Arendal Poker Run

I beste mening, og i håp om at det ikke fornærmer noen, må det være lov til å lett omskrive arrangementet til et Poker «Party» Run, for dette er en båtfest for fartsfrelste det virkelig lukter ramsalt vann av. Begrepet Poker Run oppsto ikke hos båtfolket, men hos HD motorsykkelfrelste i USA, som kjørte fra sted til sted og underveis fikk et og et kort som tilslutt ga en av dem en vinnende pokerhånd på festen ved reisens slutt. Knapt noe er vel mer «Amerikansk» enn dette! På Key West deltar et par hundre båter hvert år i et Poker Run som arrangeres parallelt med det årlige VM i Offshore.

IMG_1702 2
Litt av flåten fortøyet ved Haslatangen.

Hurtigbåtfolket plukket opp ideen fra HD Folket og samlet etter hvert sine entusiaster til en «fastboat» partyweekend, for det sosiale ved Offshore Powerboat racing ble et savn. Sporten ble for seriøs og kostbar, og ekskluderte mange. Det samme har skjedd i Europa og i Norge. Det skal vel også tilståes at majoriteten av båtracefolket neppe noen gang har vært å finne i medlems -listene til «Edruelighetens fremad». I Norge arrangeres det nå også Poker Run i Bergen, og på Hankø.

Annonse
IMG_0409
Friluftslunsj for 400 på Haslatangen.

At Arendal leder an er ikke tilfeldig, for dette er et «Offspinn» av de store Offshore racene som ble arrangert der for noen år siden. Kjell Inge Røkke, Bjørn Rune Gjelsten og Andreas Ove Ugland med flere, dro igang et arrangement som tiltrakk seg racingstjerner fra USA og Europa, og styrtrike sheiker fra midtøsten. Arendal by gjorde alt for å legge til rette. Millioner ble sprøytet inn for å skape blest og business rundt arrangementet. En av Sheikene fikk revet ut hele veggen på hotellet hvor han bodde for å få heist inn sin egen medbrakte seng på 5 x 5 meter. Sheiken hadde en aversjon mot å risikere at et bein eller en arm falt utenfor senga når han sov! Tusenvis av tilskuere drev handelen i Arendal til nye høyder.

IMG_0415
IMG_0419
Girlpower, redningsbåt med bare jenter.
IMG_0425

Idag er det Rune Høgevoll som er motoren bak arrangementet som i år tiltrakk seg 59 båter med 400 mannskap. Eneste krav til båten er at den må være på minimum 25 fot, og ha en toppfart på 45 knop! Slike båter er det mange av i Norge nå. Det finnes for eksempel mer enn 30 Nor-Tech båter i Norge. Også båter som Cobra og Predator bygges i Arendal , byen som alltid har vært Norges lystbåt hovedstad, og hvor store båtrace og arrangementer som dette beskrives som «Sørlendingenes» Holmenkollsøndag, og er et av årets store høydepunkter.

Annonse

Seriøst arrangement

Når et femtitalls båter, flere med en toppfart som gir «takeoff» hastighet for fly, slippes løs i skjærgården mellom Arendal og Lillesand, vil det medføre en viss risiko. Derfor innkalles minimum en fra hver båt til et førermøte, hvor det må signeres på et dokument som viser at hver båt har fått sine instrukser om hvor løypa går, startfelt, sikkerhetsrutiner, vest- påbud o.l. Fører av båten må ha 0 promille. Det gis saftige bøter for å synde mot dette. Det hører med til historien at det under årets Poker Run ikke ble registrert ett eneste personuhell, eller mottatt en eneste klage fra publikum i etterkant. En 47 fots båt fra Bergen, med turbin- motorer fikk assistanse av Redingsskøyta etter en grunnstøting som rev av et drev og fikk lekkasje.

IMG_0426

Lunsj på historisk grunn og idyll i Nidelva

På Haslatangen, hvor flere lystbåtprodusenter har hatt sine store produksjons og serviceanlegg, var det dekket langbord til 400. Grillservering av restaurantmat til terningkast 5, levende musikk, og friluftsbar. Hvordan man fortøyer 58 båter lagvis, får i land og ombord igjen 400 festglade mennesker uten en eneste hevet stemme kunne vært et skoleksempel for oppførsel i mange gjestehavner. Siste etappe gikk i Nidelva bak Hisøya . En flytende kortesje med fri eksos, dundrende stereoanlegg, og skålende, klappende og blide sørlendinger overalt på land og i egne båter. Legg så til årets til da fineste sommerdag, og du finner ikke mye å trekke.

En særlig gest ble vist ett av medlemmene, Ketil Mikalsen som var døende av ALS. Kortesjen stoppet utenfor huset hans i vannkanten på Hisøya for å hilse ham spesielt. Et par av verstingbåtene gjorde noen ekstra svinger på full gass. Stor takk fulgte fra den syke, som døde to dager senere!

IMG_0414

Allerede over femti påmeldte til neste års Poker Run

Bare noen få timer etter at datoen for neste års Poker Run ble offentliggjort var deltakerlisten så godt som fulltegnet. Neste år er datoen flyttet en uke fram, men Båtens Verden kommer!

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2019, og er skrevet av Einar Schie

Endret: 22.05.2020