En hel undervannsverden

Dykking er best med båt, og har du dykkerutstyr om bord åpner det seg en helt ny «undervannsverden».

Med båt har du en fantastisk frihet til å komme seg rundt i naturen og se steder som ikke er så lett tilgjengelig for alle. Om det er en holme i Oslofjorden en varm sommerdag hvor strendene langs land er fulle eller om det ute i åpent hav på vestlandet. Frihetsfølelsen og tilfredstillelsen ved å utforske steder du ikke har vært er sterk. Mange som kjenner seg igjen i tilfredsstillelsen ved å oppdage natur langs kysten har også tittet nysgjerrig over ripa en dag med klart vann. Hva er det som finnes der nede? Med båt er du steder hvor det finnes store opplevelser rett under overflaten. Yrende liv med fisk, anemoner, krabber og svaiende tareskog. Kjenner du det krible i kroppen av nysgjerrighet når du ser at solstrålene reflekteres gjennom vannet og treffer havbunnen er kanskje dykking noe for deg?

Det er gjerne mye liv på helt grunt vann der sollyset er sterkest

Et minimum og noe alle som har en båt bør ha om bord, er maske og snorkel. Selv om du ikke har et snev av interesse for hva som befinner seg under overflaten, kan det være nyttig om noe skjer med båten. Har du et snev av interesse kan du ofte se mye kun med maske og snorkel. Det er gjerne mye liv på helt grunt vann der sollyset er sterkest. Med maske, snorkel og kanskje et par svømmeføtter kan du utvikle ferdigheter som fridykker. Å gli ned gjennom vannet i fullstendig stillhet og med full tilstedeværelse gir en fantastisk frihetsfølelse. Du blir raskt flinkere og etterhvert kan du kanskje klare å ta med noen delikatesser opp til en liten forrett? Krabber, østers og blåskjell er det mye av og det er helt innenfor rekkevidde for en fridykker! Spesielt bra er det om du spiser mye stillehavsøsters som har kommet inn for fullt langs kysten opp til Trøndelag. Dette er en ubuden gjest som konkurrerer ut blåskjell og andre arter, og sprer seg raskt. Østers kan du finne helt opp mot land.

grotte-kameradykker
Foto: Mikkel Stokke

Dykking med trykkluft

Dykking med trykkluft innebærer en god del mer utstyr, men det gir også helt andre muligheter.

Felles for alle som driver med sportsdykking er nok at de setter pris på naturopplevelsen. Ikke ulikt en fjelltur eller en skitur i marka får du en glede av å være fysisk aktiv i naturen. Mestring av sporten med vektløshet, svømmeteknikk og kontroll på de alle de ulike parameteren er også gøy å utvikle og mestre. Dykking er en aktivitet som krever flere deler av oss aktivisert samtidig. Planlegging og mestring av plan. Teknikk i vannet. Lese spillet og forstå hva som vil skje videre. Utvikle kapasitet til å få med seg endringene og dynamikken i sjøen som strøm, mudder og bølger. Potensielt noe psykologisk stress man må mestre og håndtere.

Annonse

Havet og det akvatiske miljø er mye forskjellig. Derfor er det naturlig at mange har ulike motivasjoner for å dykke. Det finnes veldig mange ulike former for dykking. Over alt hvor det er vann er det mulig å dykke. Noen av de vanligste interesseområdene utover naturdykk er vrakdykking, foto og jakt.

Vrak-uller
Foto: Mikkel Stokke

Vrakdykking

Vi har en innholdsrik sjøfartshistorie i Norge. Det er mye dramatisk som har skjedd langs kysten og for mange blir det med bildene man kan skape seg fra fortellingene overlevende kom med eller observasjonene folk på land kunne gjøre. Dramatiske historier om liv og død, store verdier og i mange tilfeller taktikk og krig. Som dykker er det mulig å komme ned og oppleve historien på nært hold. Siden vraket landet den dagen det sank har det fått ligge urørt som i en tidskapsel. Som dykker kan man få inntrykk av dramatikken og se for seg hvordan de siste minuttene har vært. I tillegg er det ofte majestetiske flotte konstruksjoner med detaljer dagens skip ikke lenger blir utsmykket med. Mange dykkere utvikler interesse for dampmaskiner, maskintelegrafer, kompasshus og lignende. Minner fra en annen tid hvor estetikken var sterkere enn i dag. Mange har nok tittet litt ekstra på ekkoloddet når man har passert mellom Askholmene og Drøbaksundet hvor Blûcher ligger. Den ligger bare 70-80 meter under dørken på båten din. Fremdeles langt for en dykker, men fasinerende at de ligger en 206 meter lang tysk krysser bare 70-80 meter under føttene dine. Det finnes mange vrak langs hele kysten som er grunnere og tilgjengelig for vanlige sportsdykkere.

vrak-minesveiper
Foto: Mikkel Stokke

Fotodykk

Mange utvikler en interesse for å ta bilder av både små og store ting under vann. Med en makrolinse kan du fokusere inn på de fantastiske detaljene naturen har å by på. Med dagens kameraer er det heller ikke spesielt kostbart å komme i gang med utstyr som kan gi deg fantastiske bilder. Norges Dykkeforbund arrangerer også NM i undervannsfoto og undervannsvideo om du blir skikkelig ivrig.

Mange beskriver en ro man ikke får på andre måter enn ved dykking. Total tilstedeværelse og rolig pust. Ingen telefoner, ingen kan forstyrre, alt som betyr noe er her og nå under vann.

UV-jakt:

Mye av kysten er full av delikatesser. Det er veldig vanlig å dykke for å plukke kamskjell, krabbe og østers. Om du er på de rette plassene er det lett å fylle et fangstnett nok til en middag. Det er også mye fisk du kan få tak på som dykker. Flyndre og torsk som lever ved bunnen er relativt lett å få tak i med harpun eller slynge.

 

Tradisjonell UV-jakt foregår med fridykkerutstyr og harpun. Relativt primitivt og ikke veldig langt unna hvordan mennesker har gjort det i tusenvis av år. Dette er en idrett som man også kan konkurrere i. Norges Dykkeforbund arrangerer NM i UV-jakt.

 

Felles for de fleste er gleden over et godt naturdykk i god sikt. Om du ser bunnen på 10 meter fra båten er det garantert en bra opplevelse nesten uavhengig av hva som befinner seg der nede. Mestringen balanse og kontroll på oppdrift i vannet kan gi deg en følelse av å bli en del av vannet. Vektløs, svevende som en glassmanet. Å gli over kanten på en vegg kan gi et skikkelig sug i magen. Friheten til å kunne gli vektløs dit du ønsker i en tredimensjonal verden kan sammenlignes med å ferdes i verdensrommet.

Natur-nakensnegle
Foto: Mikkel Stokke

Kom i gang

Om du allerede har en båt ligger alle muligheter til rette for bra kvalitet på dykkingen og spennende opplevelser. Skal du komme i gang behøver du et grunnkurs i dykking og utstyr. Det finnes dykkebutikker og dykkeklubber langs kysten som tilbyr grunnkurs i dykking. Dykkeklubbene i Norge gjennomfører organisert dykking og tilrettelegger for aktivitet og opplæring. Det finnes rundt 60 aktive klubber langs hele kysten i Norge. Så uavhengig av hvor du bor er det mulig å finne en klubb. Dykkeklubbene har mulighet for fylling av gass og mange har også båt og klubbhus. Skal du på en lengre tur langs kysten kan det være lurt å legge inn noen stopp der det finnes klubber eller dykkebutikker med flaskefylling.

Utstyret

Utstyret du behøver for å komme i gang med dykking koster rundt 30-35 000 kroner. Det inkluderer en tørrdrakt som trekker opp summen med 13-14 000 kroner. Tørrdrakt er veldig greit å ha ved dykking i Norge, men det koster mer enn en våtdrakt. Med våtdrakt kan du dykke komfortabelt gjennom sommeren, men det blir for kjølig. Det kan uansett være veldig fint å starte med våtdrakt gjennom sommeren og så se hvor lyst man har til å fortsette utover høsten når det blir kaldere.

Vrak-oldenburg
Foto: Mikkel Stokke

To gode regler å leve etter:

  • Dykk alltid to eller flere sammen i team. Både ved fridykking og sportsdykking kan mye skje under vann eller i overflaten så det er viktig at du ikke er alene!

 

  • Ha en person i båten. Det er nedtur ankerfestet er sluppet når du ligger langt fra land. Det er også bra å ha noen i båten om noe skulle skje under eller etter dykket.

 

 

Vil du vite mer om dykking, kan du besøke Norges Dykkerforbund her:

https://ndf.no

https://ndf.no/Klubbkartet

https://www.dykking.no/bransjeregister

Endret: 18.05.2020