Compass Rose av Soon

Hun er trolig den eneste flytende av sitt slag, Compass Rose av Soon. En herlig Storebro Royal Cruiser 47 som i dag eies av ekteparet Grethe og Roar Larsen fra Son. Selv ikke svenskekongen hadde en slik staslig Storebro i 1973 som er byggeåret til den svenske ladyen. Hun er et smykke av en flytende farkost i god Storebro-stil.

Det startet med en Coronet 24 for familien fra Son. – Den tilhørte gamle dokter Dahl i Son, forteller Roar Larsen (64) til Båtglede.

– Deretter ble det en Scand 28 som vi var tre brødre som driftet, før vi gikk til anskaffelse av en en Scand Atlantic 32. Deretter var vi egentlig på jakt etter hytte, men da fikk vi se denne på nettet. Den lå i Mälaren i Sverige. Det er nå åtte år siden, forteller Roar.

– Vi dro bort og var med på vårpussen. Første året lå den i Sandnes innenfor Havstensund. For syv år siden kom Compass Rose til hjemmehavna Son.

– For fire år siden skulle vi på ferietur til Vestlandet, forteller Roar entusiastisk.

– Sognefjorden var fantastisk. Vi kom til Ålesund og la fra oss båten der. Så reiste vi hjem. Vi har gård rett ved Son, Slette gård, som vår datter driver i dag. En måned senere dro vi oppover for å fortsette ferden nordover. Vi brukte fjorten dager til Sandnessjøen. På alle værutsatte partier hadde vi greit vær, forteller Roar. Båten ble liggende igjen i Sandnessjøen og familien dro hjem for å ta grasslotten på gården. Og med det ble det mannskapsbytte med to vennepar som ble med på turen.

Annonse

På treff

Kona Grethe nikker til mannen der han forteller fra turen. Vi sitter i den store flotte salongen ombord i Compass Rose. De kunne jammen lage båter på Storebro. Stikkord som edelt, nobelt og allikevel hjemmekoslig, er hva vi kommer på i farten. Compass Rose har lagt til i gjestehavna på Oscarsborg for å være med på høstens Storebro-treff. Vi klarte ikke å slippe øynene fra den da den seg inn i havna og tørnet 180 grader og la til på utstiden av to andre Storebro.

Joda, kona Grethe nikker ivrig når Roar forteller om gjestfrihet og god mat på turen nordover. De husker nyfisket kveite i Hemningsvær og restauranten nest innerst på brygga i Kvalvåg. Compass Rose gjorde ikke et feilslag på denne turen, forteller Roar stolt.

avisCMYK-BV Compass Rose båten
Hun er trolig den eneste flytende av sitt slag i Norge, Compass Rose. En Storebro Royal Cruiser 47. Her ligger hun på Storebro-treffet i gjestehavnen på Oscarsborg.

Selv ismaskinen fungerer som den skal og er fra byggeåret 1973.

Dokumentert

Roar forteller at denne båten har hatt tre eiere.

– Den har også vært i England, legger han til. Ikke i vår eie men av tidligere eier. Vi har brukt Vindøen Marina i Sverige til hovedrenovasjon. Compass Rose hadde også båtplass i Kebalviken ved Strömstad. Nå ligger den nær hjemmet deres i Son.

Compass Rose er utstyrt med kartplotter, radar og Robertson DL 200 autopilot. Selv ismaskinen fungerer som den skal og er fra byggeåret 1973. Hun er 4,40 meter bred og stikker 1,20 meter dypt. Den som overtar Compass Rose når eierparet Larsen velger å selge får en velstelt båt, eller skal vi kalle det et flytende smykke. For hun er smellvakker, Compass Rose.

avisCMYK_BV Compass Rose pentry
Grethe har en fin arbeidsplass her i pentryet når hun skal diske fram familiens måltider.

Artikkelen sto på trykk i Båtglede i 2015, og er skrevet av Astor

Endret: 07.07.2020