Suløen båtforening

Sunnmørsk tiltakslyst i Langevåg ved Ålesund

I vakre omgivelser ved Langevågsholmane ligg Stadsneshavna til Suløen båtforening, i Langevåg som er kommunesenteret i Sula kommune.

Som en forlengelse av moloen er det lagt ut en 80 meter lang bølgedemper. Denne er gjestebrygga i havnen. Her er det tilgang på strøm, internett og vann. I stille vær kan begge sider av bryggen benyttes. Mange har etter hvert oppdaget denne idylliske gjestehavnen som ligger 7 minutters båttur fra Ålesund sentrum, og 500 meters spasertur til erverdige Devoldfabrikken med sin spennende industriarkitektur og sine flere titalls ulike vareutsalg.

Kort tid etter at foreningen var dannet hadde den et medlemstall på over 100 selv om en ikke hadde havneområde å vise til!

En havn blir til

Suløen båtforening ble stifta våren 2009, og er slik en relativt ung forening. Kort tid etter at foreningen var dannet hadde den et medlemstall på over 100 selv om en ikke hadde havneområde å vise til! Det initiativtagerne til foreninga imidlertid visste var at Ålesund og Sula havnevesen hadde oppstartplaner for utlegging av molo for å skjerme anløpsplass får hurtigbåten mellom Langevåg og Ålesund, og at sjøarealet ved moloen var regulert til småbåthavn.

Når moloen året etter var en realitet kunne Suløen båtforening søke kommunen om bruksrett. Foreningen hadde brukt tiden frem til søknadsutlysing godt og kunne vise til registrering i Brønnøysundregister med tilhørende vedtekter og havnereglement. I 2011 kunne foreningen heise flagget på havneområdet, de hadde fått seg havneareal! Slik kan det gå når driftige sunnmøringer styrer skuta. Resten av fortellingen er en solskinshistorie med bygge- og anleggsprosesser som har gått på skinner. Hamnesjefen i Ålesund og Sula har sammen med Sula kommune vært enestående i sitt arbeid med tilrettelegging av prosjektet.

Marina Solutions som har levert flytedelen av havnen, var den gangen i 2011 i sin spede oppstart og har sitt hovedkontor i nærheten. Dette gjorde plan- og byggeprosess lett, med korte kommunikasjonslinjer og kjappe møter ble ulike utfordringer raskt ryddet av veien. Marina Solutions bruker i dag havneanlegget som demoanlegg til nye kunder.

Annonse
2 (2)
Ordfører Jim Arve Røssevoll (til høyre) sammen med gode kommunale hjelpere her representert ved Terje Havnegjerde (i midten) og Kjetil Fylling, er svært fornøyd med den nye havnen i kommunen.

Nytt servicebygg

Etter at selve båthavnen var etablert ble det vedtatt i foreningen at det skulle bygges servisebygg til gjestende båtfolk. Dette arbeidet ble satt i gang sommeren 2016 og er fremdeles i prosess. Bygget har en kostnadsramme på 2 mill. kroner og det meste av arbeidet blir utført på dugnad av foreningens medlemmer. Bygget er tenkt ferdig til båtsesongen 2018 og vil inneha de fasiliteter en forventer å finne i en moderne gjestehavn.

Langevåg er kommunens største tettsted med nærmere 4000 innbyggere, og her finner en det meste av de tilbud en har bruk for som tilreisende båt-turist. I sentrum finner en blant annet daglivarebutikker, apotek og vinmonopol, og frister det med besøk til byen, så går det både buss og hurtigbåt til Ålesund. Skulle en ha behov for å strekke på beina så har Langevåg et imponerende nett av turstier både for de som vil spasere og for de mer spreke.

Det er opparbeid fine turløyper i Vasset friluftspark, og vil en ha mer luft under vingene så rager Sulafjellet 800 meter over havet. Er du sprek så kan du nå toppen av fjellet på et par timer, og som belønning på den turen får du et spektakulært overblikk over halve Sunnmøre. I tillegg er havna omkranet av flere holmer som er tilrettelagt for strandhugg, og noen hundrede meter fra gjestebrygga har KNBF lagt ut en gjestebøye i en smul naturhavn.

Du finn mer informasjon om foreningen på vår hjemmeside (suløen.no). Her vil du også til en hver tid kunne se om det er ledig plass i gjestehavna.

Velkommen til Stadsneshavna!

027DevoldX-FotoCopyright PederOttoDybvik
Fra Stadsneshavna er det 500 meter spasertur til ærverdige Devoldfabrikken. Devold- fabrikken er handelstedet der gode kjøp, historie, kultur, matopplevelser og aktiviteter utfyller hverandre, samtidig som den 164 år gamle industrihistorien blir ivaretatt. Foto: Peder Otto Dybvik

Artikkelen sto på trykk i Fritidsbåten i 2017, og er skrevet av Thorstein Vasset

Endret: 05.06.2020