Hugos lages av far og sønn på 13,5 kvadratmeter

Mye har skjedd siden grunnleggeren, Thorleif Sørensen hadde med seg en oppskrift hjem til Norge etter sitt studieopphold i Sveits i 1925. Frem til nå, har Hugos vært et produkt mange båteiere er kjent med og bruker for å fjerne smuss, skitt, tjæreflekker og verre ting. Selv jeg, som er født i 1992, har brukt dette produktet på sommeren når familien skulle gjøre klar skjærgårdsjeepen på hytta. Etter å ha produsert i Fredrikstad i alle år, produseres det nå tusenvis av bokser hvert år hos svigersønnen til en av de tidligere driverne. Stedet er Kristiansand, og den kjente rensepastaen blir lagd på 13,5 kvadratmeter.

Det som driver meg er alle de flotte tilbakemeldingene vi får fra butikkene og kundene.

Nå er det Svein Egil Grosås som har tatt over ansvaret for produksjon fra sin svigerfar. Hugos var først brukt som såpe til å vaske bad og fliser, men båtfolket snappet opp at dette var et produkt som også kunne brukes til båt på 1970-tallet. Etter den tid har Hugos produsert produkt for båt også. Svein sin svigerfar, Per Tjelsbo, tok over Hugos i 1979 og ga seg i 2017. Svein måtte da læres opp i hvordan han lagde Hugos – en hemmelig oppskrift, og hvordan man blandet det sammen for å få det perfekt.

– Før vi fikk små bokser, ble det produsert på 3-liters bøtter, men de fant ut at det er enklere for båtfolk å kjøpe små bokser slik det er i dag, forteller Svein.

IMG_0160_red
Far og sønn i produksjonen.

Kjenner historien

Før han begynte å produsere selv, hadde Svein solgt Hugos for svigerfaren. Han og kona introduserte Hugos for butikkene i Kristiansand i 1987. Det var ingen som visste om Hugos i Kristiansand før dette.

Nå lager de ca 10.000 bokser i året hjemme, i en ny «bod» som Svein selv har bygd, kun 5 meter fra hjemmets hoveddør. Kort vei til jobb.

– Det er alltid deilig å gå hjem for å ta seg en kaffe og en matbit mens ingrediensene står i blandemaskinen i cirka 3 timer, forteller Svein.

IMG_0134_red
Hugos klar for en båteier.

Svein og familien har selv en seilbåt de bruker på ferier, så produktet brukes hele tiden av produsenten selv.

– Det som driver meg er alle de flotte tilbakemeldingene vi får fra butikkene og kundene, forteller Svein.

Annonse

Endret

Forskjellen på Hugos i dag er bedre kvalitet på voksen. Før brukte de stearinvoks, nå bruker de flytende voks. Dette har gjort Hugos vesentlig bedre, kan Svein fortelle.

Det er kun Svein og sønnen Jonas som produserer og driver Hugos i dag. De kan ikke leve av å produsere Hugos, så dette gjøres ved siden av jobb. Hver lørdag lager de 500 nye bokser med Hugos som skal ut i butikkhyllene. De bruker en gammel bakemaskin fra 1930 for å blande alle ingrediensene sammen. Den har gått i arv, og har kun blitt brukt til å produsere Hugos siden 1937.

– En gammel sliter som aldri går i stykker, forteller Svein.

IMG_0138_red
Den gamle bakermaskinen fra 1930 som brukes til å blande ingrediensene sammen slik at det til slutt blir Hugos.

Det er gjort noen modifikasjoner på maskinen, en «slikkepott» har blitt installert for å elte blandingen. Før måtte de bruke spade. Etter det hele er ferdig blandet, må Hugosen tappes i boksene. Her bruker de en gammel pølsemaskin. Før brukte de slikkepott for å stappe det oppi boksene fra bakemaskinen. Det tok litt lenger tid enn når de gjør det med pølsemaskinen. Nå bruker to mann ca 7 timer på å fylle 500 bokser med hele blandingen fra en gryte.

Alt arbeid er manuelt. Pakking av bokser og esker, samt den siste finishen når lokket settes på etter at Hugosen er trykket ned i boksen. En fin bevegelse som renser toppen av pastaen slik at den ser fin ut når du åpner boksen for å bruke Hugos.

Endret: 08.07.2020