Sesongklart med gode venner

«Teknisk prøvetur søkes gjennomført for å gjøre båten sesongklar», lyder invitasjonen fra den høyst så oppegående «arrangementskomiteen» fra båtgjengen i Langesund Motorbåtforening. I en utvalgt uthavn samles hvert år et titalls medlemmer for å gjennomgå det legendariske kontrollskjemaet med en artig vri.

For et par år siden skrev vi om en båtforening i Langesund med et helt spesielt samhold. I Langesund Motorbåtforening står nemlig arrangementskomiteen like høyt som havneutvalget, og som eksempel møtes et tretti-talls medlemmer til fast medlemskveld første fredag i månedene utenfor sesong, i tillegg til et ganske så omfattende årshjul med aktiviteter.

Vi er en stor, sosial gjeng med interesse for båt som møtes gjennom hele året, og da er det båtforeningen som er limet. Enten det er dette uformelle treffet, den årlige bussturen til Sjøen for Alle på vårparten, familietreffet ved klubbhuset i juni – eller «tømmeturen» ved sesongslutt.

Annonse

– Det som nå har blitt en tradisjon startet så smått som en guttetur til Lille Fluer utenfor Valle. Det ble en veldig koselig tur, så utover kvelden og natta ble det fremsatt forslag om å kalle det hele for en teknisk prøvetur, der ideen var å samle skipperne tidlig på våren for å ha det hyggelig og ikke minst kontrollere at båten er i god stand før sommeren, forteller en av tre kameratene, Per Ronald Amundsen.

20170520-IMG_6986
Som en del av etableringen av Skjærgårdsparken ble flere av hyttene som lå tett innpå den offentlige stranda Ivarsand, ekspropriert på midten på åttitallet der hytteeierne fikk tilbud om tomter i et nærliggende område. Rester av det gamle nikkelverket fra slutten av 1800-tallet preger den lune bukta, som kan tilby langgrunne badeplasser, bolter, griller og andre fasiliteter for båtfolket.

Kompetansemiljø

– Det slår aldri feil at noe ikke fungerer på første båttur, og det kan vel alle her bekrefte uten unntak. Da er det greit å få fikset dette før resten av familien eller venner kommer om bord, forteller Dag Henry Nilsen. Styrets sekretær og leder av arrangementskomiteen, Pål Anders Dahl Sævik, nikker bekreftende. I år var det varmtvannsberederen som sviktet i hans Nidelv 28, og typiske forekomster gjennom årene har vært vannlekkasjer, tette septikpumper, feil med varmeapparatet og alt det som hører med til båtlivet.

– Her er vi mange båteiere samlet. Tenk den kompetansen og alt det forskjellige verktøyet som finnes her. Da er det som regel ikke vanskelig å finne svaret på hva som er feil og eventuelt må utbedres, forteller gjengen vi har samlet – Pål Sævik, Per Ronald Amundsen, Arne Jacobsen og Dag Henry Nilsen om bord i sistnevntes Joda 8100 TC.

Er du interessert i båtlivet?

Akkurat nå jobber vi med nye artikler og en videoserie. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


20170520-IMG_6992

Det som altså begynte med tre båter for syv år siden har i dag utviklet seg til en fast tradisjon med opp til nitten båter innom i løpet av helga – og båtene er ganske så typiske de som ligger hos foreningen. – Som du ser er det flest norskbygde båter med strak aksel inntil tretti fot.

I år falt valget av uthavn på Daumannsbukta – som er en del av Skjærgårdsparken, og mens noen nærmest kom rett fra krana hadde enkelte allerede noen overnattingsdøgn bak seg denne tredje helgen i mai. Ikke overraskende hadde båtforeningens utålmodige båtsjel, Helge Lindeboom, allerede notert 20 døgn(!) med sin FrittVilt.

20170520-IMG_7135
De sitter i arrangementskomiteen, og har vært med å starte, samt videreføre tradisjonen Teknisk prøvetur. F.v. Arne Jacobsen, Dag Henry Nilsen, Per Ronald Amundsen og Pål Sævik.

Egenskjema

– Vi samles i løpet av fredagen hvor noen spleiser på ferske Langesunds-reker, og på lørdag starter vi dagen med å gå på tur. Denne gangen gikk turen langs Kyststien. Lørdag formiddag er det klart for det tekniske, hvor alle båter får utdelt et skjema for kontroll av egen båt, og dermed begynner praten å flyte lett utover ettermiddagen. Samtidig får alle en quiz, og i løpet av kvelden møtes vi på berget for felles bacalao og båtprat, forteller Sævik. Kontrollskjemaet som brukes revideres litt hvert år, og er med Påls egne ord laget med glimt i øyet.

– Det er noen viktige punkter og noen som kanskje ikke er blant de viktigste, men absolutt av de mest hyggelige, forteller utvikleren selv, Pål. – Det er mange her og ellers i foreningen som bruker den som en god huskeliste, for en glemmer fort selv om de fleste her har vært båtinteresserte siden oppveksten.

20170520-IMG_7016

– Lista blir lengre og mer innholdsrik for hvert år ettersom vi og han lærer mer og mer, repliserer Per Ronald. For ham og de andre fremmøtte er denne tradisjonen et klart høydepunkt. – Nå har vi alt godt i vente. Dette markerer starten på en lang og forhåpentligvis god båtsesong. Fra den dagen vi setter båten på vannet blir vi nesten som små barn.

20170520-IMG_7159
På kvelden samles alle deltakerne på berget for fersk bacalao – noe som har fulgt arrangementet siden starten.

I all slags vær

Og den tekniske prøveturen, den er væruavhengig. – Får vi regnevær betyr det bare en glimrende mulighet til å få testet om kalesjen er tett, men når det skal sies har vi vært veldig heldige med været. Bare en gang hadde vi styrtregn på fredagen som gjorde at flere kom lørdag istedenfor. Mye vind gjør bare at vi velger en uthavn innover i Langesundsfjorden, sier Sævik videre med et smil om munnen. Det er ikke tvil om at både han og de andre medlemmene har fått venner for livet gjennom foreningen.

– Vi er en stor, sosial gjeng med interesse for båt som møtes gjennom hele året, og da er det båtforeningen som er limet. Enten det er dette uformelle treffet, den årlige bussturen til Sjøen for Alle på vårparten, familietreffet ved klubbhuset i juni – eller «tømmeturen» ved sesongslutt, forteller Sævik. Han er i ferd med å skrive bok til foreningens 80-årsjubileum, og kan fortelle at det sosiale foreningslivet var med allerede fra dag én. – Det har vært en solid, rød tråd i trossen gjennom alle disse årene, og det skal det fortsette å være, avslutter han.

20170520-IMG_7168
Alltid noe med båt: For medlemmene av Langesund Motorbåtforening – som med andre båtfolk – er det alltid noe som må repareres eller fikses. Bak fra venstre: Bård Etland, Per Ronald Amundsen, Johannes Aune, foran fra venstre: Pål Sævik, Kenneth Oland og Dag Olav Etland.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2017, og er skrevet av Vetle Børresen. Foto: Jakob Gjellestad

Endret: 21.05.2020
Tagger: Sikkerhet