytt serviceområde

Et felles serviceområde, derimot, håper styret å få på plass før sommeren, på Grilstad. Der skal det installeres et system for rensing av spyle- og pusseavfall slik at ikke båtpussen ender opp i fjorden. Styret jobber med å sjekke ut et par ulike løsninger som begge sørger for avrenning til et renseanlegg.

Trondheimforeningen har i mange år være gode på å arrangere Strandryddedag, og primus motor Per Ivar Hals har en nyhet til årets ryddedugnad. Han har designet en strandryddesekk som kan brukes om og om igjen. Den kan ligge i båten, slik at strandrydding ikke er forbeholdt den ene uka i året, men kan bli en helårsaktivitet.

– Vi er opptatt av å rydde i strandsonen så fort vi er i den, ikke bare i mai. Derfor har vi utviklet egen bag for våre medlemmer, forteller Hals.

Annonse

Medlemspleie

I stedet for dugnaden som sosial møteplass, har foreningen arrangert fire til fem temakvelder i året for å gi medlemmene «det lille ekstra».

– Målet er å tilby et bredt spekter av kunnskap båtfolk trenger. Vi har hatt temakvelder om forebygging av ulykker, redning, livreddende førstehjelp, navigasjon, vedlikehold og til og med et foredrag om dypvannsfiske i Trondheimsfjorden, forteller Stig Bjørnstad.

Uformelle sammenkomster er det også tilbud om i foreningen. Der de ansatte har kontorene sine, på Grilstad, er det også en restaurant hvor båtfolket får gunstige medlemspriser og hvor man på bestemte dager kan komme og få seg en vaffel og en kopp kaffe.

Artikkelen sto på trykk i Fritidsbåten i 2020, og er skrevet av Cecilie Klem og Stig Bjørnstad

Endret: 05.06.2020