Båtfrelst med egen gjestehavn

Blide og joviale Kristian Herlofsen bruker båten som hytte hele året, og elsker å dra på tur til gjestehavnene langs Sørlandskysten spesielt. Selv driver han egen gjestehavn i Søgne, og lokker gjester med fasiliteter for hele familien.

Kristian Herlofsen vokste opp på Åros Feriesenter i Kristiansand, som har vært i familiens eie siden 1970. Nå er det Kristian som driver senteret, og de siste årene har han lagt betydelige summer i blant annet en helt ny gjestehavn.

5
Trives best i gjestehavn på el: Kristian Herlofsen varter opp med kaffe rett fra trakteren en oktoberdag i Kristiansand.

 – Oppveksten med strand og brygge i Søgne gjorde at jeg nærmest fikk båtlivet inn med morsmelken. I Årosfjorden Seilforening hadde alle hver sin A-jolle, noe som for meg ble inngangen til større og raskere båter etterhvert, forteller Herlofsen entusiastisk.

Annonse

 – Jeg er vokst opp med hytte ved sjøen, men er nok litt for rastløs til å ha det selv. Derfor synes jeg det er ypperlig å kunne flytte med meg «hytta», og ha det komfortabelt om bord forteller han. Kristian har gått gradene fra en Windy 22 Junior med en liten kabin foran. – Med den var vi stadig vekk på helgeturer, men etter at vi importerte en Fairline 43 Targa fra Miami (!) ble det lengre turer. Båtbruken fikk seg også et løft da vi i 2011 kjøpte en Princess P56. Denne gjorde at vi kunne bruke båten hele året, og at den hadde Flybridge ga en ny opplevelse. Sosialt er det også perfekt når det er fint vær. Vi har stadig vekk mange venner på besøk, og har etablert en tradisjon med julecruise sammen med gode venner, som vi fortsatt praktiserer. Da er vi gjerne ca. tjue personer som reiser ut om formiddagen, spiser lunsj om bord, og kommer inn igjen før det blir mørkt. Det er rett og slett blitt en veldig hyggelig fast tradisjon forteller han.

Jeg er vokst opp med hytte ved sjøen, men er nok litt for rastløs til å ha det selv. Derfor synes jeg det er ypperlig å kunne flytte seg litt rundt og ha det komfortabelt om bord.

Senere kjøpte Kristian en Sealine F42 fra 2011. – Det var egentlig litt tilfeldig. I starten synes vi den var litt spesiell, men etter noen runder falt vi for layouten og interiøret spesielt. Den er som en moderne leilighet. Jeg bruker å si at Princessen var som en hytte på fjellet, mens denne blir mer som en leilighet i byen. Dessuten har den mange smarte løsninger og har plass til mange, blant annet med to lugarer med hvert sitt bad og store sosiale soner. Jeg har også blitt glad i Volvo Penta sitt IPS-system som gjør at du kan legge til med en joystick. Jeg fikk også ettermontert dynamisk posisjonerings system (DPS) som gjør at båten holder posisjonen mens den ligger stille i vannet – noe som er veldig praktisk når vi kommer inn til en havn og skal henge opp fendere for eksempel.

2020-11-01 17.29.30
På helgetur i Kristiansand sentrum

Vi møter Kristian om bord i Sealine F42 en høstdag i oktober, men allerede samme måned blir båten solgt til Oslo, og i november hentet han hjem en Sunseeker Manhattan 50 fra Bergen.

– Den har vi allerede rukket å dra på flere turer med, til blant annet Lillesand og Søgne, forteller han i etterkant av intervjuet.

I tillegg har han en Iron 767 med en 300 hk. – Den lille, raske bruker vi for å besøke venner og familie i skjærgården om sommeren. I fjor ble den nesten brukt hyppigere enn den store, og i løpet av sesongen var vi fire ganger rundt Lindesnes og til Flekkefjord. Det er veldig behagelig når det kun er å ta av kalesjetrekket og dure av gårde.

2
PÅ TUR TIL Smögen, Bohuslän-kysten, med Princessen

 I snøstorm

– Den store båten vår ligger ute og brukes hele året. Vi har opplevd snøstorm i både Lillesand, Grimstad og Arendal på weekendturer. Det er gøy med stor båt selv om det er kaldt og surt; du har nok av varme uansett og opplevelsen av å sitte på flybridgen og se snødekt skjærgård, iført varme klær er unikt. Vi bruker stort sett båten til weekendturer hele året og noen lengre sommerturer til Danmark og Sverige. Vi marsjer på rundt 25 knop, og da får vi god rekkevidde på en begrenset ferietid. Favoritthavnene i nærheten er Mandal, Åros, Kristiansand, Lillesand, Grimstad, Risør og Lyngør, men også Stavern og Tønsberg er innen rekkevidde. Svenskekysten, og Danmark med Skagen, Læsø og Anholt er også blant favorittene.

Annonse
10
Siste tilskudd: Sunseeker Manhattan 50

Satser på egen gjestehavn

Ved Åros Feriesenter har Kristian fått etablert en egen gjestehavn for båter med både vann og strøm tilgjengelig. – Vi har et tilbud som er spesielt interessant for barnefamilier, med oppvarmet svømmebasseng, en gedigen strand, hoppepute, lekeplass, minigolf og en restaurant med alle fasiliteter og live-musikk enkelte kvelder om sommeren. Vi hadde til og med besøk av Fullriggeren Sørlandet på over 200 fot (65 meter) i gjestehavna. Og for de som bare vil ha noen dager på land har vi 100 leiligheter og hytter for utleie, reklamerer han.

9
Kristian driver Åros Feriesenter i Kristiansand, med egen gjestehavn for båtfolket og et rikt aktivitetstilbud på land. Her er Fullriggeren Sørlandet på besøk i den romslige gjestehavna.

Kristians båt-CV

Seilbåt i barndommen: A-jolle, Lærling, Delta-jolle

Motorbåt i ungdommen: With 10 m/25 hk (11 år gammel), 13,5’ Selco m/50 hk (13 år gammel), 23’ Tresjekte, 32’ Dorry (trebåt)

Day-/cabincruisere: Windy 22, Four Winns 235, Coronet 22, Scan Formel 2100, Searay 270, Regal 32, Fairline 43, Princess 56, Sealine 45, Axopar 28 (m/400 hk), Iron 767 (m/300 hk, nåværende), Sunseeker Manhattan 50 (nåværende)

Div. RIB/scooter: Brig 450 & 610, Grand 550 & 650, Falcon 700 + 5 stk SeaDoo 260

Endret: 24.04.2021