Sør

Sørlandet ligger i toppen på andel husstander med egen båt. Kanskje ikke så rart når båt står helt sentralt i kulturen – og skjærgården er vel tilrettelagt.

I følge den nyeste Båtlivsundersøkelsen fra 2018 har 31 % av Norges befolkning egen båt, og Sørlandet ligger i toppen. For eksempel har 38 % av befolkningen i Vest-Agder egen båt, mens prosenten er hele 50 % i Aust-Agder.

DSC_0005 (2)
En sterk kultur for trebåter og båtbygging generelt. Her fra Risør Trebåtfestival.

Sørlandet har en del fellesnevnere med Østlandet hva gjelder båtbruk, og i Båtlivsundersøkelsen blir Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust- og Vest-Agder behandlet som en region. Her går det frem at (landssnitt i parentes):

  • 26 % (24 %) er medlem i en organisasjon/forening/klubb/lag
  • 20 % (15 %) leverer inn båten til totalservice
  • 7 % (5 %) har reist til utlandet med båten i 2017

I tillegg står regionen for 44 % av den norske båtparken, i antall 415 000 båter.

Annonse
DSC_2495
Et yrende båtliv kjennetegner region Sør.

– Vi har et fint kystlandskap både i Rogaland og Agder. Det er ett mangfold av øyer og gjestehavner. Vi kan lett finne uthavner for landfeste og ligge på svai. I Rogaland har vi mange fine fjorder. I region Sør har friluftsråd lagt til rette for båtfolket. I Rogaland har KNBF lagt ut ti fortøyningsbøyer. Kan og nevnes vi har lav tidevannforskjell, forteller Inge Fister fra KNBFs region Sør.

IMG_9417 2
Skjærgården er gjerne godt tilrettelagt for båtliv.

Ellers mener han båtmarkedet er som resten av landet, med en stor variasjon i typer og størrelser. – Men vi har et aktivt båtliv. Enkelte bruker båten hele året, og vi har ikke særlige isproblemer for eksempel Spesielt i Rogaland er det få som tar opp båten om vinteren. Bruk er typisk overnatting, fiske og dagsturer

Endret: 21.05.2020