Med go`lyd fra «Gamle Øksnesværing»

De tøffer ut Drammensfjorden så snart sjansen byr seg, familien Sandli fra Krogstadelva, utenfor Drammen. Den velstelte kutteren får folk til å snu seg i det den siger ut Svelvikstrømmen på vei til nye tokter.

Fra motoren kommer den herlige go`lyden vi liker fra slike fartøy. Vi møtte de i gjestehavna på Oscarsborg ved Drøbak i høstferien. Ombord koste jentene Idun (10) og Ane (7) seg sammen med ungene fra nabobåtene ved brygga.

 

«Gamle Øksnesværing» ble sjøsatt hos båtbygger Ole Olsen & Sønn i Rognan i Nordland i 1965. Den 56 fots store kutteren er trolig en av de siste kutterne som ble bygget langs norskekysten. Hun er bygget i furu på furuspant og har en Callesen-maskin fra 1997 installert i maskinrommet. En go`lyd som vi liker å høre komme tøffende. Den firesylindrede motoren på 240 hester bringer kutteren opp i en marsjfart på 8,5 knop.

Frokstbordet
Frokostbordet: Ingen sure miner her ved frokostbordet tidlig en søndag morgen. Familien Sandli har stor boltreplass ombord i «Gamle Øksnesværing». Den kombinerte salongen og pantry ombord har Tommy stått for selv. Den gamle garnbingen som var her tidligere har nå blitt et koselig oppholdsrom for familien fra Krokstadelva. Her holder også Gyldenløve Skuteforening sine møter når de er samlet, forteller Tommy til Båtens Verden.

Egen lekeplass

Cathrine og Tommy Sandli fra Krokstadelva har lagt ned en masse timer på å få kutteren slik at de kan bo bekvemt ombord. Den gamle garnbingen på akterdekket har måtte vike plass for en koselig salong med pantry med en liten trapp opp til styrhuset. Med seg har Cathrine (37) og Tommy (38) tre barn hvor den yngste bare er åtte måneder. Vesle Erik har allerede blitt fortrolig med lydene ombord i «Gamle Øksnesværing». Søstrene Ida og Ane trenger ikke savne lekeparker når de skal få tiden til å gå ombord. Tau å klatre i er det nok av og de mestrer allerede å kunne turne i disse. Ungene fra nabobåtene er også med der de ligger ved gjestehavna på Oscarsborg.

 

– Vi ligger egentlig ikke mye i gjestehavn, forteller Tommy til Båtens Verden. Det blir nok for kostbart i lengden med en 56 fots kutter. Vi ligger mye på svai og trives godt med det, forteller han.

Ute hele tiden

«Gamle Øksnesværing» har hjemmehavn på Gyldenløve Skutebrygge i Drammen, hvor Tommy er valgt til leder for foreningen. Tommy er elektriker, mens Cathrine er utdannet lærer. Nå har hun permisjon og tar seg av minstemann Erik.

 

Vi spør Tommy hva kutteren het før de overtok den? – Jeg har ikke den fulle oversikt, forteller han, men den het i alle fall «Øksnesværing», «Solveig Irene» og «Kjell Åge». Han forteller at i ferien til jentene drar de ofte ut med båten. – Høstferien pleier å gå hit til Oscarsborg, forteller han. I sommer var vi ved Søgne nede på Sørlandet. Vi benytter oss så ofte som mulig å komme oss utpå. I vinter dro vi ut tredje juledag og var tilbake når jentene skulle begynne på skolen. I påskeferien er vi ofte med båtvenner nedover mot Koster i regi av foreningen NauticaSchrzofrenia hvor vi er medlem.

Annonse

En 56 fots stor kutter krever også stell. Slippsetting foregår enten på Engelsviken Slipp eller ved Loggen i Tønsberg. Den siste tilhører Forbundet Kystens kystlag i Tønsberg. Familien Sandli er også selvsagt medlemmer i Forbundet Kysten.

 

Kutteren er fem og en halv meter bred og stikker to meter og åtti dypt. De forteller at de legger ned mellom femti og sytti tusen årlig i båtlivet, inklusive havneleie og drivstoffutgifter.  Vi spør om de ikke seg på andre båter når de har en så god og velstelt båt selv? – Jo, det gjør vi, selv om vi nå har hatt Gamle Øksnesværing i atten år. Den begynner å bli slik vi ønsker den skal bli, forteller Tommy. Med tre kubikk med drivstoff og nesten to kubikk med ferskvann klarer de seg lenge utpå uten å måtte gå til kai for i bunkre.

Vi benytter oss så ofte som mulig å komme oss utpå. I vinter dro vi ut tredje juledag og var tilbake når jentene skulle begynne på skolen.

Nitti døgn

Ombord i byssa har familien en stort kjøleskap, fryser og stekeovn. Ingenting mangler. I fjor hadde familien over nitti overnattingsdøgn ombord. Over alt er det romslig med plass og ingen behøver å gå oppi hverandre. Jentene Idun og Ane er blitt skikkelige båtjenter og vet allerede mye om familiens båt. De forteller at de har sett «Gamle Øksnesværing» på YouTube.

 

Nede i maskinrommet holder Tommy det ryddig og rent. Den store Callesen-maskinen ruver. Den er tørr og ren og bærer preg av å være en yrkesmaskin som tåler å gå noen tusen timer. Med en marsjfart på 8,5 knop yter maskinen 325 omdreininger i minuttet. En traust sliter som sikkert vil glede Krogstadelva-familien mange gode år. Det er godt at kyst-Norge har slike familier som vet å ta vare på gamle fiskebåter og la de få et nytt liv som fritidsbåt. «Gamle Øksnesværing» er en av de som har mange gode år fremfor seg når den får godt stell slik Cathrine og Tommy har gitt den.

Ane og Idun
Ane og Idun: De er både søsken og to gode venninner, Ane (t.v.) og Idun der de leker ombord. Vi var sikre på å vite hvem som var hvem, men noterte ned at Idun har stripete genser. Neste dag lurte de fotografen med å bytte gensere. De elsker å posere for kameraet, båtjentene.

Fakta: Gamle Øksnesværing

Bygd hos Ole Olsen & Sønn i Rognan i Nordland i 1965
Lengde: 56 fot
Bredde: 5,50 m
Dybde: 2,80 m
Motor: 4 syl. Callesen 240 hk.
Dieseltank: 3 kubikk
Vanntank: 1,8 kubikk
Hjemmehavn: Gyldenløve Skutehavn i Drammen
Overnattingsdøgn i 2014: Over 90 døgn

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2015, skrevet av Astor

Endret: 18.05.2020