Nordvest

Nordvest har en variert natur og det er kort vei fra åpent hav til høye fjell. Husholdningene ligger i toppen på å ha flere båter.

I følge den nyeste Båtlivsundersøkelsen fra 2018 har 31 % av Norges befolkning egen båt, og i Møre og Romsdal er prosentandelen 10 % og Sogn og Fjordane 5 %. Til gjengjeld ligger husholdningene som har egen båt helt i toppen når det kommer til å ha flere båter. I Møre og Romsdal har for eksempel 51 % av «båthusholdningene» to eller flere båter, og i Sogn og Fjordane er andelen 39 %.

flaam-08-sept-0001
Der fjord møter fjell. Her fra Flåm. Foto: Visit Flåm

Båtlivsundersøkelsen behandler Møre og Romstad, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag som en region, og finner at denne står for 14 % av den norske båtparken – som vil si 135 000 båter. I tillegg sier undersøkelsen om regionen (med landssnittet i parentes):

  • 26 % (24 %) er medlem i en organisasjon, forening, klubb eller lag
  • 10 % (15 %) leverer inn båten til totalservice

Det er ikke unormalt å ta med ski på båttur da det er flere gjestehavner som ligger i nærheten av alpinanlegg og turløyper.

Annonse
bud
Bud - like ved Hustadvika.

– Vår region har en variert natur. Det er kort vei fra åpent hav til høye fjell. I mellom hav og fjell er det mye øyer og fjorder. Det forteller båteier Kristian Tornes i KNBFs region Nordvest.

IMG_2506
Idyllisk kystmiljø i Nordvest

Båtlivet i regionen foregår hele året. Selvfølgelig er det mest på sommerhalvåret, men om vinteren blir båtene brukt mye til fisking og turer til byer og vinterutfartsteder. Det er ikke unormalt å ta med ski på båttur da det er flere gjestehavner som ligger i nærheten av alpinanlegg og turløyper.

Skjermbilde2
Hvert år arrangeres båtmesse i Ålesund - flytende og innendørs.

I sommersesongen er det mye båtturer som blir kombinert med fjell- og sykkelturer. Det er ordnet mange fine turstier som starter i nærheten av gjestehavner, Et eksempel er Øye gjestehavn der en kan gå rett fra havnen og til toppen av Slogen – som er 1564 meter høy. På en del av øyene er det gratis sykkelutleie og en kan sykle rundt på «øyhopping». Særlig populært er «Stikk ut turer» som er turer i naturen som en registrerer i en app. I kartet over disse turene har vi og fått med gjestehavner.

Nordvest foto Idar Arve Krumsvik
Foto: Idar Arve Krumsvik

En stor del av båtparken i regionen er lukkede båter da de blir brukt store deler av året og vi har varierende vær. De aller fleste båthavner i regionen kan tilby gjesteplasser. Vi har Hustadvika som skiller regionen i to deler med hensyn til turer. Det er ikke så mange som passerer Hustadvika for en weekendtur. Det blir helst når det er langhelger og ferier.

Det er og litt forskjell på naturen nord og syd for Hustadvika. På nordsiden så er det ikke så høye og spektakulære fjell som på sydsiden.

Endret: 21.05.2020