Superlærern skaper båtinteresse

Kulden biter i skinnet, og på ukens «eneste» fridag er elever med og setter garn i Drøbakfjorden. Å starte en mandag morgen med store forventninger om hva havet kan by på akkurat denne uken, skaper en helt spesiell skolehverdag.

Den private ungdomsskolen i Drøbak, Drøbak Montesorri-skole, har nemlig valgt å bruke fiske som en av bærebjelkene i læringen. Ordningen er organisert gjennom en «elevbedrift», der ungdommen står for alt fra rederivirksomhet av den lille 20-fots båten til fiske, salg og regnskap. Og best av alt – flere av elvene får smaken på båtlivet for første gang.

– Noe av det viktigste prinsippet i Montessori er at ungdommene skal jobbe praktisk og samarbeide med andre, og ikke minst forberede seg til voksenlivet. Målet med dette er ikke nødvendigvis at elevene skal bli fiskere, men gi de en bred kunnskap innenfor flere fagområder. Og siden vi bor i Drøbak og jeg er lidenskapelig opptatt av sjø og båt, er det ikke helt unaturlig at vi bruker fjorden, forteller lærer Borge Bringsværd entusiastisk. Dette er andre året der fisking og båt har stått sentralt i skolehverdagen til elevene. Og det kan de takke Bringsværds lidenskap for. Kanskje ikke så rart når bestefaren hans er landskjent båtkonstruktør etter å ha designet seilbåten «BB11», som i 2004 ble kåret til tidenes seilbåt i Norge.

IMG_0412
Tidlig pån og spent på fangsten!

Holder det gående

I praksis driver elevene et lite fiskeri, med en elevadministrasjon som skal holde oversikt og være med på å ta avgjørelser, og egen fiskebåt som skal holdes vedlike, bearbeidelse av fangsten og salg til foreldre og andre bekjente. – Vi er ute med båten omtrent to ganger i uken, og elevene veksler på å være med. Denne uken ble det garnsetting på søndag og fangst på mandag. Det er en del av realitetene bak å drive med fiske, og det får elevene smake på, forteller han videre. Siden det kun er med et par elever hver gang blir det nærmest kamp om plassene om bord.

– Vi prøver å være på sjøen uansett vær gjennom hele skoleåret. Om det skulle være litt vind, regn eller som nå – rundt åtte kuldegrader – er det bare å ta på seg klær og skru på det gode humøret, sier læreren med smil om munnen. Han merker stemningen på sjøen smitter over på elevene, og er stolt over det de har fått til på skolen i Drøbak.

Denne uken ble det garnsetting på søndag og fangst på mandag.

Annonse

– Forhåpentligvis er dette også noe som bidrar til å skape tidlig interesse for båt og båtliv. Elevene får håndtere båten sammen med oss, og de får oppleve hva det innebærer å ha en båt i drift. Elever som aldri har satt sine bein i en båt tidligere går ut av skolen med både manøvreringsferdigheter og mestringsfølelse, fortsetter han.

IMG_0466
Populært: Nesten uansett vær og vind drar elevene ut for å fiske – gjennom hele skoleåret. Det er nesten kamp om å få være med.

Fikk hai

– Stemningen om bord er magisk når vi skal dra opp garnet. Du merker det på hele båten, og så fort barna ser det glinser i vannet eller at garnet rykker litt blir det stor ståhei, forteller han. Da Båtens Verden ble med på tur en grytidlig novembermorgen, ble det ikke liten fangst på gjengen. Håpefullt setter de kursen mot Hurumlandet for å dra et av de tre garna som ble satt ut dagen i forveien. Mens en av elevene står til rors hjelper to av de andre med å dra opp garnet. Rødspett, flyndre, lumre, sjøtunge, skrubb blir tatt om bord. Så kommer første store høydepunkt til syne. Det glitrer i øyene på «hobbyfiskerne». En torsk på åtte kilo betyr ekstra kroner i kassa.

IMG_0503
Hai: En god fangstdag i januar for elevene. Det er ikke hver dag de får gråhai på kroken. En torsk på åtte kilo er også på lista.

Så kommer det store trofeet på slutten. De haler og drar, merker det er noe ekstraordinært i garnet. Plutselig dukker noe de små aldri har sett i denne fjorden før. En gråhai på cirka femten kilo dras om bord i den lille fiskebåten. Dermed var denne uken reddet.

– Gjennom høsten og vinteren er det ofte litt bingofiske, men i vårmånedene kan vi typisk få tyve til tretti store og flotte lyr, sei og torsk på en runde. Fangsten blir sløyet, filetert, vakuumpakket og solgt til foreldre og bekjente. Så blir det opp til elevene å regne på prisene, skrive fakturaer og bestemme neste fiskedag, forteller den båtinteresserte superlæreren.

Er du interessert i båtlivet?

Akkurat nå jobber vi med nye artikler og en videoserie. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2016, og er skrevet av Vetle Børresen. Foto: Jakob Gjellestad

Endret: 21.05.2020