– Herlig - jeg bor i båt!

Jeg er på vei til henne. Hun bor i en skikkelig båt, en Jeanneau 49. De fleste i Oslo-området har nok hørt om La-Sa Båt og Motor. I Bestumkilen. Dette er et velrennomert båtfirma rett utenfor Oslo. Det er her Randy Nielsen bor og regjerer.

11
Herfra fakturerer jeg mye…

– Her fikk jeg jobb som havnesjef. Nåja, det høres fint ut, og kanskje er det det? Jeg holder orden på 70 båter. 17 av dem er beboer-båter. Alle skal ha strøm og vann. Alle skal betale, og fakturaer for båtplasser og strøm er en del av min jobb. Hittil ingen klager. Det er deilig. Her er det orden, ingen rølp. Jeg er nok litt rastløs. Liker at det skjer mye. Og det gjør det. Jeg har gått en hard skole som skiinstruktør hos Tomm Murstad, og på Sjøleiren på Høyerholmen. Jeg har mye å takke ham for. Derfra var ikke veien så lang til å bli spurt om å være delivery-skipper i den store verden. Hva jeg har opplevd(!), forteller Randy.

10

Bor i båt

– Men, å bo i båt er fantastisk. Friheten, det å nedskalere eiendelene. Å føle seg fri fra mye av det materialistiske, er herlig. Jeg har frihet, nå med voksne barn, til å oppnå en livskvalitet, full av opplevelser. Til sommeren skal jeg være skipper i Middelhavet, og fra oktober skipper til Karibia. Kunder vil seile ARC-regattaen via Kapp Verde. Og det skal de få lov til…

Jeg har bodd i båt 15 av de siste 20 årene. Det kan anbefales! Det passer ikke for alle, men for alle dem som ikke vil leve livet sitt innenfor A4-kvadratet.

Annonse
5

Naboskap

– Naboskapet må jeg fremholde. Alle har de samme behov. Privatliv og sosialt liv. Vi møtes alle på brygga. Enten det er snømåking, eller nabobåten som trenger en håndsrekning med fortøyning, kanskje. Vi er ikke i samme båt. Men det er jammen ikke langt unna.

Det jeg synes er rart, er at det ikke ennå er etablert en egen bohavn. Hvor all infrastruktur er på plass. Strømposter med normaltilgang på ampere. Varmekabler i vannslangene, er et annet stikkord. Sanitærforhold eller slamsuging ved hver båt, eller parkering til bil.

13
Her bor Randy Nielsen.

Randy er engasjert nå. – Ja, i utlandet er dette vanlig. Hvorfor har vi ikke fått det til? Det er mange nok av oss. Normale mennesker bruker det meste av sin inntekt på å bo. Det kunne vi gjort også. Men, det kommer nok…

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2019, og er skrevet av Bjørn Eckhardt

Endret: 21.05.2020