Båtnerden som får oss til å le

Øyvind heter han og gråt da han ble født. Det har han sluttet med. Nå får han oss andre til å le, stand-up-komikeren, kanskje enda bedre kjent som program-anker i Loven &Co sammen med Henriette Lien og Geir Schau på Radio Norge. Han er ikke bare Lovens lange arm, han er båtmann også. En skikkelig en.

– Ja, jeg er en båtnerd. Kan navnet på de fleste båttyper, vet stadig hvilken båt jeg skal ha neste gang. Vet hva slags jeg skal ha når jeg blir voksen…

CIMG2602
Loven liker et par glass vin eller flere. Etter seilasen. Dette tuller han ikke med. ”Det er alt for mange eksempler på nedsatt vurderingsevne, så vi hygger oss heller når vi kommer frem!”

– Jeg har stort sett hatt alle sommerferier i oppveksten på foreldrehytta i Holmsbu (ferieparadis i Drammensfjorden). Der lærte jeg å ro, ferdes i båt og ble oppdratt til å ha respekt for vannet. Jeg lærte å elske sjølivet. Fattern var aldri så keen som meg.

Som du skjønner, jeg lider ikke av trefots-syken...

Annonse

Nå har jeg min egen kjernefamilie som jeg oppdrar til å bli litt nerdete når det gjelder båt.

– Vi byttet oss opp i båt for et par år siden. Ikke bare som lokkemiddel, men også for egen del. Vi hadde en Nimbus 30. Flott båt, bevares, men den kan ikke sammenlignes med den nye, Targa 37. Som du skjønner, jeg lider ikke av trefots-syken…

DSCF2939
Glad i båten: Loven er mektig stolt av sin Targa 37. Og det er lett å forstå at hele familien trives ombord her.

Båten er finsk superkvalitet. Det ser jeg ved selvsyn. Dørker, skott, skap og bad er veldig delikat laget. Det er et hav av plass. Det er det i mange andre 37-fotere også, men ombord her er det like store utearealer i tillegg. Både forut og akter, sier han.

DSCF2681

Med to voksne og to barn er det fullt mulig å like seg her…

– Ja, det gjør de virkelig. Vi pleier å dra på ganske lange turer. I sommer seilte vi fra Oslo rundt Lindesnes opp til Hardanger. Vi besøkte Baroniet Rosendal, slottet mellom fjord og fonn, fjell og fossefall. Det sto ferdig i 1665, og drives i dag som et levende museum med omvisninger, konserter, teater og overnatting med servering.

Den verste strekningen jeg vet om og som alltid er tøff, er strekningen rundt Rakkebåene. Jeg prøver å late som ingenting overfor de andre, men de avslører meg alltid.

Derfra er ikke veien lang til Folgefonna, Norges tredje største isbre.

– Barna hylte av glede da det gikk opp for dem at vi skulle kjøre på ski. Midt på sommeren! Fonna Glacier Ski Resort tilbyr topp forhold.

DSCF1114

Som dere skjønner, moromannen er en skikkelig båtmann, men alt er ikke bare spøk,

– Den verste strekningen jeg vet om og som alltid er tøff, er strekningen rundt Rakkebåene. Jeg prøver å late som ingenting overfor de andre, men de avslører meg alltid.

Nå er det dessverre slutt for i år, båten skal vinterlagres hos importøren i Langesund.

– Jeg synes det er best slik, at fagfolk tar vare på den, og jeg kan jobbe med det jeg liker og kan. Da er vi sikre på at båten blir problemfri neste år også.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2015, og er skrevet av Bjørn Eckhardt

Endret: 18.05.2020
Tagger: Styrhusbåt