Lydløst & sporty med seil

Du behøver ikke ha motor for å komme deg frem på sjøen. Seiling er lydløst, sporty og involverende! Og slett ikke vanskelig å lære seg.

Seiling er alt fra tur- og hyggeseiling til regatta og konkurranse. Du kan seile alene (solo) eller sammen med venner og familie. Å stoppe motoren, heise seil og høre bølgene, fuglene og piskingen fra kjølvannet er en ubeskrivelig frihetsfølelse. Ikke minst handler det om å seile fra et sted til et annet, uten å bruke en liter drivstoff – og jobbe med naturkreftene.

Turseiling

Du kan gå til anskaffelse av en liten seiljolle for å ha på hytta eller i byfjorden, eller gå for en turseiler som kan brukes til dags- og ferieturer. Husk at seiling er en veldig familieinvolverende aktivitet! Dessuten finnes det mange rimelige, brukte seilbåter mellom 28 og 40 fot i markedet til en gunstig inngangsbillett – med mye volum under dekk for en større familie.

Regattaseiling

I Norge er konkurranseseiling organisert gjennom Norges Seilforbund, som er tilknyttet Norges Idrettsforbund, og har seilforeninger som medlemmer. Disse arrangerer en rekke forskjellige regattaer i løpet av et år. Den største er Kongelig Norsk Seilforening (KNS), som blant annet arrangerer verdens største overnatten-regatta, Færderseilasen. Mange seilforeninger har uformelle ettermiddagsseilas på hverdager. Noen regattaer arrangeres kun for en spesifikk båtklasse, mens andre har forskjellige klasser – eller er åpne for alle.

En trend er de mer uformelle turklassene – der det viktigste målet er å delta. Her kan du ta med venner og familie og gjerne være med på det sosiale i etterkant. Om du bare er nysgjerrig på seiling, finnes det alltid en regattabåt som mangler mannskap – og dessuten tilbyr flere seilforeninger «bag-seiling», der du låner båt og eventuelt utstyr for hver regatta.

Å stoppe motoren, heise seil og høre bølgene, fuglene og piskingen fra kjølvannet er en ubeskrivelig frihetsfølelse.

Annonse

Meld deg inn i en seilforening

Vårt beste tips til både erfarne og nybegynneren er å melde seg inn i en seilforening i nærheten av der du bor. En seilforening

  • Har gjerne bryggeplasser og klubbhus for utleie
  • Arrangerer foredrag og erfaringsutvekslinger
  • Driver seilskole og annen opplæring
Endret: 18.05.2020