Sirup, messing, klær & båtutstyr i generasjoner

Siden Sverre Eidsvik grunnla skipshandleren i Apotekergata i Ålesund i 1931, har majoriteten av de mange skipshandlerne lagt inn årene. Det har ikke Eidsvik-familien, og fortsatt leveres båtutstyr og maritime artikler til fiske- og fritidsflåten.

Folk besøker skipshandleren midt i jugendbyen Ålesund gjennom hele denne høstdagen. Dørbjella ringer og inn kommer lokale fiskere, fritidsbåteiere og turister. I butikken lukter det alt fra hampetau og tjære til jernvarer, og det er lett å forstå at det sitter mye historie i veggene, men ikke minst at nye generasjoner har fått sette sitt preg på butikken.

I dag er det store proviantlageret med fryserom fylt til randen med porselen, båtklær fra blant annet Helly Hansen og regntøy fra Ålesund Oljeklede.

Annonse

Å vandre rundt hos Skipshandler Sverre Eidsvik er en liten opplevelse i seg selv, og minner langt ifra om en vanlig båtutstyrsforretning. Sjakler og jernvare i de fleste dimensjoner, modeller av maritime fyr, seilbåter og gaveartikler, hylle på hylle med fiskeutstyr – og ikke minst et bredt utvalg av maritime fritidsklær og regntøy. Det er tydelig at tredje generasjon butikksjef Solveig Eidsvik har fått tilføre den tradisjonsrike skipshandleren noe nytt.

DSC_3196
Solveig er butikksjef og har blant annet fokusert på maritim bekledning i alle farger og fasonger.

Forpleiningsdagbøker

– Til fiskebåter og oppdrettsanlegg leverer vi tauverk, jernvare og gjerne mer særegne ting enn det fritidsbåtflåten etterspør. Et eksempel er slingreduken som folk gjerne kjøper i små brikker med anker på. Selv om vi har det også, selges gjerne disse i hele ruller. Et annet eksempel er store dekksdagbøker, forpleiningsdagbøker og maskindagbøker som fiskebåtene har om bord, forskjellige kniver – som denne flåkniven for hvalfangst, hansker og liknende. Vi har også besøk av mannskap som kommer innom butikken, forteller Solveig Eidsvik.

– Og de kan gjerne ringe om kvelden også, og da låser vi opp eller kjører ut. Men det er selvfølgelig ikke til å legge skjul på at både varene i butikken og aktiviteten fra slike båter har endret seg kraftig gjennom alle disse årene. Nå har flere av fiskebåtene blitt så store at de går direkte til større, spesialiserte leverandører, og har mer om bord av proviant og det hele, forteller hun.

DSC_3261-edit

De fiskebåtkundene som kommer hit er både fra nord og sør, og en og annen båt fra utlandet – spesielt Shetland, Irland og Scotland. – Flere av dem kommer tilbake år etter år, til og med har de samme mannskap. Flere har vært her i tretti år, forteller hun.

 

DSC_3238
Arve Eidsvik har et kontor fullt av gammel fiskerihistorie.

87 år

Det var bestefaren til Solveig, Sverre Eidsvik, som startet skipshandleren – på samme adresse som i dag, for 87 år siden.

– Han begynte med linekroker og som utstyrsleverandør til de mange fiskebåtene – og var en av åtte slike butikker bare i Ålesund. Ja i Norge fantes det trolig et hundretalls. Utover 50-årene ble tidene virkelig gode. Enorme sildefangster og 80 000 fiskere gjorde sitt. Du kunne nærmest gå tørrskodd over Brosundet her, og det var en voldsom aktivitet mellom skipshandlerne. Båtene var mindre, men det var mange flere folk. Det var mye manuelt arbeid og stort behov for mat og utstyr. Etter hvert begynte fiskebåtene å gå til Grønland og ishavet. Det var lange båtturer på mer enn et halvt år som krevde store mengder proviant, og vi ble en av de største skipshandlerne i Ålesund. Det gikk spesielt mye av sirup, mel, salt, sukker og tørkede grønnsaker, forteller Solveig.

I 1961 overtok Solveigs far – Arve Eidsvik – som i en alder av 83 år er daglig innom og ekspederer kunder, og i dag møter vi både Arve, Solveig og hennes sønn og 4. generasjon Erlend i butikken. Alle er de vokst opp i butikken. – Jeg har vært her i alle fall siden jeg var to år. Da satt jeg på gulvet og telte korker, forteller Arve til oss. På kontoret hans ligger fortsatt de gamle «handlebøkene» fra de gylne årene med oversikt over alt båtene handlet før de reiste ut på fiske – og veggene er fullspekket med norsk fiskerihistorie.

Annonse
DSC_3259
Typisk fritid? Slingeduk i metervis. Kanskje mer forbeholdt yrkesfiskerne.

Fra proviant til båtklær

Proviant sluttet skipshandleren med for cirka ti år siden. I dag er det store proviantlageret med fryserom fylt til randen med porselen, båtklær fra blant annet Helly Hansen og regntøy fra Ålesund Oljeklede.

– Vi nekter å gi oss, og har tilført butikken nye varer innen det maritime. Derfor har vi besøk av turister så vel som fiskebåtredere. Vi kaller oss fortsatt for skipshandler, men jeg vil nok mer kategorisere oss som en bred båtutstyrsbutikk. Vi handler også mange av varene våre gjennom Watski og tilhører de. Jeg vil tippe omsetningen er delt på midten mellom kassesalg og faktura – og det er ikke til å legge skjul på at det å drive slik, handler i stor grad om lidenskap og entusiasme, røper Eidsvik.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2018, og er skrevet av Vetle Børresen

Endret: 22.05.2020