Solid båtforening gjennom 62 år

I 62 år har Bodø Båtforenings solide drift gitt gode kår for båtinteresserte i Nordlands hovedsete.

I Bodø Båtforening, med sine 330 båtplasser, treffer vi daglig leder Frank H. Hansen. Siden 20. september i fjor har Frank vært ansatt i en femti prosent stilling i båtforeningen.

I mange år holdt Bodø Båtforening hus i den store Molostua rett ved havna, men for et par år siden ønsket havnevesenet å bruke hele bygget selv. – Vi var med å finansiere Molostua da det ble bygget, og etter tyve års eie fikk vi tilbake akkurat samme sum som vi bidro med. Forstå det den som vil. Uansett kjøpte vi oss inn i underetasjen på et nytt leilighetsbygg nesten rett over veien, som sto ferdig for et par år siden, forteller Hansen engasjert. Her finnes kontor og et moderne forsamlingslokale som leies ut. Og nettopp derfor kommer utrykket som Hansen så fint har funnet opp:

IMG_6062
Daglig leder Frank Hansen er stolt over den profesjonelle driften båtforeningen har fått på plass. 330 båtplasser midt i Bodø sentrum har han bak seg.

Tøffelhavna

– For mange er vi en «tøffelhavn». Det er mange som har bosatt seg i nye sentrumsleiligheter rundt havna – og som bare kan ta på seg tøflene og spasere ned til båten. Det sier nok også noe om hvordan de ser på foreningen. – Et sted å ha båten, punktum. Det er nok noe de fleste båtforeninger opplever også, og som stiller høyere krav til den daglige driften. Alt kan ikke være dugnadsbasert, sier den daglige lederen.

Bodø Båtforening har gjennom flere år hatt en sunn økonomisk drift, og per i dag har foreningen nok kapital på bok til å betale ut alle innskudd om så skulle være. Båtforeningen eier også firmaet Bodø Bryggeservice AS – som har bunkringsanlegg i Bodø. Og foreningen, den er gjeldfri – og ikke mangler det på investeringer heller.

Annonse
IMG_6008
FLERE AV Bryggene er seksti meter lange, og ligger i god beskyttelse av den kjente moloen i Bodø.

Sliter med strøm

– Som de fleste andre foreninger er det mye løpende vedlikehold. En ting i tiden nå er at medlemmer etterspør mindre båtplasser. Det var stikk motsatt før, bare for noen år siden. I dag har vi en maksstørrelse på 36 fot i lengde, men vi vurderer også å se på vektbegrensninger. Bryggene våre har strekk på seksti meter, så det blir store påkjenninger, forteller Frank.

Han trekker også frem at foreningen nå bruker store midler på å bytte ut moringer og kjettinger – mye som følge av strømproblemer og tæring. – Vi har et topp moderne strømanlegg på bryggene med jordfeilbrytere, men det har vært mye dårlige landstrømskabler til båtene. Noen bruker sorte, tynne kabler – som attpåtil kanskje havner i sjøen. Vi er ikke i mål ennå, men kommer til å gjøre noen tiltak overfor båteiere, blant annet gjennom krav til en viss kabelstandard, sier han.

IMG_6040

62 år

I 62 år har foreningen tilbudt båtplasser til Bodøs befolkning – med en havn som preger bybildet ved den kjente «værmoloen». Foreningen har noen personer på venteliste, men denne har minsket de siste årene som følge av konkurranse fra havnevesenet. Over tre hundre plasser har de nemlig fått etablert i den andre enden av sentrum, uten involvering fra båtforeningen. – Men flere av de som ligger der, er også medlemmer i vår båtforening. De ser nok nytten av å være en del av et sosialt fellesskap. Dessuten er det flere som vil nyte godt av alle medlemsfordelene vi får av medlemskapet vårt i KNBF – blant annet båtforsikringene gjennom Norske Sjø, avrunder Hansen.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2017, og er skrevet av Vetle Børresen

Endret: 22.05.2020