Båtfolk: Vegard Ask

– På Sørlandet kan jeg bruke båt hver dag

Vegard Ask (51) kan bruke båten hver dag, også etter jobb, og elsker Sørlandskysten og den lange sesongen. Men favoritten er den årlige turen til Skagen.

Vegard valgte å flytte til Risør for seks år siden. – Jeg fikk et nytt liv med lang båtsesong! Nå kan vi bruke båten hver dag også etter jobb, forteller han fornøyd.

 

Hvordan fikk du interessen for båt?

– Interessen for båt har alltid vært der. Jeg bodde hele sommeren hos besteforeldrene mine på Nesset i Bunnefjorden. De hadde båt som ble brukt av hele familien. Da jeg var 15 år fikk jeg en gammel With av en bekjent. Den pusset jeg opp hjemme i hagen på Høyenhall i Oslo. Så ble den sjøsatt på Nesset. Båten ble brukt hele sommeren! Etter det har jeg alltid hatt egen båt. Alt fra 10 til 28 fot. Vi har hatt åpen skjærgårdsjeep, tre-skjekte og cabincruiser. Nå har vi vår andre RIB.

Skjermbilde
Vegard Ask er fornøyd RIB-eier

Og det er en?

– Capelli 775. Den kjøpte vi i fjor hos Risør Båtsenter. Dette er vår andre RIB på tre år. Det var egentlig kona mi og Morten på Risør Båtsenter som overtalte meg til å teste ut RIBen. Jeg ville jo ikke ha RIB! Meningen var å se på en Ibiza 24, men kona ville heller ha noe med fart og spenning. Og uten kalesje. En testtur – og båten var solgt!

Hva liker du aller best med den?

– Den har fantastiske kjøreegenskaper og er lett å manøvrere. Vi føler en større nærhet til vannet og RIBen gjør det mulig å leke seg i bølger uansett værforhold. Du føler deg alltid trygg i en RIB fordi den er stødig og ikke slår. Båten vi har er også ganske bred. Det gjør at vi har god plass og sitter godt. Den tåler utrolig mye sjø og er godkjent for inntil 16 personer. Det er kjekt når hele vennegjengen kommer på besøk.

IMG_4236
PÅ VEI HJEM FRA SKAGEN i fjor sommer. I Båten på bilde sitter eier av Capelli (Umberto Capelli). Han har tatt turen fra Italia for å bli med på tur til Skagen.

Hvor mye bruker du båten i året?

– Vi starter sesongen i begynnelsen av mai og avslutter i september. Båten brukes mye, også i ukedagene etter jobb. Å bo i Risør gir korte avstander til både Kragerø og Arendal og skjærgården rundt. Å ta middagen ute på en av øyene etter jobb er flott. Eller en pizza på den gamle marinaen på Gjeving, som kan anbefales!

IMG_4771

Hvordan bruker du båten?

– Vi bruker den til alt! Til kortere turer for å hente og bringe, kvelds- og badeturer og dagsturer. Båten fungerer godt til overnatting en natt eller to i godt vær også. Ved overnatting tar vi med en presenning som trekkes over båten. Vi leker oss en god del, jo større bølger – dess mer moro!

Men favoritten er nok den årlige turen med Capelli-gjengen til Skagen. Dette er en tur vi som har kjøpt RIB hos Risør Båtsenter tar hvert år. I år blir vi 50 stykker og 19 RIBer! Vi starter tidlig morgen og krysser over havet med kursen for Skagen. Der nyter vi en bedre lunsj på Bodillas. Vi samles til felles middag og dagen etter setter vi kursen hjem. På vei over havet får vi testet ut kjøreegenskapene til båtene. De som er ferske Capelli-eiere får erfare hvilke egenskaper båten egentlig har. Her blir det mye RIB-prat! I fjor hadde vi 16 sekundmeter og 4 meter bølger på vei over. Da var det greit å være flere ifølge og ha trygg båt.

SONY DSC

Har du noen havner/uthavner du liker spesielt godt?

– Perleporten er nok favoritten her i Risør. Den og Fie-kreppa. Vi tar ofte turen oppover Nidelva i Arendal og kjører gjennom Lyngør med stopp på Gjeving hjem. En liten hemmelighet er Levangbukta på vei mot Kragerø. Ofte tar vi kveldsturen innover Sandnesfjorden, deretter opp Lagelva. Dette er en flott tur.

Å ta middagen ute på en av øyene etter jobb er helt spesielt.

Annonse

Har du en drømmebåt?

– Tenker litt på en Capelli 850. Der har du toalett og mulighet for overnatting for tre i selve båten. Vi har ikke testen den, men er spente på om du muligens kan miste litt av «RIB-følelsen» – at det blir litt mye «båt» og mindre RIB. I dag bruker vi båten veldig mye til å leke oss med fart og bølger. Den egenskapen vil vi ikke miste!

37175268_1876382849049359_3707774365316677632_n[1]
FRA OVERNATTINGSTUR i Blindleia (Lillesand) i fjor sommer. - Vi lå ved siden av store båter, her ble det mye latter når vi dro over duken for å ta en natt søvn, forteller Vegar.

Hva er det beste med båtlivet for deg?

– Frihetsfølelsen! Være ute på havet. Kjenne ro og være med familie og venner.  Kunne utfordre seg selv og bli kjent med båten slik at du føler trygget også i litt mer krevende forhold.

Artikkelen sto på trykk i Båtglede sør i 2019 og er skrevet av Vetle Børresen

Endret: 18.05.2020
Tagger: RIB