Går nye veier med bruktbåt

Lars Huse har 17 års erfaring fra bil- og båtmarkedet, og har de siste 3 årene utelukkende konsentrert seg om sin store lidenskap – båt.

På et industriområde ved E6 i Moss har Lars Huse etablert seg med selskapet Båtformidling AS, i samme bygg som Marinepartner AS. Sistnevnte bidrar til at de brukte båtene blir skinnende blanke før overlevering til ny eier.

 Lars har valgt å spesialisere seg på brukte båter, som han enten kjøper for egen regning og selger videre, eller tar inn som megleroppdrag. Han samarbeider også med nybåtforhandlere og andre båtmeglere rundt oppkjøp av brukte båter. I fjor endte antall solgte båter på 75 stk, hvorav 10 var meglingsoppdrag.

Annonse

– Vi har opplevd etableringen av selskapet som nybrottsarbeid her i Norge. Nedover på kontinentet og i USA har det vært vanlig med rendyrkede bruktbåtforretninger i mange år. Konseptet med en profesjonell båtbutikk – som har bruktbåt som eneste forretningsområde – har vært mer eller mindre fraværende i Norsk båtbransje, forklarer han.

2021-04-06 11.23.21
Lars Huse (39) har gjort lidenskap og hobby til jobb.

Høy etterspørsel

I et svært hett (brukt)båtmarked er det nok å henge fingrene i før den store sesongstarten. – De kurante båtene forsvinner ut døra igjen bare kort tid etter at de er annonsert. Akkurat nå er den store utfordringen å få tak i nok båter for salg, forteller Huse engasjert. Etter å ha fulgt markedet tett, har han aldri opplevd maken til etterspørsel.

 – Nå er det selgers marked i volumsegmentet av båter. Her er det aller størst etterspørsel etter dagsturbåter mellom 18 og 23 fot. 

Annonse

Stiger i pris

Jeg ser noen eksempler på båter jeg solgte våren 2019, som har vesentlig høyere salgspris nå. For eksempel en Flipper 760 DC, som med ”feil” motor gikk for 499 000 kroner da, i et relativt normalt marked. Denne ble lagt ut igjen for 690 000 kroner nå i mai, og merket med ”solgt” like etterpå. Det sier litt om at markedet er støvsugd for denne typen båter, og mange er villig til å betale godt.

Jeg har opplevd at folk tjener penger på bruktbåten sin tidligere, men ikke med den bratte kurven som har vært nå, forteller Huse. Han forteller om et glødende bruktbåtmarked gjennom høsten og vinteren, som har blitt ytterligere forsterket denne våren.

2021-04-06 11.23.56
Lars Huse og Båtformidling samarbeider med båtforhandlere, og kjøper brukte båter fra privatkunder, i tillegg til megling.

 De mest kurante båtene har kort liggetid før de bytter eier. – Jeg la ut en Askeladden C6 i april, og samme formiddag ble det budrunde mellom tre interessenter. Vi har de siste ukene solgt flere båter i løpet av 1-2 timer etter at annonsen er publisert. Som kjøper bør du med andre ord være rask på labben, og helst lage deg et autosøk på Finn.no med pushvarsel til mobilen. Og du kan fortsatt gjøre et godt kjøp, forteller han, og benytter anledningen til å komme med et stalltips til helt ferske båteiere:

 – Start med noe som er enkelt, og ikke for gammelt, gjerne maksimalt femten år eller nyere, og fortrinnsvis med en 4-takts utenbordsmotor på hekken. Og det er som regel alltid safe å velge kjente merker, forteller Lars, som har opplevd en stor økning av førstegangskjøpere under koronapandemien. Han anslår at 30 % av kundene er helt ferske.

 Hva slags båter kjøper du typisk inn for egen regning?

– Volumet for vår del er båter mellom 16 og 25 fot med utenbordsmotor, og vi kjøper oftest båter inntil 500 000 kroner, som er nyere enn femten år gamle. Båter over 25 fot blir gjerne meglingsoppdrag.

 

Hva tror du skjer når koronasituasjonen stabiliserer seg?

– Markedet og prisene har jo vært ganske ellevilt nå, men jeg tror ikke det er snakk om en boble. Vi skal ikke tilbake til prisnivået som var før corona. Jeg tror det vil stabilisere seg på et nivå som er betydelig høyere enn det har vært. Nybåtprisene stiger, som følge av dyrere råvarer i produksjonen, og bruktmarkedet følger etter. Jeg har eksempelvis alltid stusset over hvorfor bruktbåtprisene er høyere i Sverige og Danmark. Nå er kanskje prisene i det norske markedet løftet på tilnærmet riktig nivå, avslutter Huse.

Endret: 04.06.2021