Tvedestrandsregattaen

«Rigattaen» i Tvedestrand er en 80 årig tradisjon som holder stand. Årets regatta inneholdt også et VM i Offshoreklasse 3C, den tradisjonelt største offshoreklassen både i Norge og resten av Europa. Klasse 3C er båter på ca 20 fot, med en 2 liters motor, fører og navigatør. Forrige gang Tvedestrand Racing Klubb arrangerte VM i denne klassen var i 1987. Da deltok alt som kunne flyte innenfor regelverket, V bunnere og Katamaraner, tilsammen 47 båter! Det hører med til historien at Hilde og Leif Olaf Eriksen forsåvidt vant racene, men mistet seieren til en engelsk båt på «målstreken» fordi dødmannsknappen ble dratt ut ved et uhell.

Annonse
IMG_1716_red
Deltakerne i Veteranbåtklassen tar Regattaen på største alvor.

I år var deltakerne i klassen redusert til 13 båter, alle fullblods katamaraner med lukket cockpit. Toppfarten for de gamle V bunnerne var i 1987 ca. 55 knop, 65 knop for katamaranene. I 1987 kostet gjerne båt og motor fra kr. 50 000 til 100 000. Årets katamaraner har en toppfart på 90 – 95 knop, og det snakkes om budsjetter på en million. Å kjøre i slike hastigheter «Offshore» er uhyre krevende, og risikabelt. Selv om førerne sitter i lukket cockpit med 4 punkts seler er vannet hardt som betong i den farta. Årets regatta gikk over tre race, uten alvorlige uhell. Vinnere og verdensmestre i klasse 3C ble Erik Sundblad Johansen og Robert Aunvik som fikk to førsteplasser og en annenplass. BV gratulerer!

IMG_1718_red

Enerste uhell i årets regatta var under fjordløpet på søndag, da en båt kjørte på land i svingen ved Sagesund, de to lederbåtene i Fjordling 17 klassen kolliderte ved runding av merket ved rundskjær inne på havna ved start og mål.

IMG_1732_red
Det gjelder å begynne tidlig og bli tidlig sjøvante.

Men det hyggeligste ved hele regattaen er nok den såkalte veteranbåtklassen. I år hele 15 snekker med tidsriktig kledt mannskap. Og etpar mer humoristiske innslag. Rigattaen preget som før hele byen denne uken.

Er du interessert i båtlivet?

Akkurat nå jobber vi med nye artikler og en videoserie. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


IMG_1745_red
De to lederne i Fjordlingklassen braket sammen under runding inn på havna, dog forårsaket av en tilskuerbåt som gikk tvers over løypa da de to var på vei innover fjorden i 70 knops fart. Det så stygt ut, men gikk bra. At tilskuerne i båt tilsynelatende aldri lærer et minimum av sjøvett er både trist, idiotisk og farlig. Det finnes film av insidenten som burde følges opp!

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2019, og er skrevet av Einar Schie

Endret: 22.05.2020