Lekre linjer på Hardanger trebåt- og håndverkfestival

Den ene vakrere enn den andre. Noen med lekre, lange linjer. Andre butt, med stor hekk og nypusset finish. Noen unge, andre gamle. Men alle de nydelige! Det er trebåtfestival i Hardanger!

Norheimsund, denne vakre vestlandsbygden mellom fjord og fjell, har fått storfint besøk. Hardanger trebåt- og håndverkfestival har samlet over 40 båter og en rekke ulike håndverkere for å feire kultur, tradisjoner, nytekning og vakre linjer i Hardanger denne solfylte junihelgen. Det er mange ulike båter her, alt fra pensjonerte fiskefartøy og gamle fraktefartøy fra 1800-tallet til klassiske motorbåter som var fiffen sine lystyachter og lekestue på 60-tallet.

Geir Madsen, leder og initiativtager til festivalen ser utover alle båtene som er kommet helt inn til Norheimsund.

– Norheimsund er en fantastisk arena å ha en festival som denne. Det er så moro å være her og møte alle båtfolkene som kommer. Se, det skinner i øynene deres. De er alle stolte over båten sin, smiler Madsen og synes at båtene bare er blitt finere og finere de siste årene.

– De siste tyve årene er båtene blitt enda bedre vedlikeholdt. Folk bruker mer tid og penger på båtene sine enn før.

Trebåtfestivalen i Norheimsund-4_2

En lekker 7-meter fra 1918

Oppi seilbåten Ambition sitter eierne Terje Skevik og Knut Kismul. Det er en 7-meter F på 41 fot, bygget i Asker i 1918.

– Samme året som båten ble bygget vant den en regatta i Danmark. Da ble båten kjøpt av en danske og der har den vært i 85 år, helt til vi kjøpte den i 2003. Nå er den kommet hjem til Norge igjen, og det er faktisk til den samme seilforeningen som den opprinnelige eieren var medlem i, Bergen Seilforening, forteller Skevik.

Flere publikummere passerer og flere tar bilder av den lekre seilbåten. Det er første gang de deltar på festivalen, for det er en lang tur å komme seg helt inn hit Norheimsund.

Trebåtfestivalen i Norheimsund-15
Terje Skevik og Knut Kismul ombord i seilbåten sin Ambition.

– Båten har vært godt holdt og har seilt mye opp gjennom årene, men den har hatt en del konstruksjonsproblemer. Vi har gjort veldig mye arbeid på vedlikehold å forbedre båten. Blant annet har vi byttet dieselmotoren med en elektrisk, og all innredning har vi bygget selv, i tillegg til å forbedre skroget, sier Kismul.

– Vi er veldig interesserte i tre. Du kan forme det til hva du ønsker, og det er utrolig flott når det blir behandlet og gjort på en ordentlig måte, fortsetter Skevik.

Trebåtfestivalen i Norheimsund-16
Innsiden av Ambition som vant i klassen for seilbåter.

Travel juryformann

Juryformann Lars Djupevåg går bortover kaien. Han har hatt det travelt.

– Sammen med de to andre jurymedlemmene Åge Hjortland og Trygve Solløs har vi vært ombord i over 40 båter. Planen var å bruke fem minutter på hver båt, men alle er jo stolte over båtene sine og har masse på hjertet. De forteller og forteller, så det tok oss mange flere timer enn planlagt, sier Djupevåg.

Han forteller at alle har gjort utrolig mye arbeid med båtene sine.

– I år er det virkelig et godt år. Det er høy kvalitet på båtene som har kommet hit. Det er skikkelig klasse. Det er mye high end i kvalitet og finish, sier Djupevåg og fortsetter:

– Målet med festivalen er å fremme bruk og ta vare på disse gamle trebåtene. Vi bor i et land med en utrolig lang kyst og det er viktig del av identiteten vår. Livsførselen vår i dette landet er jo basert på at sjøen har vært veien og bruk av sjø til yrke, matauk og fritid har vært viktig og den historien vil vi ha med oss videre.

Trebåtfestivalen i Norheimsund-29

Hardanger som kraftsenter for trebåtbygging

Under festivalen er det en rekke utstillere og salgsboder som selger ulike håndverksprodukter.

Geir Madsen er glad for at tradisjonshåndverk og båttradisjonene lever videre.

– Hardanger har vært et slags senter for trebåtbygging så lenge vi vet. Her var skog og her var sjø. Trebåtbygging var en stor næring i Hardanger, sier han. Med som festivalarrangør er Hardanger fartøyvernsenter, som er blitt et nasjonalt kraftsenter å regne hva tradisjonsbygging angår. Der jobber det 25 båtbyggere og lærlinger med restaurering av fartøy og bygging av robåter. De driver med også mye annet tradisjonelt maritimt håndverk der. Målet er å ta vare på håndverket i et langsiktig perspektiv.

Trebåtfestivalen i Norheimsund-33
– I år er det virkelig et godt år. Det er høy kvalitet på båtene som kommer hit, forteller juryformann Lars Djupevåg.

Mange ulike prisvinnere

Under festivalen ble det delt ut flere priser i de ulike kategoriene seilbåter, seilskøyter, motorbåter, klassiske motorbåter og åpen klasse. I klassen seilbåter vant Ambition. Mathilde vant klassen for seilskøyter og Tronbuen vant i klassen skøyter. Æresprisen for 2023 ble tildelt 30-årsjubilanten Classiske motorbåter avdeling Vestland, CMB. De har alltid hatt sitt faste sommertreff i Norheimsund under festivalen. «Det er brummende motorlyd, vakre skrog, blankpusset messing og lakket mahogni som preger medlemsfartøyene. Uendelige med timer blir lagt ned i disse klenodiene. Båteierene og mannskap har vist seg å være både vennlige og inkluderende til tross for sine dyrebare og high class farkoster,» stod det i juryens begrunnelse for tildelingen.

Æresprisen blir tildelt av styret for Hardanger Trebåt- og Handverksfestival til personer eller organisasjoner som har utmerket seg innen trebåtfaget og maritim kulturarv. Æresprisen for 2022 ble tildelt Terje Midtun for det ekstraordinære engasjementet med å ta vare på fiskekutteren “Sjøgutt” som et maritimt kulturminne. Og i åpen klasse vant Frida. Juryens begrunnelse for de ulike prisene kan leses i slutten av saken.

Trebåtfestivalen i Norheimsund-34
Under festivalen var det mange lokale utstillere som solgte ulike produkter.

En spesiell prisvinner

Av alle de ulike båtene som deltok under festivalen trekker Djupevåg frem Ambition som en meget spesiell båt.

– I seilbåtklassen var det hard konkurranse, men Ambition trakk det lengste strået. Det er en veldig verdig vinner, sier Djupevåg. Eierne Terje Skevik og Knut Kismul er veldig glade og stolte over å få prisen.

– Dette er en fin anerkjennelse for hva vi har gjort. Vi låner bare denne båten til neste eier skal overta, det er slik vi ser på dette. Det er nesten som å drive en gård. Den skal være i litt bedre stand når du leverer den videre til neste generasjon enn den var da du overtok den, sier Skevik.

 

Artikkelen er skrevet av André Marton Pedersen

Endret: 09.10.2023
Tagger: Trebåt