Sankthans på ekte Sørlandsk vis

Å feire Sankthans på Sørlandet – og i vårt tilfelle i Grimstad – gir akkurat den sommer- og båtfølelsen vi har ventet på. Denne tradisjonen forener alt det båtlivet handler om.

Midtsommerfesten Sankthans er egentlig den 24. hvert år, men selve sankthansaften feires som en sommerfest kvelden den 23. juni, selv om det flere steder, særlig på Østlandet, legges til nærmeste helg. Som kjent har Redningsselskapet i noen år gått i bresjen for en stor markering i Vollen med TV-dekning, og i år valgte vi å oppleve Sankthans på et av de stedene der den har en lang tradisjon og feires på selve dagen – av særlig båtfolk.

Sankthansfeiringen i Grimstad begynner med båtparade i havna – midt i byen ved gjestehavna klokken 18. Alle båtene samles i havnebassenget, og fra en egen scene på Torskholmen, vendt mot båtene og publikum på land, holder Røde Kors eget arrangement. Her ble det musikk, taler og flere kåringer, blant annet av penest pyntede båt, minste farkost og liknende. Mens dette pågår tøffer båter rundt i bassenget tett i tett, og her er det båter i alle størrelser og fasonger.

Største båt var skonnerten Solrik på 67 fot, og mellom «vanlige» båter var det innslag av pyntede trebåter, men også plastbåter som hadde fått pyntegjenstander, bjørkeris og blomster på dekk. Det er til tider trangt med så mange båter på et lite sted, men i høflighetens navn og båtfolkets ånd, er det bare en arm eller et bein som skal til for å forhindre «kollisjon» og sammenstøtninger. Stemningen her er til å ta og føle på.

Mellom «vanlige» båter var det innslag av pyntede trebåter, men også plastbåter som hadde fått pyntegjenstander, bjørkeris og blomster på dekk.

Annonse
DSC_8752
I sundet mellom Maløya og Hampholmene ligger båtene tett i tett – og minnet mer om en feriedag midt i juli. Inge Ludvigsen og kameraten Emil Schieldrop er ofte her om sommeren.

Vi ble med om bord i tresjekta «Waarø» til tidligere havnesjef Inge Ludvigsen, et fast innslag på Sankthansfeiringen i sørlandsbyen Grimstad. – Jeg har vært med her de siste tretti årene, og har vel bare gått glipp av et par år, uansett vær og vind. Selv i regnet har vi tatt på oss oljehyrer og stilt opp med noen båtrunder i havna, forteller han.

Han tror det er den sterke tradisjonen som blir holdt ved like som gjør at så mange stiller opp, og ikke minst arrangementet til Røde Kors som gir midtsommeren en skikkelig start. I år falt kvelden på en tirsdag, og Inge anslår at det ville vært om lag femti prosent flere båter om arrangementet hadde falt i helgen, naturlig nok.

DSC_8770

Ut i skjæra

Etter en drøy times program i sentrum går alle båtene i konvoi til Grimstads kjente skjærgård, og det er særlig Hampholmene og Maløyene som folk reiser til, en knapp nautisk mil fra gjestehavna. På veien ut tøffer vi i sakte snekkefart forbi flere bål som står klare for kvelden, og et av de mest markerte er kanskje bålet på Kuskjær med en heks på toppen.

Rundt Maløya og Hampholmene stimer det av båter. På land sitter folk og griller, og flere båter er på jakt etter grillplass, mens andre bare tøffer rundt og nyter båtlivet. Sol, noen skyer og en behagelig temperatur gjorde at mange tok turen ut denne kvelden, selv om de fleste skal på arbeid dagen etter. En så sterk tradisjon for båtfolket rokker en ikke ved.

Når de senere kvelds- og nattestimene kommer sigende, tennes de mange, store sankthansbålene.

Bål

Når de sene kvelds- og nattetimene kommer sigende, tennes de mange, store sankthansbålene. Da er det for de fleste på tide å dra opp ankeret og slure av gårde blant andre båtfolk for å ta store, mektige bål i nærmere øyesyn. Bålet på øya Kuskjær midt mellom sentrum og de to holmene samlet mange båter denne kvelden, og en fin og vakker solnedgang over Grimstad by gir en helt spesiell stemning. Mens båtene kjører stadig nærmere bålet sitter folk på dekk med pledd, i sofaer og styrhus.

Her er alle typer av båter representert, både gamle og nye, rimelige og dyre – og det eneste som er i fokus er den felles gleden båtfolket har av skjærgård, sjø og samhold. Endelig er sommeren kommet!

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2015, og er skrevet av Vetle Børresen

Endret: 21.05.2020
Tagger: SørSørlandet