Koggregatta i Kragerø

Lakket fartskonkurranse i Kragerø

Hvert år må plastbåter vike for blankpolerte «trekogger» i havnebassenget i Kragerø når det er duket for koggregatta. Og for noen handler det om langt mer enn bare knop.

Midt i juli samles like under et hundre åpne tresnekker – eller kogger – i Blindtarmen i Kragerø sentrum. Det som etter hvert har blitt en tradisjon for fastboende og sommergjester startet i 2006. Ideen hadde koggfrelste Finn Nilsen hos Marina Service, og duoen Hans Magnus «Putte» Semb og Vidar Tjessem valgte å sette det hele i live for ti år siden. Som kjent var koggen før i tiden det viktigste fremkomstmiddelet på sjøen for Kragerøs beboere, og det var særlig om å gjøre å komme seg til de beste plassene i skjærgården raskest mulig. Dermed oppsto det mindre «regattaer». Nå er det hele organisert, men konkurranseinstinktet virket å være på topp blant flere av koggene også denne lørdagen.

DSC_9532

Ikke mer enn tyve minutter etter at startskuddet gikk på Gunnarsholmen var første båt over målstreken, et godt stykke foran nærmeste båt. Det var «Aasvik Racing Team» med kaptein Jan Erik Aasvik som stakk av med seieren. Denne lørdagen blåste det jevnt ti sekundmeter, noe som naturligvis ga noen mindre utfordringer, men det hele ble gjennomført med stor stil.

Annonse
DSC_9302
«Sjelefred» skal være en av fjordens styggeste kogger, og har en Steyr på 250 hestekrefter om bord, men noe sier oss at denne er trimmet og egentlig er god for mer.

Etter regattaen samles alle koggene i Blindtarmen med premieutdeling, og det er litt av et syn som møter båtfolk og turister denne dagen. At dette er koggenes festdag, er det liten tvil om. Typen av båter, motorisering og utstyrsnivå er like bredt og mangfoldig som deltakerantallet. I sundet finner vi alt fra tresjekta FN 47 «Ella af Fredrikshamn» fra 1940 med en semidiesel av typen Hundested B/L på 36 hestekrefter, bygget i 1970, til råtassen «Sjelefred». Her snakker vi monstermotor på hele 250 hestekrefter fra Steyr som skal gi en toppfart på over 24 knop, og rederne selv karakteriserer snekka som «fjordens styggeste».

DSC_9334
Vinneren: Det var «Aasvik Racing Team» som gikk av med seieren under årets regatta utenfor Kragerø.

Det konkurreres i klassene kogger med to-sylindret motor, en-sylindret motor, med tre eller flere sylindere, og en «åpen klasse» for flersylindrede motorer. I tillegg utdeles «koseprisen» for det mannskapet som er i best humør og det som ligger i navnet. At dette er en vanskelig pris å finne riktig eier til, er det liten tvil om, for hele Blindtarmen var som en stor folkefest da vi besøkte Kragerø denne helgen.

Et av de innslagene som fikk mest oppmerksomhet var gjengen ifra tresjekta «Aladdin Oil». – Som du ser har vi besøk fra Dubai, og vi er her for å lete etter olje innenfor Jomfruland, og det er jeg som ordfører av Kragerø som har fått oppgaven med å guide de rundt. Redskapene som brukes er vannkikkert og dykkermaske, men vi regner helt klart med protester fra nabolaget her, forteller kapteinen om bord – fra Porsgrunn – iført bleser, slips og et «hjemmelaget» ordførerkjede.

DSC_9379

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2015, og er skrevet av Vetle Børresen

Endret: 21.05.2020
Tagger: SørTrebåt