Princess Yachtklubb Vestlandet

Der interessen står i høysetet

En lidenskap for båt, sjøliv og de engelske Princess-båtene samler rekordmange entusiaster til treff to ganger i året. Princess Yachtklubb Vestlandet samler både unge og gamle – båter som medlemmer.

En invitasjon til Princess-klubbens offisielle treff i Bekkjarvik høres umiddelbart ut som en tilstelning for pene klær og konkurranse om hvem som har den største båten. Inntrykket etter en helg sammen med 123 Princess-eiere er strake motsetningen. I det nye havnebassenget i Bekkjarvik har klubben samlet 53 båter fra 33 fot og til største på 65 fot. På brygga snakkes det ikke om størrelse eller pris, men om den beste uthavna eller hvor et av medlemmene fikk sydd ny kalesje. I bunnen ligger et unikt og inkluderende samhold – og en imponerende organisering av det hele.

DSC_7379
Fremtidens Princess-eiere. 37 personer under 12 år deltok på treffet, og fikk ekstra oppmerksomhet etter rebusløpet.

Familieprofil

Det finnes hele fire Princess-klubber i forskjellige regioner, og alle kjører sine egne løp. Klubben på vestlandet ble stiftet av den årelange importøren selv, Norsk Båtsenter, i samarbeid med båteiere. Året var 1996, og først i 2013 ble Princess Yachtklubb Vestlandet formelt registrert i frivillighetsregisteret. Siden har klubben jobbet hardt for å verve medlemmer fra Lindesnes til Tromsø. Et aktivt styre sørger dessuten for de to årlige treffene – et formelt på våren og et mer uformelt på høstparten. Begge opplever økt tilslutning hvert eneste år – mye takket være en klar plan:

– Fra starten av var det et Princess-treff i året og det ble holdt på høsten som en avslutning. I 2016 flyttet vi hovedtreffet fra høsten til våren for at medlemmene skulle treffe hverandre før båtsesongen og ikke etter. Sommeren etter dette treffet var det mange som ikke kjente hverandre på forhånd som reiste til Sørlandet sammen. Det ble plutselig Princess-treff i hver havn, og mellom treffene holder vi kontakt på klubbens Facebook-side, forteller styremedlem Tom Michelsen. Han mener også den tydelige familieprofilen har vært viktig.

For min del har Princess alltid vært en fantastisk båt, og jeg har som flere alltid drømt om å eie en selv. Alle modellene har vært innholdsrike og praktiske båter.

DSC_7322
Fremtidens Princess-eiere. 37 personer under 12 år deltok på treffet, og fikk ekstra oppmerksomhet etter rebusløpet.

– Hovedtreffet har fra starten av vært ment for hele familien. Frem til 2016 var fremmøte rundt tretti båter med cirka åtti påmeldte. I perioden 2010 – 2017 var det minimalt med barn og ungdom med. Det har snudd, og på årets treff hadde vi 37 personer under 12 år. På treffene i 2015 og 2016 hadde vi Princesse-kurs som tema på lørdagen, et kurs som Petter på Norsk Båtsenter hadde med alle kapteinsfruene. Der tok han opp sikkerhet og kunne ta kontroll på skuten om kapteinen ble dårlig eller falt på sjøen.

Årets hovedtreff ble innledet med grilling og fiskekonkurranse på fredag. Lørdag hadde klubben invitert både importør Princess Yachts West Norway, Bergen Marine, Røde Kors og Bertel O. Steen, som med sine stands også var en del av et omfattende rebusløp. Et titalls poster med alt fra quiz til skyting med luftgevær spleiset nye og gamle medlemmer sammen. Lørdagen ble avsluttet med en mer høytidelig middag på Bekkjarvik Gjestgiveri. Mon tro det ble planlagt noen sommerferieturer i løpet av denne dagen. Og ekstra hyggelig var det å se at også barn og ungdom deltok gjennom hele dagen.

Annonse
DSC_7343

Primus motor

Princess Yachtklubb Vestlandet har et styre bestående av seks personer med sine ulike arbeidsoppgaver, men det er nok ikke til å legge skjul på at spesielt en person gjør litt mer enn forventet. Tom Michelsen er kjent som primus motor og brenner for samholdet. Han ble valgt inn i styret etter seks år som medlem. Da telte klubben 70 medlemmer mot dagens 170. – Min oppgave er å være regnskapsansvarlig, men problemet er at jeg alltid går all inn når jeg er med på noe, så jeg har vel en finger med i mye av det som skjer i klubben. Gevinsten er når alle medlemmene har det kjekt, selv om det blir mye løping av og til. Vi har et veldig velfungerende og aktivt styre, og da er det bare morsomt å delta, forteller Michelsen engasjert.

Er du interessert i båtlivet?

Akkurat nå jobber vi med nye artikler og en videoserie. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


DSC_7290
Lørdagen organiserte styret og frivillige et stort rebusløp med poster i havna og i den trivelige parken i Bekkjarvik.

Dessuten ligger en stor interesse for båtene fra den 53 år gamle båtprodusenten. – For min del har Princess alltid vært en fantastisk båt, og jeg har som flere alltid drømt om å eie en selv. Alle modellene har vært innholdsrike og praktiske båter. Da vi flyttet båtplass til havna der importøren holder hus, med et stort Princess-miljø på bryggene, ble nok kjærligheten til merket ytterligere forsterket, forteller Tom. Han er vokst opp i en båtfamilie og startet med små joller, Halco, Draco, Joda og Fjord. I sitt voksne liv har familien hatt både Scand 360 HT og Sealine S41 før det ble en Princess V42 i 2007, som i 2012 ble byttet ut med en V50 HT. Den ble solgt like etter årets treff – og nå venter en ny utgave av en Princess – men hvilken har han ikke bestemt seg for ennå. – Jeg har allerede fått advarsel om kjølhaling om det kommer noe annet merke av flere medlemmer, ler han. Han roser også det gode og lune miljøet importøren har klart å bygge hjemme på vestlandet.

DSC_7279
I det nye havnebassenget i Bekkjarvik har klubben samlet 53 båter fra 33 fot og til største på 65 fot.

Jeg har allerede fått advarsel om kjølhaling om det kommer noe annet merke av flere medlemmer.

DSC_7399
Johannes Sørhaug kjørte 57 nautiske mil med sin Princess 45 for å delta på treffet i Bekkjarvik.

Fra Haugesund for å treffe venner

Johannes Sørhaug reiste 57 nautiske mil fra hjemmehavna ved Haugesund for å møte gamle og nye Princess-venner – for tredje gang. Han er dreven i gamet og har hatt denne båten – en Princess 45 fra 2000 i ni år og før det en Princess 360 i åtte år. Som flere andre på treffet er Johannes en garvet båtmann, som startet båtlivet i 1972 med en Selco på 15 fot. Før overgangen til de engelske båtene hadde han en Nord West 900.

– Vi farter langs kysten begge veier, fra Ålesund til Sverige og Danmark. Både Mandal, Grimstad og Skagen er nesten faste innslag i løpet av en sommer. Denne båten er perfekt størrelsesmessig og godt motorisert. Vi marsjer fint i 25 knop, og at båten har tre lugarer er også praktisk for oss med barn og barnebarn. Siden vi fikk båten har den gått cirka 1 100 timer, og den er i bruk hele året.

DSC_7415
Geir Jacobsen nyter solen fra sin splitter nye badeplattform.

Oppgradert 55-foter

Siden Geir Jacobsen kjøpte sin Princess 55 fra 1989 har han gjort en rekke oppgraderinger – og blitt godt kjent med båten. – Vi har blant annet byttet motorer, septiktank, installert ny generator og forlenget taket over akterdekket. I vinter støpte vi også badeplattform til henne. Arbeidet ble gjort på Rogaland Plastservice i Stavanger, og vi er strålende fornøyd med arbeidet. Dette er absolutt hobby nummer én, forteller Geir, som tok turen fra hjemmehavna ved Sveio for første gang. – Dette var kjempekjekt, og blir langt ifra siste gang. All ære til alle som legger ned stor innsats for å få til noe slikt.

Annonse
DSC_7407
Med klubben som stor bonus. Her sammen med styremedlem Tom Michelsen og president Øyvind Isaksen.

– Klubben er en stor bonus

– Du har en bra båt, og får klubben som en stor bonus. Det er en veldig sosial og sammensveiset gjeng og gir det ekstra med båtlivet, forteller gjengen vi møter i en Princess V42. Også disse bruker Sørlandskysten mye om sommeren, med faste besøk i både Lillesand og Arendal.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2018, og er skrevet av Vetle Børresen

Endret: 22.05.2020
Tagger: Båtklubb