Flyttet i båt:
– En herlig følelse
Dette er en populær serie, mange tenker tanken, men de færreste realiserer drømmen. Det er sikkert mange grunner for det... Hovedsaken er kanskje mangel på virkelig gode vinterhavner.
Pussig, egentlig, at vi i Norge ikke bygger mer med det for øyet. At ivrige båteiere, som har dårlig samvittighet når båten ikke brukes, eller som virkelig elsker å være i båten sin, ikke har den muligheten en skikkelig helårshavn ville tilby. Og med skikkelig, mener jeg ordnede forhold, slik at alle ville føle seg trygge og uten bråk.

Plass til bilen, helårsvann, septikavsug og vakttjeneste. Er det et marked i Norge for dette, mon tro? Du kjøper deg inn i havna.
Det finnes utallige eksempler på slike, både i Europa og USA. Men, det finnes havner i Norge som tillater å bo der. Dog i enklere former. En av dem er gjestehavna i Horten. En innbydende, trivelig havn, beliggende midt i byen, rett ved siden av Bastø-fergene.

Alle fasiliteter
Det er her vi møter Julie Marie og Thomas Grønstad. De kjøpte sin Fairline Squadron 50 i februar og flyttet rett inn etter å ha solgt huset sitt i Horten.
Jeg skjønner at det går an å bo her. En veldig flott båt, god plass, tre lugarer, to bad, helelektrisk (230V) bysse, isolert, og med god varme.
– Ja, her koser vi oss, og trives. Det er seks andre i denne havna som har valgt denne boformen, og det er jo en trygghet. Ikke har vi kjellerbod eller loftsbod som er stappfulle med unødige ting. Det vi trenger, har vi om bord. En deilig følelse, forteller de to.

Forutsigbart
Det blir som å bo på hytta, være selvhjulpen. Og med 600 liter ferskvann, 2 000 liter diesel og kraftig generator, kan Julie og Thomas greie seg lenge. Mye billigere enn eget hus er det også.
– Vi har en forutsigbar husleie på 3 500 kroner i måneden. Inklusiv strøm. Skulle vi fortsette å ha både hus og båt, får vi ikke den samme friheten. Vi ville ha dårlig samvittighet for den ustelte plenen og hagen. Fasaden skulle vel ha blitt vasket?

Thomas er faglært elektriker. Det er en fordel. Det er alltid noe som skal fikses eller utbedres i en båt. Vi kjenner oss igjen, ikke sant?
Vv-bereder, pakninger, koblinger eller ny type LED-lys, kanskje? Når du er faglært i et fag, er du vanligvis ganske god i de andre yrkene også. Eller jobber med noen som er.
Stadig på tur
Julie Marie jobber i barnehage. – Boformen vår passer nok ikke så godt med småbarn. Min jobb er nok et godt prevensjonsmiddel, forteller hun. Smilet sitter løst nå.
– Ellers er det klart stor forskjell på sommer og vinter i båt. Men, jeg stortrives. Det er jo Thomas som har gått gradene i båttype og størrelse. Jeg, personlig, ville nok ikke trives med mindre båt eller mindre «luksus», i forhold til et hus, selv om kjærligheten er stor.
– Når venner ringer og spør om vi skal møtes på fjorden et sted, skal det mye til om ikke fortøyningene ligger på brygge kort tid etter. Jeg er Thomas evig takknemlig som fikk meg med på dette. Selv er jeg fra Moss, tok bare fergen over og inn i båten. Horten er en trivelig by, og havnevesenet gjør en god jobb for oss båtboere. Toalettene og dusjene er rene og ordentlige. Det blir strødd og måkt. Deilig å kunne skryte av omgivelsene, og når de ansvarlige gjør en god jobb.
«Vår, sommer og høst benyttes fullt ut. Det er da vi lader våre inn-vendige batterier til å møte de tre vintermånedene.»
Saken er skrevet av Bjørn Eckhardt