RS Noatun styrker sikkerheten langs kysten

Vinteren har satt sitt preg på idylliske Horten. Vi er på vei til Redningsselskapets nye opplevelses- og kompetansesenter utenfor Horten. Det ligger perfekt til, rett på innsiden av Bastøy, 3 nm nord for Åsgårdstrand – nærmere bestemt på Langgrunn. Et moderne senter som skal gi sjøfolk det beste påfyllet av kompetanse for å ferdes trygt på havet.

Vi blir tatt i mot av en stolt Frode Pedersen, som ønsker oss velkommen til et bygg som ikke bare ser moderne ut, men også innehar det siste vi kan tenke oss av ny teknologi. Kommunikasjonssjefen viser at han gleder seg til å vise meg og leserne rundt i praktbygget. Alle redningsskøytene har RS foran navnet sitt. Bygget på Langgrunn er intet unntak. RS Noatun skal styrke Redningsselskapets fokus på sjøredning og i tillegg vil barn og unge få tilbud om opplæring i sjøvett gjennom aktiviteter. Senteret har også smakfulle «lugarer» for overnatting. Det tilbys kurs, overnatting og opplevelser for bedrifter og besøkende i maritime omgivelser. Jeg må legge til at jeg koste meg der jeg gikk rundt og gjorde meg kjent. Et senter Redningsselskapets ansatte kan være stolte av.

Vi skal avholde en egen regatta her til sommeren. Nærmere bestemt til St. Hans.

Flytter inn

Nå er det ikke senteret i seg selv som skal være fokuset, men innholdet som tilbys. «Om bord» i RS Noatun finner vi også et mannskap som skal utføre ulike oppgaver. RS Småbåtregisteret, RS Sjøredningsskolen, RS Kundesenteret, RS Simulatorsenteret og Sjøredningskorpset i Horten er faste aktører på senteret. I tillegg finner vi klasse- og møterom, en stor konferanseavdeling til 120 personer, 10 flotte lugarer (hotellrom), restaurant- og selskapslokaler med kapasitet opp til 150 personer og tre lavvoer med overnattingsplasser.

Annonse
Frode i sim 2-edit
Avansert simulator: Her viser Frode Pedersen oss en av Europas mest avanserte skipssimultorer. Undertegnede fikk også prøve spakene. Det å sitte i førersete og betjene en av Europas mest avanserte skipssimulatorer var bare «digg». Mens personalet sitter i naborommet og gir meg vind og krevende situasjoner med rikelig med bølger, rednings- helikopter som kommer ned rett ved båten og et stort skip skal passere meg under en bro, gir meg nok å holde fingere i.
L1000498-edit
Sjøredningsskolen: Ute i kanalen ligger redningsbåtene klare for fall. Her kan det trenes i realistiske situasjoner.

Avansert skipssimulator

Da vi var på senteret var det yrende liv i alle deler av bygget. Halve besetningen på redningsskøytene var på kurs og fikk styrket sin kompetanse. Vi fikk også anledning til å prøve den avanserte skipssimulatoren, som er en av Europas mest avanserte. Her i disse simulatorrommene og i digitale klasserom vil sjøfolk få mer kunnskap og trening i utsatte situasjoner. Dette vil til syvende og sist komme oss fritidsbåt-folk til gode.

Ved siden av den store hovedbygningen finner vi en kanal som kommer inn fra Oslofjorden. I midten ligger frivillighetsbygget. Her vil det frivillige sjøredningskorpset i Horten ha sin base. Frode Pedersen forteller at det vil legges til rette for uteaktiviteter i kanalbassenget hvor dybden er perfekt for vanntrening for barn og unge. Og helt beskyttet for vær og vind.

IMG_1781
Mannskap på kurs: Mannskapene på redningsskøytene er på samling i Horten og får seg en velfortjent matbit i det store restaurant-/selskapslokalet.
L1000524-edit
Medlemskap: Eva Holm Grasto og de andre kollegene jobber i kundesenteret og Småbåtregisteret. Her har de en moderne arbeidsplass med praktfull utsikt utover Oslofjorden.

«Tunets dag»

Nederst mot havnen finner vi et eget aktivitetsbygg knyttet opp mot RS Sjøredningsskolen. Her er aktiviteter med undervisnings- og aktivitetsrom, garderober, klasserom og kontorfasiliteter. Vi opplever at RS Noatun har fanget det meste av Redningsselskapets aktiviteter. Når isen smelter i kanalen og snøen byttes ut mot grønt spirende gress, vil RS Noatun skinne mot Oslofjorden og lokke båtfolket inn til aktiviteter. – Det er også planen, nikker Frode. – Vi skal avholde en egen regatta her til sommeren. Nærmere bestemt til St. Hans. Freddy Kalas skal underholde og vi skal skape aktiviteter her rundt RS Noatun og få båtfolket til å trives. Vi har planlagt en fin regattabane herfra og ned mot Tønsberg-kanten. Hele arrangementet har fått navnet «Tunets dag». Her vil vi få et flott St. Hans-bål, grilling ved kanalen og et familiearrangement som vi håper båtfolket vil trives med, avslutter han.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2018, og er skrevet av Astor

Endret: 22.05.2020