De er sammen om tresnekka

Enhver handling er vel gjennomtenkt hos denne vennegjengen fra Fredrikstad. Sammen pusser de opp sin egen tresnekke – og til sommeren venter langtur til Koster-øyene.

I Fredrikstads største båtforening – på Fjeldberg – jobbes det iherdig med båtpussen før sesongen sparkes i gang. Særlig trebåteierne begynner å få det travelt nå, før den sterke varmen setter inn. Mellom godt vante trebåteiere og deres båter er det særlig en svært så ung gjeng som skiller seg ut. To søskenpar – Theodor (13) og Johannes (10) Nystrøm og Roald (12) og Hennie (10) Falch Eriksen har noe helt spesielt å fylle fritiden med. De ble nemlig redere av sin egen tresnekke på 22 fot for snart to år siden.

20170503-IMG_6305
Theodor i dyp konsentrasjon for best resultat før sjøsetting og bunnstoffing.

– Den skulle egentlig kastes da foreldrene våre tipset om den. Den var i litt dårligere stand enn den er nå, og vi fikk satt inn en Sabb 10 hestekrefter med håndstart og pusset litt før vi sjøsatte båten i fjor. Første gang måtte vi ha en del hjelp av foreldrene våre, men i år har vi klart oss selv, sier de ivrige barna. De fire båtinteresserte benytter mye av fritiden om bord for at tresnekka skal bli i god stand, etter å ha ligget på land i en fem års periode.

Disse er dønn seriøse i det de holder på med og lærer utrolig fort. Hvis jeg spør hvorfor de gjør ett eller annet, har de alltid et klokt svar på lur. Det er helt fantastisk.

Annonse

Samarbeider

– Vi har pusset og lakket store deler av båten og gjort litt oppgraderinger. Foreldrene våre har hatt flere trebåter før, så heldigvis får vi låne verktøy og sånt av dem. Nå holder vi på å lakke, tette skroget og så skal vi bunnstoffe. Vi lærer utrolig mye av dette, og så er det stor frihet. Det er veldig morsomt å ha noe å gjøre, forteller Theodor. – Det vanskeligste er å få det pent, men det blir bedre og bedre for hver gang, smiler Roald.

Det er full aktivitet i og rundt tresnekka denne ettermiddagen. Mens Hennie lakker overbygget, ordner gutta med både bunnbehandling for at snekka skal bli tett, mens en annen sager ut en plankebit for å forsterke dekket. Alle har sine arbeidsområder og samarbeidet går knirkefritt.

20170503-IMG_6330
Hennie, Johannes og de andre i vennegjengen gleder seg til båtturer med egen trebåt.

Midtpunktet i havna

Vennegjengen har tydelig blitt en snakkis blant flere av de erfarne gutta i Fredrikstad Motorbåtforening, og under vårt korte besøk kommer flere bort for å dele erfaringer, tips og nyttig redskap. – Disse er dønn seriøse i det de holder på med og lærer utrolig fort. Hvis jeg spør hvorfor de gjør ett eller annet, har de alltid et klokt svar på lur. Det er helt fantastisk, sier en av de vi møter i havna.

20170503-IMG_6314
Elsker å lakke: Både Hennie og Johannes trives med å lakke trebåt. – Vi bruker den billigste lakken vi fant i båtbutikken, og den fungerer bra, smiler Hennie.

Gleder seg til sommer

Nå er vennenes og søsknenes største ønske å komme på sjøen og nyte alle de varme dagene om bord.

– Vi reiser på båtferie til Danmark begge familiene sammen. Vi har en Viknes, mens Theodor og Johannes har seilbåt, forteller Hennie. Hun gleder seg ekstra mye til å sjøsette vennegjengens egen trebåt og dra på tur. – I sommerferien kjører vi ved siden av foreldrene, og vi har veldig lyst til å dra til Koster og Tisler i år, forteller de ivrig.

– Vi drar ofte ut for å fiske her hjemme, og i fjor satt vi garn et par ganger også. Vi har ikke sovet om bord ennå, men har planer om det i år, avslutter de forventningsfullt.

Artikkelen har stått på trykk i Båtens Verden i 2017, og er skrevet av Vetle Børresen

Endret: 18.05.2020
Tagger: SnekkeTrebåt