Med Suzuki påhengsmotorer i 50 år

I år fyller Suzuki påhengsmotorer femti år i Norge – og Leeres Motorsport i Fredrikstad er faktisk Europas eldste forhandler. De har vært med siden starten – og utviklet seg med tiden.

Kurt Leere (49) tar oss stolt i mot i de store butikklokalene i Mosseveien, helt nede ved elva. Hans far startet for 58 år siden som MC-forhandler i plankebyen. På førti kvadrat butikkflate presenterte han motorsykler, hjelmer, og etter hvert påhengsmotorer fra Suzuki. Ja, faktisk som en av landets aller første – og nå eldste. Nøyaktig samme år som dagens importør, Erling Sande AS, startet importen av det japanske motormerket – for femti år siden.

Den utrolig flotte skjærgården vi har rett utenfor døra, i rolige omgivelser, er fantastiske salgsargumenter for båtbransjen.

IMG_4264
Lukkede styrhusbåter har vært en klar trend de siste åtte – ti årene, noe som var helt utenkelig bare for tolv år siden. Kurt Leere selger mange slike i året.

Økte båtsalget

Ettersom firmaet vokste seg ut av det ene lokalet etter det andre, ble også båtsalg en større del av virksomheten. Leeres var innom flere forskjellige merker, deriblant «Otto» fra Grimstad og Terhi-båtene, og på midten av 90-tallet fikk båtsalget et skikkelig oppsving takket være forhandlerstatusen på Askeladden – et merke de fortsatt står støtt med i dag.

I 2000 flyttet båtavdelingen til egne, sjønære lokaler – side om side med MC-butikken, noe som ga grobunn for ytterligere vekst og ekspansjon. – Det ga muligheten for å skape en avdeling for marine med økt satsning på flere båtmerker, marineverksted og kundelevering med eget bryggeanlegg, forteller Kurt. Han har jobbet i familiebedriften siden ungdomsårene – og de siste som leder av marineavdelingen. Og her har det skjedd mye de siste årene.

Nå teller sortimentet ni ulike båtmerker – fra små gummibåter og RIBer til styrhusbåter og daycruiser, alt fra 8 til 26 fot – alle til felles at de kan håndteres på tilhenger. Leeres fører både Suzuki og Mercury sine påhengsmotorer, og har eget marineverksted med tre ansatte. På kontoret til Kurt henger flere forhandlerpriser fra de to importørene det handles med, og vitner om en stabil og god utvikling.

Annonse

Eget båthotell

– Vi har vært lojale og satset på noen merker. Askeladden og Uttern har fulgt oss i lang tid. Uttern var vi blant de første som solgte her i Østfold, og er på salgstoppen her på huset. Det har vært gode og stabile merker som har fulgt trendene i markedet. Det være seg styrhusbåter, påhengsmotor på akterspeilet og større motorer. For tretti år siden var gjerne den første båten en fjorten-foter med 30 hester, mens den i dag kanskje begynner på 20 fot og med 115 hestekrefter, sier Leere. Han ser også klare tegn på at flere ønsker å bruke mindre tid på selve båtholdet, noe som har gitt et nytt og viktig forretningsbein til butikken – nemlig båtopplag og service.

For å vise oss den store satsningen blir vi derfor med Kurt til Råde, noen kilometer unna butikken. Her har Leeres Motorsport bygget båthotell og vaskehall, skreddersydd til formålet. Inne er det plass til cirka 96 båter, i tillegg til plassene utvendig. I år teller Kurt hele 170 båter i opplag.

Annonse

– Vi tror fritidsbåtliv i Norge bare kommer til å øke med årene. Den utrolig flotte skjærgården vi har rett utenfor døra, i rolige omgivelser, er fantastiske salgsargumenter for båtbransjen. Det skjer mye i bransjen vår, med nye produkter og teknologi. Som forhandler er det viktig at vi oppdaterer oss, både ved å delta på forhandlermøter og båtmesser i inn- og utland, samt besøke produsentene. Dessuten har vi god dialog med bransjekollegaer her i Fredrikstad og resten av landet. Vi er jo til for at folk skal få realisert drømmene sine på sjøen.

Artikkelen sto på trykk i Båtglede øst i 2018

Endret: 08.07.2020