Michelle synger for båtlivet

De beste sommerminnene til Michelle Aavitsland (19) er med gitaren om bord på båtferie. Og resultatet er begynnelsen på en sangkarriere.

– Helt fra vi fikk vår første båt da jeg var ti år gammel har båtferier vært et viktig høydepunkt i løpet av sommeren. Vi gikk raskt fra vår første skjærgårsdsjeep til den båten vi har nå, så plutselig er det båtturer hele året rundt. De beste minnene er at jeg alltid har hatt med gitaren, og allerede første sommeren tok jeg den med ut på svabergene i Smögen og skrev låter i solnedgangen, bokstavelig talt, forteller Aavitsland med glimt i øyet. At låtskrivingen stammer herfra, er det liten tvil om for henne.

Skjermbilde 2016-11-03 kl. 20.14.10

Michelle er fremdeles med på båtturene, med gitaren fortsatt om bord. Mon tro hvordan de mange båtfolkene hun og familien treffer år etter år har merket en stor progresjon i sangene og musikken hennes. Nå er nemlig Michelle Aavitsland klar med sin tredje singel bare det siste året– og musikken er nå blitt heltid ved siden av bachelorstudiet i «Populærmusikk» på Westerdals.

Båt er blitt viktig for meg som inspirasjonskilde, nettopp fordi dette er ett av de få stedene man virkelig kan finne ro, samtidig som inspirasjon til nye låter.

Fra båtlivet

– Båt er blitt viktig for meg som inspirasjonskilde, nettopp fordi dette er ett av de få stedene man virkelig kan finne ro, samtidig som inspirasjon til nye låter. Man opplever så mye i løpet av et år, og når man kommer i en sånn setting hvor plutselig alt blir avslappet rundt deg, får man tid til å tenke, og det er da tekstene ofte kommer for min del, forteller hun. Og det er noe båtnaboer har fått merke opp gjennom årene.

Annonse

– Båtnaboer merker helt klart at jeg er ombord! Jeg skriver låter eller øver daglig på båtferien også, og sitter helst oppe på flybridgen og soler meg litt samtidig. Så det er nok mange som både frivillig og ufrivillig må høre på! Heldigvis pleier det å bli positivt mottatt, så det ender gjerne med «bryggekonserter» i de ulike havnene hvor alle som ønsker sosialt samvær og musikk, tar med seg et glass vin og en stol og samles i en stor klump midt på brygga på sommerkveldene. Da er det virkelig stemning å dra frem alle de svenske Taube- og Vresvjiik-visene jeg har lært i barndommen, for det er virkelig ikke en bedre setting å spille disse på, enn akkurat da, forteller hun.

Det var nettopp på båten hennes den splitter nye sangen «Never Change» ble til. En sommernatt for et år siden var Michelle om bord i båten i familiens Fairline Squadron, da hun begynte å nynne på det som skulle bli refrenget til låten. I løpet av en natt gjorde hun ferdig hele låten, og dagen etter tok hun med seg sin mor og far som fikk æren av å spille inn en amatørvideo til demoen hun hadde laget i havnen i Tanumstrand. Etter bare noen dager hadde videoen fått flere tusen visninger på YouTube, og ble derfor tatt av nettet. Michelle hadde nå et håp om at hun kanskje kunne gi den ut profesjonelt som en single istedenfor, og dermed få muligheten til å gi ut egne låter.

Skjermbilde 2016-11-03 kl. 20.14.41
Øving til konsert på Oscarsborg Havnekro – igjen til glede for gjestehavna og båtfolket.

– Det hele var et ganske magisk døgn egentlig. Melodien bare kom til meg sammen med teksten. Jeg var midt i en slags form for kjærlighetssorg hvor jeg følte meg ganske alene, så teksten er veldig personlig for meg. Men låten ble godkjent i studio, og var den første egne låten jeg tok med og viste frem, så i tillegg til at teksten er rett fra hjertet, betyr den også noe helt spesielt for meg på grunn av nettopp det.

Singlen «Never Change» er nå ute alle steder du lytter til musikk – med tilhørende musikkvideo. Denne er filmet ved hytta i Valdres, men for Michelle er det båten som er det personlige favorittstedet.

FB_IMG_1476301277558
Michelle har ofte intime bryggekonsert langs kysten om sommeren. Slik har hun gjort seg både kjent og bemerket blant flere båteiere.

– Etter hvert som årene har gått med båten, har jeg rett og slett blitt mer og mer glad i å være om bord. Både norske- og svenskekysten er favoritter, men Smögen er nok det absolutt vakreste. Solnedgangene ved svabergene på tuppen der må bare oppleves, og kan ikke forklares. Båtsertifikatet er allerede i boks for flere år siden, og jeg klarer til nød å legge til med båten vår også, selv om den er litt i største laget for min del med sine femti fot. Men, det perfekte hadde jo å vært å dele fremtiden med en som er like glad i sjø og båt som meg, som jeg kunne delt turene med. Da hadde jeg nok turt å kjøre alene etter hvert også, forteller hun.

FB_IMG_1476301533305
Michelle har alltid elsket båtlivet, og kjører her åtte år gammel rundt i familiens jolle.

Kjører selv

Bare nitten år gammel lager Michelle sine egne låter, og står til og med for utgivelsene selv.

– Det er viktig at musikken min består av låter med tekster jeg kan stå for, og som betyr noe for meg i den grad at jeg kan formidle dem rett fra hjertet. Jeg vil gi publikum noe ekte, og en liten bit av meg for hver eneste tekst de hører. Jeg elsker å bruke stemmen, så låtene går virkelig både mørkt og lyst om hverandre, gjerne innpakket som en vakker pop/ballade. Kommer du på konsertene mine, kan du derfor høre en rekke egenskrevne låter, i tillegg til noen popcovringer og ikke minst svenske viser fra Taube og Vresvjiik, som kanskje har blitt noe av det som er mest sært ved opptredende mine, avrunder hun.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2016, og er skrevet av Vetle Børresen

Endret: 18.05.2020